İlk osiloskop tavsiyesi

Bir osiloskop cihazı almak istiyorum ve aklımda 3 adet marka var. Bunlar OWON, HANTEK ve SIGLENT. Bunlar arasından hangi marka osiloskop almamı tavsiye edersiniz hocam?

Elektronik mühendisliği okuduğunu gözönünde bulundurarak Siglent'in SDS1104X-E veya yeni 12 bitlik SDS 814 modelini öneririm. Bunlar tüm eğitim hayatın boyunca seni idare edebilecek osiloskoplar.

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim hocam. 2 tane osiloskop önermişsiniz, bunlar arasındaki farklar nelerdir ve sizce hangisini almalıyım?

İki cihazın da datasheet'lerini incele, sonra da spesifik sorular sor. Bu daha yararlı olur senin için.

Bütçeniz müsaitse Siglent SDS804X HD ya da SDS814X HD alın. Alternatif Rigol DHO804 olabilir.
Değilse temiz ikinci el bir Siglent SDS1104X-E ya da Rigol DS1054Z (ve üstü) tavsiye edebilirim.

Şu konuyu da bir inceleyin:

Bunlar dışında, öğrenciyseniz ve öncelikli amaç öğrenmekse, birçok cihazın (osiloskop, sinyal jeneratörü, spektrum analizör, network analizör...) bir arada bulunduğu Analog Discovery 2 ya da Analog Discovery 3 cihazlarını şiddetle tavsiye ederim. En faydalısı o olacaktır.

Okulu 4 yılda bitiren, şuan profesör olan, öğretim görevlisi olan arkadaşlarımızın öğrencilik hayatı boyunca skobu yoktu. Mezuniyet sonrası iş hayatına atılan, elektronik üretim yapanlar da öğrenciyken skop almamış, eksikliğini hissetmemiştir. Fakat kullanmayı biliyorlar. Gerekirse alabilir. Skoba takmayınız.​
6 ay 1 sene kadar önce buradan tavsiye üzerine skop alan, öğrenci olmayan "evdeki atölyeyi tamamlamak" isteyen arkadaş skopu "evde" ne kadar kullanmıştır? Belki skobun varlığı yeterli olmuştur. Projeler kendiliğinden çözülmüştür?​

Son düzenleme:
Burada belirleyici olan, hedefinin ne olduğu. Eğer hedef "4 yılda üniversiteyi bitireyim, sonra da bir şekilde bir yerde işe başlayayım, başladığım yerde de bana işi öğretsinler, sonra da artık piyasadaki ortalama maaş neyse onu alayım, sonra da emekli olayım" ise, evet, skop da almaya gerek yok, havya multimetreye de gerek yok, hobiye de gerek yok, kitap dergiye de gerek yok, fuar gezmeye de gerek yok, youtube videoları seyretmeye de gerek yok. Daha önceki yıllarda sorulmuş soruları çöz, dersleri dinle, hocayla aran iyi olusun, okulu 4 yılda bitirirsin.

Ama büyük hedeflerin varsa, daha önce Türkiye'de veya dünyada kimsenin yapmadığı bir şeyleri yapmayı hayal ediyorsan, bu kafayla bu amaca ulaşamazsın.

Okulu 4 yılda bitiren, şuan profesör olan, öğretim görevlisi olan arkadaşlarımızın öğrencilik hayatı boyunca skobu yoktu. Mezuniyet sonrası iş hayatına atılan, elektronik üretim yapanlar da öğrenciyken skop almamış, eksikliğini hissetmemiştir. Fakat kullanmayı biliyorlar. Gerekirse alabilir. Skoba takmayınız.​
6 ay 1 sene kadar önce buradan tavsiye üzerine skop alan, öğrenci olmayan "evdeki atölyeyi tamamlamak" isteyen arkadaş skopu "evde" ne kadar kullanmıştır? Belki skobun varlığı yeterli olmuştur. Projeler kendiliğinden çözülmüştür?​

Bu biraz da, konforu için iPhone alanlarla, kendine iPhone üzerinden kimlik inşa etmek isteyenlerin durumuna benziyor.

Kimliğini meta üzerinden inşaa edenlerin gözü hep başkasının ne yaptığında. Hatta o kadar aşikar ki, forumda bile başkasının fikrinin sonuna v1, v2, yeni gibi şeyler yazıp, zaten olanın aynısını yapmak üzerinden de aynı arayışlarını açığa vuruyorlar. Bunları "kabul görme" adına biraz gazla istediğin gibi kullanırsın. Genellikle sömürülmeye de müsait tipler oluyor. Benim uzmanlığım değil ama bu sanki psikolojik bir vaka.

Dolayısıyla, cihazın kendisinin varlığı, yapmak istediği şey için yeterli olan bu tarz tiplerle ilgili fikrine katılmakla birlikte, odağı hobi ya da işini ciddiyetle öğrenmek isteyen öğrenci için olan kısımlarına katılmıyorum.

Üniversitelerimizin laboratuvar ekipmanları gece gündüz öğrencilerin kullanımına açık değil. Bu sebeple evde osiloskop bulundurmak, kendini bağımsız şekilde geliştirmek için gece gündüz çalışacak birine her zaman ihtiyaç olacaktır.

Bir diğer açıdan bakarsak, ister hobi ister öğrenci olsun, kimse buraya ayırmadığı bütçeyle dünyayı kurtarmıyor. Umuyorum, evinde osiloskopu olmayan insanların bu durumdan elde ettikleri bir fayda vardır...

Son düzenleme:
@s.dogacolakoglu o kadar yazdım soruya cevap vermedim. :yerlereyat1:

Bende sırasıyla Analog Discovery ya da @taydin 'nın önerdiği gibi bütçenin elverdiği bir Siglent almanı tavsiye ederim.

6 ay 1 sene kadar önce buradan tavsiye üzerine skop alan, öğrenci olmayan "evdeki atölyeyi tamamlamak" isteyen arkadaş skopu "evde" ne kadar kullanmıştır? Belki skobun varlığı yeterli olmuştur. Projeler kendiliğinden çözülmüştür?

Skopun parasını sen mi ödedin, bu kadar dertlendin ?

Bendeki model Siglent SDS1104X-E, şu an alacak olsaydım 12Bit lik modelini alırdım bütçem olsaydı, çok sık kullanmasam da, senede bir kere de kullansam bundan keyif alıyorum.
"Zenginin parası züğürdün çenesini yorarmış" atasözü aklıma geliyor bazen.. :tamam1

İki cihazın da datasheet'lerini incele, sonra da spesifik sorular sor. Bu daha yararlı olur senin için.
Geç geri dönüş için özür diliyorum hocam, şimdi datasheetlerini inceledim. Yapacağım öğrenci işi projeler için 8 bit bir problem oluşturur mu? Arada 80 euro gibi bir fark var. İleriye yönelik 12 biti almam benim için daha mı faydalı olur? Ayrıca 804x'in ekranı dokunmatik fakat bunun ne gibi bir avantajı olacak emin değilim, yalnızca bunun için ekstra maaliyet sanırım çok mantıklı olmaz hocam.
Bütçeniz müsaitse Siglent SDS804X HD ya da SDS814X HD alın. Alternatif Rigol DHO804 olabilir.
Değilse temiz ikinci el bir Siglent SDS1104X-E ya da Rigol DS1054Z (ve üstü) tavsiye edebilirim.

Şu konuyu da bir inceleyin:

Bunlar dışında, öğrenciyseniz ve öncelikli amaç öğrenmekse, birçok cihazın (osiloskop, sinyal jeneratörü, spektrum analizör, network analizör...) bir arada bulunduğu Analog Discovery 2 ya da Analog Discovery 3 cihazlarını şiddetle tavsiye ederim. En faydalısı o olacaktır.

Hocam tavsiye ettiğiniz Rigol DHO804'ü inceledim, anladığım kadarıyla cihaz 814x' e yakın bir cihazmış ve üstelik fiyatı 1104x'le neredeyse aynı. Ama Reddit'te okuduğum bir başlıkta cihazın bazı buglara sahip olduğunu yazmışlar. Kullanıp bununla karşılaşanlar hiç oldu mu? Ayrıca cihazı hackable diye övmüşler, bunun bana ekstra bir getirisi olur mu? Ayrıca kullananların çoğu cihazı fiyat performans olarak övmüş.
Hocam açıkcası olay kullanım sıklığı değil, bir süre sonra okul bitiyor ve kullanacak bir laboratuvar imkanınız olmuyor. Bir şey geliştireceğimi veya araştıracağımı varsayarsak bazı zamanlar osiloskopa ihtiyacım oluyor. Bu durumda ya sürekli birilerine rica da bulunmam gerekecek ya da alacağım elimin altında bulunacak ve ihtiyacım oldukça kullanacağım. Ayrıca Timur hocamıza katılıyorum, cihazı arada bir de kullanacak olsam bu bir hobi veya iş. Sırf atölyedeki ekipmanları tamamlayayım diye almıyorum. Eğer bu mantıkta gidersem pahalı diye elektronik üzerinde tüm hobilerimden vazgeçmek zorunda kalırım.
Bu biraz da, konforu için iPhone alanlarla, kendine iPhone üzerinden kimlik inşa etmek isteyenlerin durumuna benziyor.

Kimliğini meta üzerinden inşaa edenlerin gözü hep başkasının ne yaptığında. Hatta o kadar aşikar ki, forumda bile başkasının fikrinin sonuna v1, v2, yeni gibi şeyler yazıp, zaten olanın aynısını yapmak üzerinden de aynı arayışlarını açığa vuruyorlar. Bunları "kabul görme" adına biraz gazla istediğin gibi kullanırsın. Genellikle sömürülmeye de müsait tipler oluyor. Benim uzmanlığım değil ama bu sanki psikolojik bir vaka.

Dolayısıyla, cihazın kendisinin varlığı, yapmak istediği şey için yeterli olan bu tarz tiplerle ilgili fikrine katılmakla birlikte, odağı hobi ya da işini ciddiyetle öğrenmek isteyen öğrenci için olan kısımlarına katılmıyorum.

Üniversitelerimizin laboratuvar ekipmanları gece gündüz öğrencilerin kullanımına açık değil. Bu sebeple evde osiloskop bulundurmak, kendini bağımsız şekilde geliştirmek için gece gündüz çalışacak birine her zaman ihtiyaç olacaktır.

Bir diğer açıdan bakarsak, ister hobi ister öğrenci olsun, kimse buraya ayırmadığı bütçeyle dünyayı kurtarmıyor. Umuyorum, evinde osiloskopu olmayan insanların bu durumdan elde ettikleri bir fayda vardır...
Öğrenci kısmında gerçekten size katılıyorum hocam. Yukarıda yazdığım gibi. Bu sene üniversitemin son senesi, üniversiteyi bitirdikten sonra laboratuvar imkanlarından yararlanamayacağım için mecbur ufak çaplı da olsa kendime bir atöyle kurmam gerekiyor.
@s.dogacolakoglu o kadar yazdım soruya cevap vermedim. :yerlereyat1:

Bende sırasıyla Analog Discovery ya da @taydin 'nın önerdiği gibi bütçenin elverdiği bir Siglent almanı tavsiye ederim.
Bendeki model Siglent SDS1104X-E, şu an alacak olsaydım 12Bit lik modelini alırdım bütçem olsaydı, çok sık kullanmasam da, senede bir kere de kullansam bundan keyif alıyorum.
"Zenginin parası züğürdün çenesini yorarmış" atasözü aklıma geliyor bazen.. :tamam1
Sanırım 814x veya f/p açısından Rigol DHO804 almak daha mantıklı olacak hocam.

Önemli olan bir osiloskoba en kısa zamanda sahip olman. Bütçen 8 bit osiloskoba şu anda müsait ise, 12 bite de müsait değilse hemen 8 bit olanı al ve kullanmaya başla. Bir öğrenci için 12 bit elzem değil. 12 bit ile gelen daha fazla bellek faydalı olurdu ama zaman kaybetmeden, kullanabileceğin bir osiloskop alıp öğrenmeye başlamak, tecrübe kazanmaya başlamak çok daha önemli.

Analog Discovery 3 ü de değerlendir kafanda. Öğreticilik anlamında Siglent ve Rigol'den çok daha bereketli olur. Ama bir proje üzerinde çalışırken de kullanımı Siglent veya Rigol kadar ergonomik olmaz, limitasyonları olur.

rigol veya siglent modern osiloskopları aldığında sadece bir osiloskobun olmuyor aynı zamanda i2c, uart, spi, canbus vs. decode edebileceğin bir cihazın da oluyor. bu gömülü yazılım projeleriyle uğraşırken çok faydalı bir özellik.

İster elektronik alanında okuyun ister okumayın elektronikle uğraşan bir kişi bu işlere merak sarmışsa hep bir osiloskobum olsun diye hayal eder.
O alıp kullanmasa kenarda bile dursa veya ayda yılda bir de kullanma amacıda olsa bile onun almayı hayal eder.
Elektronikle uğraşan herkese nasip olur inşallah.

Hocam tavsiye ettiğiniz Rigol DHO804'ü inceledim, anladığım kadarıyla cihaz 814x' e yakın bir cihazmış ve üstelik fiyatı 1104x'le neredeyse aynı. Ama Reddit'te okuduğum bir başlıkta cihazın bazı buglara sahip olduğunu yazmışlar. Kullanıp bununla karşılaşanlar hiç oldu mu? Ayrıca cihazı hackable diye övmüşler, bunun bana ekstra bir getirisi olur mu? Ayrıca kullananların çoğu cihazı fiyat performans olarak övmüş.

Evet DHO804 ile DHO814 arasındaki fark bant genişliği ve bu cihazların bant genişliği hack işlemi ile kolayca yükseltilebiliyor. Bir de yanında gelen probları kontrol etmeni tavsiye ederim. Fark var mıydı net hatırlamıyorum. Fark yoksa DHO804 almak ile DHO814 almak aynı şey gibi oluyor (garanti konusundaki belirsizlik hariç).

Cihazı bir süre kullandım. Öncelikle her cihazda ilk safhada bir çok bug olabiliyor ancak bunların çoğu yazılım kaynaklı ve zamanla düzeltiliyor.

Bu cihazın avantajlı yanları 12 bit olması ve Android tabanlı olması. Güzel özellikleri var.

Şu mesajı ve bulunduğu konuyu okumanı tavsiye ederim.

NOT: Bu mesajdan sonra SDS814X HD cihaz da aldım ve ondan da gayet memnunum.

Ancak, sizin yerinizde olsam Analog Discovery 2/3 ü dikkate alırdım. İlk osiloskopum (osiloskop ve yanında bir çok cihaz bir arada) oydu ve çok faydasını gördüm diğer özellikleri sayesinde. Hala zevkle kullanıyorum..

Evet DHO804 ile DHO814 arasındaki fark bant genişliği ve bu cihazların bant genişliği hack işlemi ile kolayca yükseltilebiliyor. Bir de yanında gelen probları kontrol etmeni tavsiye ederim. Fark var mıydı net hatırlamıyorum. Fark yoksa DHO804 almak ile DHO814 almak aynı şey gibi oluyor (garanti konusundaki belirsizlik hariç).

Cihazı bir süre kullandım. Öncelikle her cihazda ilk safhada bir çok bug olabiliyor ancak bunların çoğu yazılım kaynaklı ve zamanla düzeltiliyor.

Bu cihazın avantajlı yanları 12 bit olması ve Android tabanlı olması. Güzel özellikleri var.

Şu mesajı ve bulunduğu konuyu okumanı tavsiye ederim.

NOT: Bu mesajdan sonra SDS814X HD cihaz da aldım ve ondan da gayet memnunum.

Ancak, sizin yerinizde olsam Analog Discovery 2/3 ü dikkate alırdım. İlk osiloskopum (osiloskop ve yanında bir çok cihaz bir arada) oydu ve çok faydasını gördüm diğer özellikleri sayesinde. Hala zevkle kullanıyorum..
Maşallah kaç tane osiloskobunuz oldu?
Satmayı düşündüğünüz var mı acaba?

Son düzenleme:
DHO804 artık elimde değil.
Masaüstü olarak 2 tane SDS2104X Plus (farklı lokasyonlarda) ve 1 tane SDS814X HD kullanıyorum.
Ayrıca 2 tane Analog Discovery 2 seti ve 1 tane de 70 MHz mobil osiloskop var.
Hepsinden de çok memnunum.

Analog Discovery 2 ve SDS2104X Plus için yakın zamanda birer tanesini elden çıkarmayı düşünebilirim.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,347
Üyeler
2,977
Son üye
ykurt52

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back