Kendin-Yap Auto-Range Miliohmmetre

@semih_s
Hocam , kartlardaki ksıa devre olan bölgeye yaklaştıkça bölgeyi anlayabilecek kadar hassas ölçüm yapabiliyormu ?
Yani sizin yatığınız kısa devre baülantısına yaklaştıkça ölçtüğü değer değişiyormu?
Böyle bir test yaptınızmı?
MicroOhm ölçmüyor. Ama dileyen biri ölçüm opampını değiştirip çözünürlüğü artırabilir. Benim bağladığım INA180B1 şönt gerilimini 20 misliyle yükseltiyor. Bunların 50 ve 100 kat yükselten modelleri var. Bunlardan bağlanarak yapılabilir.
Buradaki uygulamada kademeler arası geçiş, akım artırılarak yapılıyor. Dilenirse bunun yerine sabit akımla ama değişken kazançla kademe değişimi yapılabilir. Söylediğiniz amaca yönelik tasarlanabilir yani. Bana kızdırma bujilerini ölçmek için lazımdı. Bu işi fazlasıyla yapabiliyor.
 
Anladım .Bu arada eklediğiniz dosyası indirdim ama pcb bende görünmüyor şema var ama Proteus da "PCB LAYOUT" sekmesinde ekranda hiçbir şey görülmüyor ? Bendeki Proteus 8.8
*Gerçi Proteusu da çok anlamam da
 
Son düzenleme:
Anladım .Bu arada eklediğiniz dosyası indirdim ama pcb bende görünmüyor şema var ama Proteus da "PCB LAYOUT" sekmesinde ekranda hiçbir şey görülmüyor ? Bendeki Proteus 8.8
*Gerçi Proteusu da çok anlamam da
Daha geliştirme aşamasında, değişiklikler yapıyorum devrede. Son haliyle paylaşacağım. USB soket fazla içerde kalmış mesela, kutularken sıkıntı olacak.
 

Ekler

  • ohmmetre_ina180_v2.pdsprj
    53.5 KB · Görüntüleme: 150
Bende
Texas Inc nin bir kitabını ekleyim

ebook.png
 

Ekler

  • slyy154b.pdf
    4.8 MB · Görüntüleme: 489
Son düzenleme:
Aletin kodlamasını büyük ölçüde tamamladım. Şu halde kademeler arası otomatik geçiş yapıyor, Sürekli 4 basamak gösteriyor. Kodda bir kalibrasyon katsayısı var. Bu katsayıyı, elimdeki %1 toleranlı dirençlerden birkaçını ölçerek orta değerini doğrum ölçüm kabul edip belirledim. Devre her kademede ardışık tutarlı ölçümler alıyor. Lineerlik hatasına karşı kalibrasyon yazmadım, durumunu da test etmedim. Ölçümler bu krokodillerle zahmetli, kelvin problar gelince devam edeceğim.

0,50 Ohm test2.jpg

0,50 Ohm test1..jpg


500 mOhm direnç ölçümü yukarıdaki fotoğraflar. Ölçüm krokodillerinin konumu ölçümü değiştiriyor. Yani direncin bacaklarındaki 1'er mOhm direnci ayırt edebiliyor ve ardışık olarak (tekrar söküp bağlayınca) ölçümler birbirini tutuyor. Bir pil ve li-ion şarj modulü ile kutuya girmesi lazım. Kodu da insan içine çıkacak kadar derleyip toplayınca paylaşayım.
 
Merakla beklenen(!) projeyi sonlandırdım. İlgili tüm içerik ilk mesajda güncellendi. Şu haliyle gayet iyi çalışıyor ve başlangıçta hedeflediğim performansı sağlıyor (%1'den iyi isabetliliğe performans denirse tabii).
 
Bana kızdırma bujilerini ölçmek için lazımdı. Bu işi fazlasıyla yapabiliyor.
Abi bunu denediniz mi? Denediyseniz kizdirma bujilerinin kizdiran taraflarinin boylarinin direnc ustunde etkisi var miydi?
 
Abi bunu denediniz mi? Denediyseniz kizdirma bujilerinin kizdiran taraflarinin boylarinin direnc ustunde etkisi var miydi?
Hayır boylarının etkisi yok. Ortalama bir yedek parçacıda bulunan kızdırma bujilerinin dirençleri fabrika spesifikasyonundan 2 ila 3 kat yüksek çıkıyor(600-900 mOhm), bu da kızdırma performansı düşük demek oluyor. Aynı marka yeni kızdırma bujileri arasında %30 değişkenlik ölçtüm. Orjinal veya kaliteli bir yan sanayi marka almak lazım ihtiyaç olunca.
 

Forum istatistikleri

Konular
7,226
Mesajlar
122,350
Üyeler
2,918
Son üye
LostFearLess

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top