Ir211x Lojik 3.3v uyum sorunu

erdemtr55

Üye
Selamın Aleyküm arkadaşlar,
Ir2110 ve Ir2113 Bir devre kurdum ve lojik 3.3v sürmeyi deniyorum. Fakat spwm sinyali verme rağmen spwm dalga alamadım.
Frekansı azaltım spwm belirmeye başladı ama 10hz de ,100hz spwm verdiğimde kara dalga oluşturuyor.
Devre şeması, datasheet ve dosyalar aşağıda
Nasıl sorunu çözerim?
1780051605388.png

Ekler

Erdemtr55 hocam tam olarak ne yapmak istediğini anlamadım ama Triyak hocamın da dediği gibi çıkışta sinüs gibi bir sinyal almak istiyorsan alçak geçiren bir filtre ile çıkışı sinüs sinyaline benzetebilirsin. Bunun sebebi ise SPWM aslında DC benzeri bir sinyal çıkışı oluşturur. Temelde bizim DC dediğimiz sinyal bir çok sinüs benzeri sinyalin toplamından oluşan bir sinyaldir. Bu farklı sinyallere harmonikte deniyor. Filtrelerin sağladığı avantajı kullanarak bu çoklu sinyaller içinden istediğimiz bir aralık seçebiliyoruz. Filtreler enerjinin belirlenen frekans aralığında salınmasını sağlar. Alçak geçiren filtre sinyal salınımını yavaşlayacak şekilde yeniden şekillendirir.

Ben elektronik sinyalleri ahenkle çalan güzel bir müziğe benzetiyorum. Elektronik devre elemanlarını ise bu ahenkle çalan müziği oluşturan orkestra elemanlarına benzetiyorum. Yani müziğin nasıl bir şey olacağına bu elemanlar karar veriyor. Elektronik mühendisleri elektronik devrede oluşacak ahenkli müziğin notalarını belirleyip o notaları çalacak devre elemanlarını (çeşitli özellikteki orkestra elemanlarını ) belirliyorlar.

Böylece ortaya ahenk içinde bir müzik çıkıyor. Bu müziğe göre yapılması gereken dans ise işi ifade ediyor. Bunu da müzikle dans eden insanlara benzetebiliriz. Yada bu ahenkle yanıp sönerek ritme ayak uydurmaya çalışan bir lambaya benzetebiliriz. Bu kapsamda bakacak olursak aslında tam bir saf sanat yapıyorlar.

Senin yukarıdaki devrende de elemanlar aynı ahengi yakalaması gerekiyor.

Kaba bir örnek ile devre açıldığında akım bir yönde kapandığında diğer yönde akıyorsa ve bunları iki farklı çeşmeye benzetecek olursak bu iki çeşmenin de aynı miktarda suyu aynı zamanda akıtacak birebir benzer çeşmeler olması gerekiyor. Eğer bu çeşmeler aynı değilse bunları birbirine benzetmek için çeşitli eklemeler yapman gerekebilir.

Devreden su değil de akım geçtiğine göre Hem DC olarak Direnç ve AC olarak Empedans kavramlarını devren üzerinde analiz etmen gerekir. Eğer fark varsa bunları birbirine benzeyecek şekilde ayarlarsan devren ahenk içinde istediğin şeyleri yapmaya başlayacaktır.

Aksi takdirde halayda ritim tutturamayan amcalar gibi hareket etmeye başlayacaktır. Bu ritim tutturamayan amcalar yeri geldiğinde tüm halayın garip şekilde hareket etmesine sebebiyet verebilir. :):):)

Ben bu konuda uzman değilim sadece elektronik öğrenme yolculuğumda anladığım kadarıyla bildiklerimi iletmeye çalıştım. Umarım ilerlemen için faydalı olur. Kolay gelsin iyi çalışmalar.

Son düzenleme:
mevzu şu arkadaşlar;
Ben stm32 ile spwm dalga katarı üretip,bunu ır211x ile yüke uygulamak istiyorum.Ama Ir211x açma kapama süresi uzun geliyor ve dalga tam dolulukly bir pwm dönüşüyor.Hızlı biçimde açıp ,kapamıyor.Lojik olarak 3.3v uyumlu diyor ama sadece yavaşken hızlı açıp kapatıyor.
gate direnci 10R ve boostrap kondansatörü x7r 1 uf

Sadece IR2110 datasheet'ine bir göz atttım.
"3.3V logic compatible" diyor. Ama sen VDD girişine 5V vermişin. Doğal olarak input logic 5V için high ve low level bekliyor. Ayrıca bu HIN ve LIN girişlerde değeri belirtilmemiş pulldown dirençler var. Bu senin R3 ve R4 ile 3.3V değeri daha da düşürüyor.
Önerim:
- VDD 3.3V
- R3 ve R4 kısadevre

Forum istatistikleri

Konular
9,189
Üyeler
3,745
Son üye
muzaffer can

Son kaynaklar

Back