Kendin-Yap Auto-Range Miliohmmetre

@semih_s
Hocam , kartlardaki ksıa devre olan bölgeye yaklaştıkça bölgeyi anlayabilecek kadar hassas ölçüm yapabiliyormu ?
Yani sizin yatığınız kısa devre baülantısına yaklaştıkça ölçtüğü değer değişiyormu?
Böyle bir test yaptınızmı?
MicroOhm ölçmüyor. Ama dileyen biri ölçüm opampını değiştirip çözünürlüğü artırabilir. Benim bağladığım INA180B1 şönt gerilimini 20 misliyle yükseltiyor. Bunların 50 ve 100 kat yükselten modelleri var. Bunlardan bağlanarak yapılabilir.
Buradaki uygulamada kademeler arası geçiş, akım artırılarak yapılıyor. Dilenirse bunun yerine sabit akımla ama değişken kazançla kademe değişimi yapılabilir. Söylediğiniz amaca yönelik tasarlanabilir yani. Bana kızdırma bujilerini ölçmek için lazımdı. Bu işi fazlasıyla yapabiliyor.
 
Anladım .Bu arada eklediğiniz dosyası indirdim ama pcb bende görünmüyor şema var ama Proteus da "PCB LAYOUT" sekmesinde ekranda hiçbir şey görülmüyor ? Bendeki Proteus 8.8
*Gerçi Proteusu da çok anlamam da
 
Son düzenleme:
Anladım .Bu arada eklediğiniz dosyası indirdim ama pcb bende görünmüyor şema var ama Proteus da "PCB LAYOUT" sekmesinde ekranda hiçbir şey görülmüyor ? Bendeki Proteus 8.8
*Gerçi Proteusu da çok anlamam da
Daha geliştirme aşamasında, değişiklikler yapıyorum devrede. Son haliyle paylaşacağım. USB soket fazla içerde kalmış mesela, kutularken sıkıntı olacak.
 

Ekler

  • ohmmetre_ina180_v2.pdsprj
    53.5 KB · Görüntüleme: 72
Bende
Texas Inc nin bir kitabını ekleyim

ebook.png
 

Ekler

  • slyy154b.pdf
    4.8 MB · Görüntüleme: 244
Son düzenleme:
Aletin kodlamasını büyük ölçüde tamamladım. Şu halde kademeler arası otomatik geçiş yapıyor, Sürekli 4 basamak gösteriyor. Kodda bir kalibrasyon katsayısı var. Bu katsayıyı, elimdeki %1 toleranlı dirençlerden birkaçını ölçerek orta değerini doğrum ölçüm kabul edip belirledim. Devre her kademede ardışık tutarlı ölçümler alıyor. Lineerlik hatasına karşı kalibrasyon yazmadım, durumunu da test etmedim. Ölçümler bu krokodillerle zahmetli, kelvin problar gelince devam edeceğim.

0,50 Ohm test2.jpg

0,50 Ohm test1..jpg


500 mOhm direnç ölçümü yukarıdaki fotoğraflar. Ölçüm krokodillerinin konumu ölçümü değiştiriyor. Yani direncin bacaklarındaki 1'er mOhm direnci ayırt edebiliyor ve ardışık olarak (tekrar söküp bağlayınca) ölçümler birbirini tutuyor. Bir pil ve li-ion şarj modulü ile kutuya girmesi lazım. Kodu da insan içine çıkacak kadar derleyip toplayınca paylaşayım.
 
Merakla beklenen(!) projeyi sonlandırdım. İlgili tüm içerik ilk mesajda güncellendi. Şu haliyle gayet iyi çalışıyor ve başlangıçta hedeflediğim performansı sağlıyor (%1'den iyi isabetliliğe performans denirse tabii).
 
Bana kızdırma bujilerini ölçmek için lazımdı. Bu işi fazlasıyla yapabiliyor.
Abi bunu denediniz mi? Denediyseniz kizdirma bujilerinin kizdiran taraflarinin boylarinin direnc ustunde etkisi var miydi?
 
Abi bunu denediniz mi? Denediyseniz kizdirma bujilerinin kizdiran taraflarinin boylarinin direnc ustunde etkisi var miydi?
Hayır boylarının etkisi yok. Ortalama bir yedek parçacıda bulunan kızdırma bujilerinin dirençleri fabrika spesifikasyonundan 2 ila 3 kat yüksek çıkıyor(600-900 mOhm), bu da kızdırma performansı düşük demek oluyor. Aynı marka yeni kızdırma bujileri arasında %30 değişkenlik ölçtüm. Orjinal veya kaliteli bir yan sanayi marka almak lazım ihtiyaç olunca.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,840
Mesajlar
99,585
Üyeler
2,480
Son üye
mozcelikors

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top