s.dogacolakoglu
Üye
- Katılım
- 27 Aralık 2021
- Mesajlar
- 15
Bir osiloskop cihazı almak istiyorum ve aklımda 3 adet marka var. Bunlar OWON, HANTEK ve SIGLENT. Bunlar arasından hangi marka osiloskop almamı tavsiye edersiniz hocam?
Okulu 4 yılda bitiren, şuan profesör olan, öğretim görevlisi olan arkadaşlarımızın öğrencilik hayatı boyunca skobu yoktu. Mezuniyet sonrası iş hayatına atılan, elektronik üretim yapanlar da öğrenciyken skop almamış, eksikliğini hissetmemiştir. Fakat kullanmayı biliyorlar. Gerekirse alabilir. Skoba takmayınız.6 ay 1 sene kadar önce buradan tavsiye üzerine skop alan, öğrenci olmayan "evdeki atölyeyi tamamlamak" isteyen arkadaş skopu "evde" ne kadar kullanmıştır? Belki skobun varlığı yeterli olmuştur. Projeler kendiliğinden çözülmüştür?
6 ay 1 sene kadar önce buradan tavsiye üzerine skop alan, öğrenci olmayan "evdeki atölyeyi tamamlamak" isteyen arkadaş skopu "evde" ne kadar kullanmıştır? Belki skobun varlığı yeterli olmuştur. Projeler kendiliğinden çözülmüştür?
Geç geri dönüş için özür diliyorum hocam, şimdi datasheetlerini inceledim. Yapacağım öğrenci işi projeler için 8 bit bir problem oluşturur mu? Arada 80 euro gibi bir fark var. İleriye yönelik 12 biti almam benim için daha mı faydalı olur? Ayrıca 804x'in ekranı dokunmatik fakat bunun ne gibi bir avantajı olacak emin değilim, yalnızca bunun için ekstra maaliyet sanırım çok mantıklı olmaz hocam.İki cihazın da datasheet'lerini incele, sonra da spesifik sorular sor. Bu daha yararlı olur senin için.
Hocam tavsiye ettiğiniz Rigol DHO804'ü inceledim, anladığım kadarıyla cihaz 814x' e yakın bir cihazmış ve üstelik fiyatı 1104x'le neredeyse aynı. Ama Reddit'te okuduğum bir başlıkta cihazın bazı buglara sahip olduğunu yazmışlar. Kullanıp bununla karşılaşanlar hiç oldu mu? Ayrıca cihazı hackable diye övmüşler, bunun bana ekstra bir getirisi olur mu? Ayrıca kullananların çoğu cihazı fiyat performans olarak övmüş.Bütçeniz müsaitse Siglent SDS804X HD ya da SDS814X HD alın. Alternatif Rigol DHO804 olabilir.
Değilse temiz ikinci el bir Siglent SDS1104X-E ya da Rigol DS1054Z (ve üstü) tavsiye edebilirim.
Şu konuyu da bir inceleyin:
bütce maxsimum 15.000 tl
benim için ne kadar ucuz olursa ve ne kadar çok işimi görecek bir cihaz olursa o kadar iyi.
tamir işleri yapıyorum ve ileri seviye olan osiloskop işlerinide öğrenmek istiyorum.
tamir ettiğim cihazlar genelde, smps trafo, laptop, masaüstü anakartı, ekran kartı, yazıcı anakartı, modem filan...
illa her özellik olsun istemiyorum. bu konuda çokta bilgili değilim. 10 sene kullanabileceğim bir cihaz arıyorum. yedek parçaları bulunabilen bir cihaz.
siz ne öneriyorsunuz?
- asicocuk34
- Cevaplar: 77
- Forum: Test Cihazları, Laboratuvar Ekipmanları
Bunlar dışında, öğrenciyseniz ve öncelikli amaç öğrenmekse, birçok cihazın (osiloskop, sinyal jeneratörü, spektrum analizör, network analizör...) bir arada bulunduğu Analog Discovery 2 ya da Analog Discovery 3 cihazlarını şiddetle tavsiye ederim. En faydalısı o olacaktır.
Bence öğrenmek istiyorsan para biriktir ve ikinci el bir Analog Discovery 2 al. Ben zamanında dünya kadar bilgiyi o sayede öğrendim.
Donanımsal kabiliyetleri tartışılabilir ama hem sadece osiloskop değil bir sürü cihaz bir arada almış olursun hem de muhteşem bir yazılımı var. Aşağıda 3. jenerasyonun İngilizce bir incelemesi var. Fonksiyonel açıdan AD2'ye göre çok büyük bir fark yok. Aynı yazılım ve özellikler (ufak farklar dışında) geçerli.
Kesinlikle pişman olmazsın.
Öğrendim, ucuz ama güvenilir bir osiloskop istiyorum dersen de ikinci el bir Rigol DS1054Z/DS1074Z...
Hocam açıkcası olay kullanım sıklığı değil, bir süre sonra okul bitiyor ve kullanacak bir laboratuvar imkanınız olmuyor. Bir şey geliştireceğimi veya araştıracağımı varsayarsak bazı zamanlar osiloskopa ihtiyacım oluyor. Bu durumda ya sürekli birilerine rica da bulunmam gerekecek ya da alacağım elimin altında bulunacak ve ihtiyacım oldukça kullanacağım. Ayrıca Timur hocamıza katılıyorum, cihazı arada bir de kullanacak olsam bu bir hobi veya iş. Sırf atölyedeki ekipmanları tamamlayayım diye almıyorum. Eğer bu mantıkta gidersem pahalı diye elektronik üzerinde tüm hobilerimden vazgeçmek zorunda kalırım.Okulu 4 yılda bitiren, şuan profesör olan, öğretim görevlisi olan arkadaşlarımızın öğrencilik hayatı boyunca skobu yoktu. Mezuniyet sonrası iş hayatına atılan, elektronik üretim yapanlar da öğrenciyken skop almamış, eksikliğini hissetmemiştir. Fakat kullanmayı biliyorlar. Gerekirse alabilir. Skoba takmayınız.6 ay 1 sene kadar önce buradan tavsiye üzerine skop alan, öğrenci olmayan "evdeki atölyeyi tamamlamak" isteyen arkadaş skopu "evde" ne kadar kullanmıştır? Belki skobun varlığı yeterli olmuştur. Projeler kendiliğinden çözülmüştür?
Öğrenci kısmında gerçekten size katılıyorum hocam. Yukarıda yazdığım gibi. Bu sene üniversitemin son senesi, üniversiteyi bitirdikten sonra laboratuvar imkanlarından yararlanamayacağım için mecbur ufak çaplı da olsa kendime bir atöyle kurmam gerekiyor.Bu biraz da, konforu için iPhone alanlarla, kendine iPhone üzerinden kimlik inşa etmek isteyenlerin durumuna benziyor.
Kimliğini meta üzerinden inşaa edenlerin gözü hep başkasının ne yaptığında. Hatta o kadar aşikar ki, forumda bile başkasının fikrinin sonuna v1, v2, yeni gibi şeyler yazıp, zaten olanın aynısını yapmak üzerinden de aynı arayışlarını açığa vuruyorlar. Bunları "kabul görme" adına biraz gazla istediğin gibi kullanırsın. Genellikle sömürülmeye de müsait tipler oluyor. Benim uzmanlığım değil ama bu sanki psikolojik bir vaka.
Dolayısıyla, cihazın kendisinin varlığı, yapmak istediği şey için yeterli olan bu tarz tiplerle ilgili fikrine katılmakla birlikte, odağı hobi ya da işini ciddiyetle öğrenmek isteyen öğrenci için olan kısımlarına katılmıyorum.
Üniversitelerimizin laboratuvar ekipmanları gece gündüz öğrencilerin kullanımına açık değil. Bu sebeple evde osiloskop bulundurmak, kendini bağımsız şekilde geliştirmek için gece gündüz çalışacak birine her zaman ihtiyaç olacaktır.
Bir diğer açıdan bakarsak, ister hobi ister öğrenci olsun, kimse buraya ayırmadığı bütçeyle dünyayı kurtarmıyor. Umuyorum, evinde osiloskopu olmayan insanların bu durumdan elde ettikleri bir fayda vardır...
@s.dogacolakoglu o kadar yazdım soruya cevap vermedim.
Bende sırasıyla Analog Discovery ya da @taydin 'nın önerdiği gibi bütçenin elverdiği bir Siglent almanı tavsiye ederim.
Sanırım 814x veya f/p açısından Rigol DHO804 almak daha mantıklı olacak hocam.Bendeki model Siglent SDS1104X-E, şu an alacak olsaydım 12Bit lik modelini alırdım bütçem olsaydı, çok sık kullanmasam da, senede bir kere de kullansam bundan keyif alıyorum.
"Zenginin parası züğürdün çenesini yorarmış" atasözü aklıma geliyor bazen..![]()
Hocam tavsiye ettiğiniz Rigol DHO804'ü inceledim, anladığım kadarıyla cihaz 814x' e yakın bir cihazmış ve üstelik fiyatı 1104x'le neredeyse aynı. Ama Reddit'te okuduğum bir başlıkta cihazın bazı buglara sahip olduğunu yazmışlar. Kullanıp bununla karşılaşanlar hiç oldu mu? Ayrıca cihazı hackable diye övmüşler, bunun bana ekstra bir getirisi olur mu? Ayrıca kullananların çoğu cihazı fiyat performans olarak övmüş.
Maşallah kaç tane osiloskobunuz oldu?Evet DHO804 ile DHO814 arasındaki fark bant genişliği ve bu cihazların bant genişliği hack işlemi ile kolayca yükseltilebiliyor. Bir de yanında gelen probları kontrol etmeni tavsiye ederim. Fark var mıydı net hatırlamıyorum. Fark yoksa DHO804 almak ile DHO814 almak aynı şey gibi oluyor (garanti konusundaki belirsizlik hariç).
Cihazı bir süre kullandım. Öncelikle her cihazda ilk safhada bir çok bug olabiliyor ancak bunların çoğu yazılım kaynaklı ve zamanla düzeltiliyor.
Bu cihazın avantajlı yanları 12 bit olması ve Android tabanlı olması. Güzel özellikleri var.
Şu mesajı ve bulunduğu konuyu okumanı tavsiye ederim.
Bende DHO804 ve SD2104X Plus var. SDS814X HD ile ilgili de bir çok konuyu yabancı forumlarda okudum.
Her iki cihaz da giriş seviyesi için gayet iyi fiyat/performans cihazları. İkisinden de pişman olmazsınız bence. Günlük işlerde zevkle kullanıyorum.
Ben DHO804 için önemli özellikleri yazayım. SDS814X de güzel cihaz. Ancak, bende yok. Onun için forumda kullanan arkadaşlar yazacaktır.
DHO804:
+ Harici ekran bağlantısı
+ Android işletim sistemi
+ 12 bit ADC
+ DHO900 serisi ile aynı donanım (yazılımla kırılabiliyor, bant genişliği yükseltiliyor, lojik analizör ekleyenler var,...)
+...
NOT: Bu mesajdan sonra SDS814X HD cihaz da aldım ve ondan da gayet memnunum.
Ancak, sizin yerinizde olsam Analog Discovery 2/3 ü dikkate alırdım. İlk osiloskopum (osiloskop ve yanında bir çok cihaz bir arada) oydu ve çok faydasını gördüm diğer özellikleri sayesinde. Hala zevkle kullanıyorum..