Kendin yap NAS

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,796
Şu anda linux makinaya bağlı 1 TB lik 4 tane harddisk var. Çektiğim youtube videoların ham hallerini barındırıyor. Ama ne zamandır video çekmeyince de bu harddiskler boşuna linux makinada yer işgal ediyor ve enerji de harcıyor. Gerçi uykuya sokuyorum onları ama gene de arada bir uyanıyorlar. O yüzden bir NAS hazırlayıp bu diskleri de oraya taşımak istiyorum. NAS'ı gerektiğinde açacağım, onun dışında da tamamen off olacak. Şöyle bir yapılandırma yaptım. Çok sayıda SATA portu olan uygun fiyatlı anakart bulmak zor, ucuzlarda en fazla 4 tane SATA oluyor. Ama ben şöyle 6 tane olsun istiyorum ki, bir HDD daha ilave edersem yeni NAS gerekmesin :)

Bu yapılandırma ile ilgili eleştiriler varsa duymak isterim. En önemli kriterlerim, en az 6 SATA, düşük güç sarfiyatı, neredeyse sıfır ses. Kasa falan lazım değil, bir MDF tahtanın üzerine anarkartı vidalayacağım. HDD ler için de üst üste istiflenebilen özel ABS tutucular basacağım. Böylece her yeni HDD bu tutucu ile diğerlerinin üzerine monte edilebilecek.

1641140143802.png
 
Bende MSI'ın H97M-G43 anakartı var.


Bunu Intel(R) Xeon(R) CPU E3-1230L v3 @ 1.80GHz işlemci ve 8 GB RAM ile kullanıyorum.

Anakartın hem 6 adet SATA III portu hem de M.2 "2280 Key M(PCIe Gen2 x2/SATA)" yuvası var.

Ben Windows kullanıyorum ama NAS olarak harika iş yapardı. Zaten bu anakarta yatırım yaparken de 6 SATA III yuvası var diye düşündüm.

RAM + işlemci ve anakartı çok uygun fiyata topladım. Belki bendeki gibi ikinci el sistemi sadece almak istediğin anakart fiyatına temin edebilirsin.
 
Mdf kullanmak yerine ikinci el bir htpc kasası kullanabilirsin. Belki çalışan bir sistem bile denk gelebilir.
 
Evet aslında en mantıklısı 6 SATA portu olan ikinci el bir PC bulmak. sahibinden.com a bakayım biraz.
 
raspberry pi 4 ile nas yapsanız nasıl olur usb 3,0 lerin aktarım hızları satadan daha fazla hem bu kadar maliyetli de olmaz
örnek olarak bakabilirsiniz

 
raspberry pi 4 ile nas yapsanız nasıl olur usb 3,0 lerin aktarım hızları satadan daha fazla hem bu kadar maliyetli de olmaz
örnek olarak bakabilirsiniz


Hmm bu da ilginçmiş, inceleyeyim.
 
Yalnız RPi4 de sadece iki tane USB 3.0 portu var. Diğer iki port USB 2.0. Bu durumda sadece USB 3.0 portlarında HDD ye yüksek hızlı erişime imkan verecek. USB 2.0 portlarında portlar aktarım hızını baya düşürecek.
 
Aslında ilglenirsen elimde kullanmadığım notebooklar var. Bunlardan güzel proje olabilir.

Bir şekilde SATA çoğaltmayı başamak mümkün olursa ya da PCI'dan USB filan çevirebilirsen işini görebilir. Hali hazırda CD-Rom ve HDD için zaten 2 tane SATA var.
 
Üstelik bunlardan birinin ekranı filan da var. Yani özel bir kasa yapıp, birleşik ekranı olan güzel bir NAS yapabilirsin.
 
6 tane SATA ve Gigabit LAN olması şart. Ve böyle olsa bile gene Gigabit LAN darboğaz olacak. HDD olarak Western Digital Red var. Bunlar NAS'lar için özel satılan dayanıklı harddiskler ve 180 MB/s transfer hızı destekliyor. Ama Gigabit LAN ile ideal şartlarda alınabilecek transfer hızı 125 MB/s.
 
usb 3,0 Hub' a ne dersin

Bilemiyorum transfer hızını nasıl etkiler. Son çektiğim 30 dakikalık videonun ham hali Terabyte civarında idi. Bunu bir an önce kopyalamam önemli o yüzden bilemiyorum USB 3.0 hub nasıl olur. Bir de 3.0 hub, SATA dan 3.0 a 4 tane dönüştürücü kart, maliyet PC den fazla çıkmasın? :)
 
Elimde bir de aşağıdaki özelliklerde bilgisayar var. Bunun üzerinde hem GB Lan var, hem de 4 tane SATA var. Hatta elimde buna uygun mini güç kaynağı da olması lazım. Bende yedekleme (NAS) için saklıyordum bunları ama elimde fazla birikti. Bir türlü yapamadım.

Intel E5300 2.60 GHz işlemci
ASUS P5G41T-M LX 775 Anakart (Aynası Mevcut)
NVidia Quadro FX580 Ekran kartı
2 GB RAM

62635944265c5b05ea61a402ea0bc2bf.jpeg
e47618c5b81f9cf927305238f3ae424e.jpeg
 
Bir ara bizim şirkette çin işi ethernet hdd kutusu gibi gigabit bağlantısı olan bir şey vardı. Gayet iyiydi. Öyle bir şey arıyorum.
Buna benziyordu.

Fiyat zaten 2200 TL ye çıkmış, ve sadece 2 HDD takılabiliyor. Benim alacağım anakarta 6 HDD takılabiliyor. Hazır NAS'lar gereksiz yere çok pahalı. Kaliteli NAS cihazlarını 10 bin TL nin çok üstüne satıyorlar, disk de dahil değil, daha disk alınacak ... Basit bir bilgisayar için bu kadar para vereceğime disklerin en kalitelisini alıp bir tane basit anakart almak bana daha mantıklı geliyor. Üstelik böyle yapınca bazı hizmetleri de bu sunucu üzerinde çalıştırabilirim. Mesela bu NAS anakartını internet gateway yaparsam, şu anda gateway olan linux makinamı akşamları off yapabilirim.
 
Evde dolapları karıştırırken aylak duran bir Asus P8 Z68 VPRO anakart buldum. Kart üzerinde 8 tane SATA konnektörü var. Şimdi buna bir tane ikinci el İntel i7-2600K bulabilirsem iş tamam. Kart ve işlemci eski teknoloji, güç sarfiyatı yüksek olacak, ama sadece işlemci parası çıkacak cepten o yüzden bu şekilde ilerleyeceğim.
 
Evde dolapları karıştırırken aylak duran bir Asus P8 Z68 VPRO anakart buldum. Kart üzerinde 8 tane SATA konnektörü var. Şimdi buna bir tane ikinci el İntel i7-2600K bulabilirsem iş tamam. Kart ve işlemci eski teknoloji, güç sarfiyatı yüksek olacak, ama sadece işlemci parası çıkacak cepten o yüzden bu şekilde ilerleyeceğim.
Hocam İ7 yi bu kadar eski tutma sebebiniz nedir? Eğer bütçe ise sebep i5 daha güncele yakın yine K modeli olmaz mı?
 
Bende Intel i5-3570K işlemci var. İşlem kapasiteleri hemen hemen aynı, 18 W güç tasarrufu yapabilirsin.

 

Forum istatistikleri

Konular
5,836
Mesajlar
99,533
Üyeler
2,479
Son üye
yiyehuoxing32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top