İnternetimiz neden bu kadar pahalı?

fide

Meraklı ve "nasıl" sorusunu seven biri
Katılım
8 Eylül 2021
Mesajlar
2,005
Screenshot_2023-04-10-11-14-23-847_com.turktelekom.bimcell.androidapp.jpg


BIMCELL kullanarak kod geliştirmeye çalışıyorum. Faturasız paket kullanarak sadece kodlarla uğraştığım zaman kontör yükleyerek güya ekonomi yapmaya çalıştım. BIMCELL son zamanlarda internet sitesi üzerinden online kontör yükleme ve online işlem yapmayı kaldırdı. Maksadı zannımca müşteri paşa paşa markete gelsin. Kontör yüklerken marketten de alışveriş yapsın. Diğer olayda ise online işlemi kaldırıp playstore'dan uygulama kullanmaya zorladı. Kullanıcı verileri toplamak niyetinde olduğunu düşünüyorum.

Yaptığım ilk hata iki sim kart takmak yerine BIMCELL kartı takmak ve WİFİ bağlantım olmadığı için dalgınlıkla Playstore'dan BIMCELL uygulamayı yüklemek oldu. Hayatımın en pahalı internetini kullandım. 43MB için 56₺'yi hemen kesmiş. Tamam hata benim. (Helal etmiyorum ama)

Sonrasında gidip tekrar kontor yükledim. SMS paketi aldım ve birkaç gün sonra da internet paketi yüklerim diyordum.
İkinci şoku da burada yaşadım. Bağlantı başına 1KB için 1.25₺ kesti.

Konuyu BIMCELL özelinde açtım ama diğer üç operatöründe aşağı kalır yanı yok. Hem paket fiyatları hem de müşteri çekme konusunda her türlü dalavereyi çeviriyorlar.

OTEC cihazı için kod geliştirirken aynı sim kartı kullanıyorum. 10dakikada bir web request yaparak aylık kullanılan internet sadece 2.5MB. Bu internet kullanımı için aylık minimum 34₺ yüklemek zorundayım.

Kısacası dünyanın en pahalı internetini kullanıyoruz. Zorunlu taahhütler, taahhütsüz hatlarda ise afaki fiyatlar ile karşı karşıyayız.
En ucuz BIMCELL ama paket kullanmayınca konuşmanın dakikası 1.2₺. SMS 1.06₺, 1GB aylık paket 34₺. 1kb paketsiz internet 1.25₺.
Allah belanızı versin. Başka diyecek sözüm yok.
 
Son düzenleme:
bu konuda seviyeli ve ağzımı bozmadan düşüncelerimi ifade edemiyorum. benim anladığım operatörler, bazı büyük şirketler ve taksiciler bu devletten daha güçlü ve kimse hesap soramıyor.
 
@fide şu ürünü incelermesin belki geliştirme aşamasında ve sonrasında cihazlarının çoğu ülkede çalışması için sana yardımcı olabilir. Küresel bir M2M kartı. ( anladığım kadarıyla bu karta sahip olmak için kurumsal olma zorunluluğu da yok)


Yalnız nasıl türkiye ye getirirsin bilmiyorum. Sadece böyle bir şeyin olduğunu bilelim diye buraya link ekliyorum.

Ve bu şirket aslında türk şirketi lakin nedense TR içinde satışı yok.
 
Büyük ihtimal yabancı menşeli firmadır. Türkiye'de şirket açma girişiminde bulunup da nüfus cüzdanı, 12 tane vesikalık fotoğraf, sağlık raporu, savcılıktan alınma iyi hal kağıdı, askerlik yaptığında dair belge, ticaret odasına kayıt belgesi, noter tasdikli imza sirküleri, bankada sermaye olduğuna dair belge, damga vergisi yatırldığına dair belge diye önlerine sonu gelmeyen bir liste konunca topukları kıçlarına çarpa çarpa kaçmışlardır :katil2:

Bir de ABD de durum nasıl görelim: Türkiye'de yaşayan ve iş yapan bir arkadaşım, ABD ye gitmeden, Türkiye'den form doldurarak silikon vadisinde şirket kurdular. Sonra da niye Türkiye'de kimse ARGE yapmıyor da batıya gidiyorlar? diye şaşırıyor bizimkiler.
 
Stripe Atlas ile oturduğun yerden 500 Dolara ABD'de şirket açabiliyorsun.

Screenshot from 2023-04-10 18-22-14.png
 
Bu arada GPRS i ben çok düşük bant genişliği ama en eski teknoloji baz istasyonları tarafından bile desteklenen bir haberleşme teknolojisi olarak biliyorum. Mesela meteorolojik ölçüm yapan bir sensör var ve günde 1 KByte veri gönderiyor gibi.

Eğer onlarca veya yüzlerce megabyte veri sözkonusu ise 3G veya daha üstü teknoloji kullanmak daha uygun olur, ve çok daha ucuza gelir.
 
GPRS ile Max bağlantı hızı 85kb/sn. Benim istekte bulunduğum servera yazdığım veri ise istek başına 100~120byte. Yani hız ve kullanılan veri miktarı açısından sıkıntı yok. Fakat GPRS operatörlerin hoşuna gitmiyor. Çünkü hem hizmet veriyor hem de kullanılan veri miktarı çok komik. 10dakikada bir konum gönderen OTEC donanımının aylık veri miktarı 2.5MB. Şaka gibi.

Diğer taraftan lorawan isimli bir teknoloji var.
Bu işler için biçilmiş kaftan. Bir Gateway 2000 adete kadar düğüm (node) hizmet verebiliyor.
Üstelik ücretsiz. Elimde helium mining den çıkma 3 adet Gateway var. Birini kurup thethings.io servera bağladım.
Ekonomik parametrelerim iyi olmadığı için node alamadım ama bir kaynak oluşturup (muhtemelen birşeyler satıp) draginonun lorawan modellerinden almayı düşünüyorum.
La66 USB modül 650₺, La66 modül ise 500₺ civarında.
OTEC ikinci versiyonunda lorawan desteği de koymayı istiyorum. Wifi, BT, GPS, GPRS yanında lorawan desteği de olacak.
Tam bir kod geliştirme cenneti olacak inşallah.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,952
Mesajlar
118,763
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top