Kimler de Tezgah Zımpara var?

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
İmal ettiğim tuğlaları zımparalamam gerekti. Tek tek zımparalamak çok uğraştırıyor. Bunu bahane ederek atölyeye de bir tezgah zımpara ekleyesim var. Aşağıdaki ürün 8700tl. Peşin fiyatına 9 taksit. Bunu alasım var ama önerilere de açığım. Daha önce denenmiş, memnun kalınmış, pişman etmeyecek bir ürün de olabilir. Sadece F/P olması önemli. Mal 10k ve taksitli olmalı.

Screenshot_20260805_144057_Chrome.jpg

Atölye dediğim ev. Yapacağım işler minyatür çaplı şeyler. Olayı profesyonel düşünmeyin. Ufak, sessiz bir alet işimi görür.

Makina güzel görünüyor. Hem şerit tarafında hem de disk tarafında toz emme var. Tabla da hem şerit tarafına hem disk tarafına bağlanabiliyor ve ayarlı. Türkiye'de ölçüye göre zımpara hazırlayan yerler var, dolayısıyla istediğin özellikte zımpara da takabilirsin.

Bu arada bu makine ile yangin animi paylasayim.

Bir donem aylarca plastik ve recine malzeme zimparaladim. Toz emme borusuna bir sey takmadim. Zimparalama sonucu olusan plastik ve recine tozlari makineden hizla savrulup duvara yapisip 3-4 cm katman olusturmus. Bu toz katmanini bu gun temizlerim yarin temizlerim diyip ihmal ettim.

Bir gun makinenin hemen yanindaki taslama makinesi ile demir malzeme uzerinde calisirken tastan cikan kivilcimlar duvara sivanmis bu plastik tozlarina yoneldi ve bir anda duvar alev aldi. Benim gordugum kabarti buzdaginin sadece gorunen ucu imis, halbuki duvarin her yeri dikkat cekmeyen plastik tozu ile kaplanmis bunlarda alev aldiginda komple duvar yanmaya basladi.

O anda panik oldum mantigim elden gitti dusunme hizim bir anda dustu, hizlica eylem almak yerine ne yapsam, su mu doksem vs dusunuyorum. Bu esnada duvar yaniyor. Masanin ustunde boyalar, tiner, alkol, aseton ne ararsan var.

Bu şok halındeyken alti yildir elimi surmedigim yangin sondurme tupu gozume ilisti. Duvara tupu bosalttim alevler aninda sondu.

Bu deneyimden sonra, boyle durumlarda mantikli bin insanin bile saniyelerce nasil dusunemez oldugunu, şoka girdigini, yangin sondurucunun ne kadar onemli bir cihaz oldugunu ogrenmis oldum.

Atolyeniz varsa muhakkak en az bir tane de yangin sondurme tupunuz olsun.

Son düzenleme:
Sac büküm olanı tavsiye etmem hafif işler için ve şerit zımpara değiştirirken çok uğraştırıyor.

Döküm gövde olanını ben de tavsiye ederim. Scheppah marka döküm olanı ve Einhell büküm olanı kullandım. Döküm olan daha stabil bu arada. Toz toplama ve stabilite daha iyi.

Şu var bir tık iyisi. Einhell TE-US 400 olarak geçiyor. Çelik gövde, dökme alüminyum çalışma tablası diyor.
Çelik gövde dediği de dökmemi oluyor?
13 bin fiyatı var yalnız.

Screenshot_20260806_013315_Chrome.jpg

Son düzenleme:
Bu tür bir cihazın evde kaplayacağı alanı düşününce, özellikle döküm gövde ise taşıma zorluğunu da düşününce çok gerekli değilse almak bence mantıklı değil. Sorduğunuz soru tabiki bu değil ama matkap ucuna takılan zımpara aparatları ile bu işi çözebilir miyim diye bakardım ben. Cihaz çok faydalı olabilir ama atölye alanı limitli üstelik alma bahaneniz bana çok geçerli gelmedi. Zaten daha fazla tuğla üretmek istiyor musunuz belirli değil, başka bir işe de yaramayacaksa bu alet o zaman biraz dert almış olacaksınız. Elinizde var mı bilmiyorum ama mesela bu paraya bir dremel seti alınıp sonra 3D printer marifetiyle bu alet kadar kolay olmasa da makul bir hale indirip tuğla zımpara işini halledebilirsiniz. Bir dremel seti bu aletle aynı para, dremel doğru kullanımla eğer şanssız bir insan değilseniz kolay bozulan bir alet değil üstelik neredeyse her işe, hobiye gidiyor. Yine aynı şekilde uygun fiyatlı matkaba takılan zımpara aparatları, biraz 3D printer ve tasarım marifetiyle bu sorunu yine çözersiniz.

Uzun lafın kısası evet bu aletin işi bu olduğu için çok kolaylaştırır ama her işe alet alma biraz tüketim çılgınlığı gibi. Daha fazla kullanım alanı olan bir şey alabilirsiniz belki.

Bu tür bir cihazın evde kaplayacağı alanı düşününce, özellikle döküm gövde ise taşıma zorluğunu da düşününce çok gerekli değilse almak bence mantıklı değil. Sorduğunuz soru tabiki bu değil ama matkap ucuna takılan zımpara aparatları ile bu işi çözebilir miyim diye bakardım ben. Cihaz çok faydalı olabilir ama atölye alanı limitli üstelik alma bahaneniz bana çok geçerli gelmedi. Zaten daha fazla tuğla üretmek istiyor musunuz belirli değil, başka bir işe de yaramayacaksa bu alet o zaman biraz dert almış olacaksınız. Elinizde var mı bilmiyorum ama mesela bu paraya bir dremel seti alınıp sonra 3D printer marifetiyle bu alet kadar kolay olmasa da makul bir hale indirip tuğla zımpara işini halledebilirsiniz. Bir dremel seti bu aletle aynı para, dremel doğru kullanımla eğer şanssız bir insan değilseniz kolay bozulan bir alet değil üstelik neredeyse her işe, hobiye gidiyor. Yine aynı şekilde uygun fiyatlı matkaba takılan zımpara aparatları, biraz 3D printer ve tasarım marifetiyle bu sorunu yine çözersiniz.

Uzun lafın kısası evet bu aletin işi bu olduğu için çok kolaylaştırır ama her işe alet alma biraz tüketim çılgınlığı gibi. Daha fazla kullanım alanı olan bir şey alabilirsiniz belki.

İlk önce tuğlayı elle sürterek denedim. Bariz bir şekilde yamuk oldu tuğlalar.

20260806_092226.jpg

Sonra 3D yazıcı ile bir kalıp yaptım.
Bu kalıp ile tuğlayı düzgün törpüleyebildim ama bu sefer de bir süre sonra kalıpda eriyor.
20260806_092241.jpg

Birde elde kullanmak için zımpara makinem var. Bu da bir elde makine, diğer elde tuğla ile titreşimden dolayı olacak iş değil. Ayrıca ağır.
20260806_092520.jpg

75 tane tuğlayı zımparalamak yaklaşık bir saat sürüyor ve sıkıcı. Bana gerekenin 1000 civarı tuğla olduunu hesaba katarsak işi pratikleştirmenin bir yolunu bulmalıyım.
Amacım Tezgah zımparanın önüne 3D yazıcı yardımı ile bir aparat yapıp, zımpara aparata değmeyecek şekilde yaklaştırmak. Artık 0.1mm mi olur 0.001mm bilmiyorum şuan. Sonra tuğlayı yukardan atıp zımparadan geçtikten sonra aşağı düşürmek.

Tezgah testere istememdeki amaç aslında işi ticari düşündüğüm için. Yoksa bir maket için tezgah testere almak değil amacım.
Bu işi yapabilecek çoğu şeye sahibim. Tuğla, birket, parke taşı, kiremit gibi ürünleri kendim yapabiliyorum. Kapı pencere, balkon demiri, çatı sacı gibi şeyleri de 3D printer ile yapmak gayet kolay. Biraz zaman harcayıp satışa sunulacak güzel setler yapabilirim.
Tek düşüncem acaba ne kadar talep var bu ürünlere? Ayda yılda bir tane satmak işi çevirmez gibime geliyor.

Sac büküm olanı tavsiye etmem hafif işler için ve şerit zımpara değiştirirken çok uğraştırıyor.

Döküm gövde olanını ben de tavsiye ederim. Scheppah marka döküm olanı ve Einhell büküm olanı kullandım. Döküm olan daha stabil bu arada. Toz toplama ve stabilite daha iyi.
Einhell ile Scheppah arasında neredeyse yarı yarıya fiyat farkı var. Einhell 12k iken Scheppah 8k civarı.
Ben çalışma performası bakımından Scheppah'ın yeteceğine inanıyorum ama malzeme kalitesi, arızalanma durumu nasıldır bilemiyorum.
İlk açtığım video da adam sıfır kutudan çıkartıyor ama RPM ayarlama düğmesi çalışmıyor. Aynı segmentteki Einhell e 2 katı para vermektense bunu tercih ederim ama tabi kalite önemli.

Copilotun karşılaştırması şu şekilde:

Özet: Scheppach BTS900 daha kompakt ve hafif, Einhell TE-US 400 ise daha güçlü motor ve daha fazla ayar esnekliği sunuyor. Eğer uzun süreli, titreşimsiz ve hassas işler için kullanacaksan Einhell öne çıkıyor; küçük atölye ve temel işler için Scheppach yeterli.
Scheppach BTS900370 W, 16.5 kgEinhell TE-US 400400 W, 18.6 kg
Motor
Güç370 W400 W
TipIndüksiyon motorIndüksiyon motor
Performans
Disk çapı150 mm152 mm
Disk hızı2850 rpm1800 rpm
Bant ölçüsü915 × 100 mm914 × 100 mm
Bant hızı7.3 m/s348 m/min
Ayarlar
Bant konumu0–90°Yatay/dikey ayarlanabilir
Tabla eğimi0–45°0–45°
Çapraz stop-60° ila +60°
Tasarım
Ağırlık16.5 kg18.6 kg
GövdeDökme gövde, stabil tabanÇelik konstrüksiyon, kauçuk ayaklar
Toz bağlantısıØ 63 mmØ 36 mm

Kaliba bir kere emek versen sonrasinda tum bu ara islemlere gerek kalmaz.

Once tenekeden bir kalip yap. Mukemmel olsun. Bununla 25 tane tugla uret. Malzeme olarak cimento degil alci yada recine kullan.

Sonra 5x5 ve komsulariyla her bir tuglanin arasinda 2..3 mm bosluk olacak sekilde cam uzerine alttan yapistirarak 25 tuglayi diz.

Ardindan en disa pvc boru vs den tuglalardan biraz daha yuksek olacak sekilde duvar olustur.

Yuksek shore degerli silikon yoksa RTV20 ile bu yapinin uzerine dok. 1 gun beklesin.

Sonra tum duzenegi dikkatlice sok tuglalari tek tek cikart.

Simdi elinde silikondan ve esnek bir kalip oldu.

Artik icine cimento, alci vs ne istersen dok. Kalip esnek oldugu icin donmus tuglalari sokmek de cok kolay olur. Silikon kaliba zarar vermeden binlerce tugla dokebilirsin.

Silikon zarar gorunce bir kalip daha yaparsin. Hatta tek bir silikon kalipla calisma bir suru kalip yap bir dokumde 1000 tugla uretirsin.

Kaliba bir kere emek versen sonrasinda tum bu ara islemlere gerek kalmaz.

Once tenekeden bir kalip yap. Mukemmel olsun. Bununla 25 tane tugla uret. Malzeme olarak cimento degil alci yada recine kullan.

Sonra 5x5 ve komsulariyla her bir tuglanin arasinda 2..3 mm bosluk olacak sekilde cam uzerine alttan yapistirarak 25 tuglayi diz.

Ardindan en disa pvc boru vs den tuglalardan biraz daha yuksek olacak sekilde duvar olustur.

Yuksek shore degerli silikon yoksa RTV20 ile bu yapinin uzerine dok. 1 gun beklesin.

Sonra tum duzenegi dikkatlice sok tuglalari tek tek cikart.

Simdi elinde silikondan ve esnek bir kalip oldu.

Artik icine cimento, alci vs ne istersen dok. Kalip esnek oldugu icin donmus tuglalari sokmek de cok kolay olur. Silikon kaliba zarar vermeden binlerce tugla dokebilirsin.

Silikon zarar gorunce bir kalip daha yaparsin. Hatta tek bir silikon kalipla calisma bir suru kalip yap bir dokumde 1000 tugla uretirsin.
Daha önce 75 tuğlalık silikon kalıp yapmıştım.
Şuan baskıda 220 Tuğlalık bir kalıp var. Daha büyüğünü yazıcı basamıyor.
Bu kalıba silikon döküp asıl tuğla kalıbını çıkartacağım. Gerekirse aynı kalıba 4 kere silikon döküp 4 kalıp çıkartırım. O da tek seferde yaklaşık 1000 tuğla demek.
Malzeme olarak Beyaz çimento, Alçı ve kiremit boyası kullanıyorum. Oranı tutturdum şuan. Çok güzel sağlam tuğlalar çıkartıyorum.

20260803_120311.jpg

Eğer scheppach'ın devir ayarlı modelini bulabilirsen, bu modelin Einhell'e göre ciddi avantajları var. Toz bağlantısı çok daha büyük, bu da özellikle taş tozunun uzaklaştırılmasında büyük avantaj sağlayacak. Ama tabi standart süpürge çapına dönüşüm yapan bir konik ara parça basman lazım.

Devir ayarının diğer büyük avantajı da, zımparalanacak malzemeye göre devir seçebilmek. Mesela metali hızlı bir şekilde aşındırmak istiyorsun. 36 kum zirkonyum zımpara bağlarsın, devri de düşürürsün. Mesela ağaç zımparalayacaksın, 200 kum zımpara bağlarsın ve devri yükseltirsin.

Tamam 3D yazici ile ozene bozene tek bir kalip yap. Bu kalipla 25 alci dokum yap. 25 alci tugladan da silikon kalip uret.

3D yazici ile elde ettigin kalibin omru kisa olur. Silikonu istedigin gibi mincikla bir sey olmaz. Olsaydi millet sagina soluna taktirmaz di.

Eğer scheppach'ın devir ayarlı modelini bulabilirsen, bu modelin Einhell'e göre ciddi avantajları var. Toz bağlantısı çok daha büyük, bu da özellikle taş tozunun uzaklaştırılmasında büyük avantaj sağlayacak. Ama tabi standart süpürge çapına dönüşüm yapan bir konik ara parça basman lazım.

Devir ayarının diğer büyük avantajı da, zımparalanacak malzemeye göre devir seçebilmek. Mesela metali hızlı bir şekilde aşındırmak istiyorsun. 36 kum zirkonyum zımpara bağlarsın, devri de düşürürsün. Mesela ağaç zımparalayacaksın, 200 kum zımpara bağlarsın ve devri yükseltirsin.
Bulduğum aslında ayarlı görünüyor ama videoda adam not working yazmış. Çeviriyor çeviriyor ekranda RPM değişmiyor.
Ya bozuğu adama denk geldi yada düğmeyi süs diye koymuşlar.

Pahali oldugunu gorunce hiz kontrol unitesini eklememislerdir. Kullanici istiyorsa hiz kontrol unitesini kendisi alip taksin potansiyometresi bizden demis olabilirler. Bendeki cihazin icinde bolca bos alan var diye hatirliyorum.

Yalniz ne ekrani? Foto var mi?

Pahali oldugunu gorunce hiz kontrol unitesini eklememislerdir. Kullanici istiyorsa hiz kontrol unitesini kendisi alip taksin potansiyometresi bizden demis olabilirler. Bendeki cihazin icinde bolca bos alan var diye hatirliyorum.

Yalniz ne ekrani? Foto var mi?

Abi muhtemelen ithalatçı daha ucuz olsun diyince opsiyonel olarak eklememişlerdir :) einhell de biraz zorlanınca motor dönüyor ama kasnak dönmüyror ve tırlayarak boşa dönüyor triger benzeri bir sistem var. Scheppach ile baskı yapınca duruyor. Birinde kayışı, diğerinde de motoru zorluyoruz. Sen seç abi :)

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
9,311
Üyeler
3,847
Son üye
cagricagri123

Son kaynaklar

Back