KDE'den GNOME'a geçtim

Bende birkaç gün GNOME kullandıktan sonra bunun bana göre olmadığını anladım. 43 inç monitörde çalıştığım için GNOME gibi sade bir yapıya çok ihtiyacım yok. Aksine birçok bilgiye daha hızlı erişmek faydalı oluyor.

Birde sanal çalışma alanları çok kötü, tren gibi. Ben KDE'de 4x2 şeklinde yapılandırıyorum ve kısayollarım bile ona göre ayarlı. Alt+1,q,2,w,3,e,4,r şeklinde tek elle erişebiliyorum. Tren gibi olunca bu yapı kafa karıştırıyor.

Son otorum sezonunu kaydetmiyor. Mesela aynı bilgisyarda Windows'da kurulu ve yeniden başlatıp geçtiğimde KDE son oturumumu olduğu gibi açıyordu GNOME ile bu olmuyor ya da ben yapamadım.

Diyelim ki boş bir çalışma penceresindeyim ve Firefox açmak istiyorum. Süper tuşuna basıp Firefox kısayoluna basarsam başka bir çalışma sayfasındaki son Firefox ekranında yeni bir sekme olarak açıyor. Birde uygulama açmak için sürekli süper tuşuna basmak ayrı iş.

Bunlar biraz da alışkanlık meselesi, bana gereksiz geliyor.

KDE'de benim de tek şikayetim Dolphin'in ağ üzerinden eriştiği dosyaları çok yavaş çalıştırmasıydı ama benim genellikle o kadar çok dosya olan klasörlerle işim olmuyor.

Bütün bunlara rağmen GNOME aslında kullanıbilir bir masaüstü. Alışkanlıklarımdan dolayı ayak uyduramamış olabilirim. KDE ya da XFCE bana daha uygun görünüyor.
 
session kaydetme Wayland ile giden başka faydalı birşey. X11 de çok güzel çalışan sistem Wayland ile çalışmaz oldu. Günün birinde düzeltirler, ama o zaman da Viessman çıkar ve gene bozulur :gulus1:
 
Menülerle ilgili sorunu düzelten gtk3-3.24.49 depolara düştü. Kurdum ve sorun düzeldi. En uçta çalışan Arch Linux un faydaları :)
 
Gnome berbat desem az kalır. sorunları var ve genellikle yavaş (internet için 10 senelik 4 çekirdekli core 7 laptop kullanıyorum, ssd de taktım, bazen yetmiyor).
İki gün önce lxqt'ye geçtim. Henüz göze çarpan büyük bir sorun yok.
 
Bugün SID versiyonunda çalışan Debian'a GNOME Dash to Panel güncellemesi geldi. Windows görüntüsüne büründü. Demek ki tek şikayetçi ben değilmişim.

Screenshot From 2025-03-10 17-58-06.png
 
Paranın dayanılmaz cazibesi :D Firefox da kullanım sözleşmesini değiştirmiş. "Bize verdiğiniz bütün bilgileri satabiliriz" diyorlar. Daha önce de satıyorlardı muhtemelen, ama şimdi açıkça söylemekten çekinmez hale geldiler.

Verileri satmadığını iddia eden Librefox denedim, o da bazı sitelerde sorun çıkarıyor (mesela mekatronik.org)
 

Forum istatistikleri

Konular
7,443
Mesajlar
125,442
Üyeler
3,025
Son üye
can.ince

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Back
Top