Kendin yap nitrojen üreteci

taydin

Timur Aydın
Staff member
Aldığım çekirdek kahvelerin aromalarını muhafaza etmek için, kahve çekirdeği kabının içine nitrojen gazı doldurmak istersek, nasıl bir sistem kullanmamız gerekir? N2 gazı tüp ile satılıyor, ama evde koca tüpü istemem, hanım kesinlikle istemez. O yüzden farklı bir çözüm lazım.

N2 yi ürettikten sonra da, elde ettiğim N2 nin saflığını da ölçmem gerekecek. Ama önemli olan, ortamda sadece N2 olduğunu garantilemek değil. Bunu yapmak için spektrometre gerekli olurdu ($$$$). Onun yerine, oksijen miktarının yeterince azaldığını teyit etmem gerekecek. Hazır cihazlar var, ama fiyat çok yüksek. Uygun fiyatlı olanlarında ölçüm toleransları iyi değil. Sanki hazır O2 sensörü alıp ölçüm yapmak daha mantıklı. Kalibrasyon için de dünya atmosferinin kullanılabildiğini belirledim. Yani aletin havada %21 gibi bir değer göstermesi lazım. Atölyedeki argon tüpü ile de bir kabı doldurup ölçüm yaparsam, sıfır noktasını da belirlemiş olurum.

Yani bu aşamada, N2 üreteci ve N2 ölçer için çözümlere ihtiyaç olacak.

Gıda paketlemesinde değiştirilmiş atmosfer paketlemesi (modified atmosphere packaging, MAP) çok yaygın kullanılıyor ve kalite kontrolü amaçlı satılan birçok test cihazı var. Bunlar arasında da yaygın olan Oxybaby M+WITT var. Ama fiyatı bütün kahve keyfini kaçıracak seviyede. Ancak Starbucks gibi ticari öğütme ve çekirdek paketleme firması için mantıklı bir yatırım olur.

1759055864566.png

PCE nin hem sıvı hem gazda ölçüm yapan bir cihazı var. Ama gene fiyat yüksek. Bir de ilave düzenekler gerekecek. İğnesi, borusu, gazı emmek için birşey ...

1759056198438.png

Yapay sivri zeka, madem hazır cihaz pahalı, sensör al kendin yap dedi. Zirkonyum sensör kullan, çok iyidir bunlar dedi. Bu merete Türkiye'de olduğumuzu sürekli olarak hatırlatmaktan bıktım :temkinli1:

1759056366677.png

mouser'de kendim baktım biraz ve şu sensörü buldum. Fiyat 65 Avro ve yüzde 0 - 25 arasında oksijen ölçebiliyor. Sensör ömrü de standart şartlarda 5 yıl olarak verilmiş. Gayet iyi gibi duruyor.

1759056972394.png

1759056992342.png

Bu sensör ile çok hassas yükseltme, biasing falan gerekiyor. Nanoamper mertebesinde akım ölçümü gerekiyor. Ama benim low noise amp ve diğer gerekli elektronik devreler ile uğraşmama gerek kalmayacak. Hem bias voltajını üretimini hem de nA akım ölçümünü elimdeki Keithley 2450 SMU rahatlıkla yapabilir. Sadece sensör ve SMU yeterli olacak.

Şöyle bir yapı olacak:

Şırınga iğnesi, PTFE hortum, T valf, balon. Sensör de PTFE hortum üzerinde olacak. Kahve paketinin üzerine özel PTFE etiket yapıştırılacak, iğne buraya dürtülecek ve sızdırmaz bir bağlantı sağlayacak. T valfin bir konumunda balon sönecek, diğer konumda balon ile kabın içerisindeki havayı emeceğiz. Sonra da 10 saniye bekleyip akımı ölçeceğiz ve oradan O2 oranını hesaplayacağız. Veya formülü SMU da tanımlayıp doğrudan O2 yüzdesini de yazdırabilirim.

Ölçüm bittikten sonra da iğne çıkarılacak. PTFE etiket de tekrar sızdırmaz şekilde kapanacak.

Gıda uyumlu nitrojen spreyi varsa iş görecektir. Maliyet nasıl olur kestiremedim. Nitrojeni kimyasal olarak üretip kap içine yönlendirmek nasıl olur? Normalde havadan elde ediliyor galiba.

Belirli oranda maddeyi tartıp,kapalı ve hortumlu kaba koyuyoruz. Ayrıca ölçüm yapılmıyor. Emniyet valfi olabilir. 10 dakika sonra nitrojen hazır? Vanayı açıp istediğimiz kaba yönlendiriyoruz?? Kabın içini kapladığı için, oksijen dışarı çıkıyor olabilir mi acaba? Nitrojen havadan ağır mı?

Ben kendi kavurduğum çekirdek kahveyi korumak için kavanoz vakumlama aleti kullanıyorum.
Link..

Son düzenleme:
Sprey ile olmuyor çünkü türbülanslı hava. Ama tüp ve basınç düşürücü oluyor. Çok hafif akış olacak şekilde basınç düşürücüyü ayarlarsan, nitrojen bir şelale gibi kabın içine akıyor ve mevcut havayı dışarı itiyor.

@taydin Hocam boş bir spray tüpüne lastikçilerden nitrojen doldurulamaz mi? Basınç sıkıntısından tam dolum yapılamayabilir ama sizin ihtiyacınızı karşılayacak miktarda depolanabilir diye düşündüm. Oksijen sensörü için de değerlerini incelemedim ama arabalarda kullanılan sensörleri de araştırın derim. Bulması kolay olur.

Edit: spray olmaz demişsiniz. Cevap yazmak için acele etmişim.

Oksijen sensörü için de değerlerini incelemedim ama arabalarda kullanılan sensörleri de araştırın derim. Bulması kolay olur.

Çok düşük oran ölçümü gerekiyor. Araba oksijen sensörleri normal atmosfer O2 oranları için üretiliyor. Kahve dünyasının odyofilleri olan "Barista" lar %1 - %3 diyor ama bu bence biraz abartılı. Ben %5 elde etsem yeterli olur.

Kahvede tad farkı çok bariz oluyor ama. İlk açıldığında kahvenin aroması ile 1 ay sonraki aroma kolaylıkla ayırt edilebiliyor. O yüzden bu nitrojen işinin mutlaka net bir faydası oluyor.

Oksijen emici paketler var.
Bence bunlar kullanılırsa nitrojene gerek kalmaz. (Nem alıcı paket başka)

Amaç kahveyi nitrojenle terbiye etmek değil, oksijen temasını azaltmaktır.

Neden ihtiyacınız kadar almayıp saklama yöntemlerine başvuruyorsunuz?Neticede çabuk bozulmaz diye biliyorum..yani lezzetini korur epey bir süre..

Neden ihtiyacınız kadar almayıp saklama yöntemlerine başvuruyorsunuz?Neticede çabuk bozulmaz diye biliyorum..yani lezzetini korur epey bir süre..

250 g paketlerde alıyorum. Contalı kapağı olan kavanoza koyuyorum. Birkaç gün sonra bile tadı ilk açıldığı zamanki gibi olmuyor.

1759066687880.png

Vakumlu paketler var. Bunlar da ilk açıldığı zaman müthiş taze oluyor.
Belki nitrojen yerine vakum olayını düşünmeliyiz. Tabi aslolan kavurduktan sonra uygun süre içinde vakumlama.
Galiba 1 gün dinlenmeye bırakılıyor. Bazı videolarda yarım saat ?

Bu bilgi sır olsa gerek. Hangi kahve nasıl paketlenecek?

İdeal olan tek kullanımlık paketlerin ayrı ayrı vakumlanması. 3 kişi içecekse 3 paket açılır. Tek kişi günde 15g x 3 = 45g yeterli

Kavrulmuş çekirdek alındığında acaba alınan bu ürün hangi koşullarda ne kadar süre saklanmış oluyor,Belki alındığında aroması belli oranda kaybolmuş oluyor.

Vakumu denemedim. Vakum kazanım var ama bir kere vakumladıktan sonra kavanozu kapatmak nasıl olacak bilmiyorum, bir aparat yapılması gerekecek. Bir de şu var: Oksijen oranını %5 yapmak istiyorum. Bu durumda 50 mBar vakum lazım. Eğer barista seviyesine inmek istiyorsam 10 mBar vakum lazım. Bu da ciddi bir vakum seviyesi. El pompası ile elde edilmesi mümkün değil. Makina ile dahi zor. Örneğin MDF'yi freze tablasına sabitleyen makinalar 200 mBar vakumla çalışıyor.

Klimacılar çok derin vakum kullanıyor, ama o seviyelerde işin şekli tamamen değişiyor. Sızdırmazlık çok kritik hale geliyor.

Vakum ile ancak şöyle olabilir: Uygun basınç dayanımına sahip bir kap olacak. Bu çok önemli. İdeal vakumun 10cm2 lik yüzeye uyguladığı basınç 100 kg gibidir. 10cm2 lik bir küp varsa elinde, tüm yüzeylere 600 kg basınç uygulanır. ideal olmayan vakumda rakamlar azalır, ama 10 mBar için fazla da azalmaz. Eğer kap dayanıklı değilse, önce içeri patlar, sonra da parçalar şarapnel gibi dışarı uçar.

Kabın contalı kapağı olacak. Uygun vakum pompası ile 10 mBar'a ineceksin ve kazanın içerisindeki bir mekanizma kapağı kapatacak. 10 mBar a inmek için de belli bir süre geçecek. Bu hacme ve vakum pompasının kapasitesine bağlı. Benim evdeki pompa ile tahminim 5 - 10 dakika sürebilir.

Eğer poşet kullanayım dersen gene iş olmuyor. Poşetin iki tarafı 10 cm2 se, poşete 200 kg baskı uygulanır ve ortada kahve çekirdeği kalmaz.

Alternatif çözüm aramaya gerek yok beyler. Nitrojen çalışan ve kullanılan bir sistem :)

Havadan nitrojen elde etmek için iki yöntem biliyorum.

Biri sıkıştırarak ikincisi yoğuşturarak.

Bu iki yöntemde zor ama bir diğer konu ise saflaştırmak.

Neyse sözün özü tıbbi işlerde kullanılan yüksek saflıktaki azot tüplerinden kullanılabilir. Küçük bir tüp almak çok uzun süre iş görür.

Biz Soğutma sistemlerini basınçlandırmak için kullanıyoruz. Gaz yani tüpün içindeki gaz çok pahalı değil ancak tüpleri pahalı.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,340
Üyeler
3,310
Son üye
Sdt01

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back