kiwi bebek kamera ve diğer marka kameraları cimer e şikayet ve gelen cevap...

Andromeda

Aktif Üye
Bu kamera veya başka kameralarla ilgilide olabilir, şikayet var.Bir süre(bu süre kiminde 3 ay, kiminde 8 ay,şanslı olanlar daha uzun vs) kullanılıyor sonra canlı izlemede süre sınırı getiriliyor,mesela 1 dk gibi, ve abonelik isteniyor.reklam olayı zaten tam bir rezalet.Kamera çevrim dışı izletmiyor.Onvif ve rtsp özellikleri yok.kapalı kutu.Programı yapanlar baştan planlamışlar yani ,kamera internetsiz kesinlikle hiçbir işe yaramıyor.Neyse.. bu durumu ve bu kameralarda olması gereken şeyleri bildiğim kadarı ile anlattım.onvif ve benzeri özelliklerin açık olması vesaire.
gelen cevapta,satış sonrası hizmetler yönetmeliği,satıcı,üretici ,ithalatçı sorumluluğu,kullanım ömrü 5 sene,garanti olayı ,20 iş günü arıza yapım süresi gibi bilindik laflar...
sonunda tüketici hakem heyeti adres gösteriliyor.Garanti süresi içinde satıcıya ,üreticiye veya ithalatçıya karşı müşteri haklı çıkar.. bu kesin.bu durum ayrı bir konu.
Gelen cevapta bir cümle ilginç.demek ki yönetmelikte bu ve benzer internet özellikli cihazlarda yazılım tarafına hiç değinilmemiş.Eksiklik var yani.belki kamera harici cihazlardada yaşanıyor..
"Bu çerçevede, firmaların yazılım hizmetlerinin niteliklerine yönelik Genel Müdürlüğümüz mevzuatımızda bir düzenleme bulunmamaktadır."

Bu kamera veya başka kameralarla ilgilide olabilir, şikayet var.Bir süre(bu süre kiminde 3 ay, kiminde 8 ay,şanslı olanlar daha uzun vs) kullanılıyor sonra canlı izlemede süre sınırı getiriliyor,mesela 1 dk gibi, ve abonelik isteniyor.reklam olayı zaten tam bir rezalet.Kamera çevrim dışı izletmiyor.Onvif ve rtsp özellikleri yok.kapalı kutu.Programı yapanlar baştan planlamışlar yani ,kamera internetsiz kesinlikle hiçbir işe yaramıyor.Neyse.. bu durumu ve bu kameralarda olması gereken şeyleri bildiğim kadarı ile anlattım.onvif ve benzeri özelliklerin açık olması vesaire.
gelen cevapta,satış sonrası hizmetler yönetmeliği,satıcı,üretici ,ithalatçı sorumluluğu,kullanım ömrü 5 sene,garanti olayı ,20 iş günü arıza yapım süresi gibi bilindik laflar...
sonunda tüketici hakem heyeti adres gösteriliyor.Garanti süresi içinde satıcıya ,üreticiye veya ithalatçıya karşı müşteri haklı çıkar.. bu kesin.bu durum ayrı bir konu.
Gelen cevapta bir cümle ilginç.demek ki yönetmelikte bu ve benzer internet özellikli cihazlarda yazılım tarafına hiç değinilmemiş.Eksiklik var yani.belki kamera harici cihazlardada yaşanıyor..
"Bu çerçevede, firmaların yazılım hizmetlerinin niteliklerine yönelik Genel Müdürlüğümüz mevzuatımızda bir düzenleme bulunmamaktadır."

Aynen katılıyorum, sorun donanım değil yazılımla sonradan kısıtlama bence de.
Bizde de bebek kamerası var, bazı tecrübelerimiz var.

Canlı izlemenin şaka gibi 1 dakikaya düşmesi, reklama zorlanması ve Onvif ve rtsp olmaması kamerayı sanki abonelikli bir cihaza çeviriyor.
İnsanlar alırken ürünü bu şartlarla alacağını bilseydi almazdı, sonradan dayatılıyor durumu var.

Resmi cevapta da itiraf var sanki: Yazılım hizmetlerine dair mevzuat yok.
Yani üretici yazılımla ürünü budayabiliyor, açıkça bu mevzuat boşluğu.

Bence bu garanti konusu değil, satışta vaat edilen fonksiyonların geri alınması yani ayıplı ifa, haksız şart olayı var.
Ben olsam tüketici hakem heyetine başvururdum.

O zaman birisi uzaktan kameraya bağlayıp röntgencilik yaparsa da bir suç unsuru oluşmamış olacak ...

"Kamera kameradır yazılım neyin nesi ki" mantığıyla ele alınmış olmalı.
Kullanıma satış öncesinde süre sınırlamalı olduğu belirtilmediği halde süre sınırlamaı ürün. Ayıplı/kusurlu mal diyetanımlama ile şikayet etmeniz lazım.
Yazılımının nasıl olacağı yada olmalılığı doğal olarak yönetmeliklerde olmaz.
Ürün satış sözleşmesine riayet edilmediğinin ispatı gerekir.

Rahatsızlığından dolayı İlaç kullandığını beyan etmeden evlenen kadını kocasının boşamasına karar veren mahkeme bunada karar vercektir illaki.
Tüketici hakem heyeti mal cinsinden olanlarda belirli bir miktarın altında tutarı olanlar için yetkilidir.
Ancak kümülatif genel bir problem olması hesabıyla kişisel değil kamu davası ile yürütülmesi gerekir.

Çetrefilli işler.
Hukukçu biriyle görüşerek yürümekte fayda war.

..tam hatırlamıyorum ama izleme programına kayıt olurken yazılım sözleşmesi imzalanmış olabilir.
Tekrar kurulum ve kayıt yaparak anlaşılabilir ,denemek lazım..
Bu durum ithalatçıya karşı açılacak davada dezavantaj olabilir mi...İthalatçı " kamera sağlam, kullanıcıda sözleşmeyi imzalamış " diyerek sıyrılabilir.

Bu konuda bir çıkış yolu olarak da bazı ürünlerin kutusunda ya da kılavuzunda ürünü kullanarak kullanıcı kullanım sözleşmesini kabul etmiş sayılır tarzı bir ibare var, mutlaka görmüştür herkes. Oradaki sözleşme içerisinde buna yönelik açık kapı bırakıp işin içinden çıkabilir firma. Zaten bazı şeylerin donanımı resmen maliyete satılıyor, bu da aslında mantıklı çünkü üretim hattına bir yatırım yapıyorsunuz boş duracağına 0 ya da civarı karla çalışmak genel olarak mantıklı. Bunu yaparken satış sonrası hizmetler ya da yazılımı da bu formata sokarak para kazanma çabası da yeni moda. Bilgisayar yazılımı alınca bile benzer şeyler var(artık zaten çoğu subscription temelli ama hadi hala satanlardan aldınız diyelim) adam basit bir bug ı fixlemek için sonraki versiyonu bekliyor ki sen bakım hizmeti almak zorunda kal, sürekli para öde önceden sonraki versiyon çıkmadan stable hale gelirdi mutlaka. Fiziksel olarak elle tutulmayan şeylere belirli standartlar getirmek uzun sürüyor, bizim ülkemizde gelmesi daha da uzun sürer daha kim bilir ne canlar yanar.

Bunlar Tuya kamera olabilir mi? Ben de bir tane akıllı kamera aldım. Kendi uygulamasını kurmadım bile. Tuya yüklüydü doğrudan ona ekledim.

Kameranın yazılımı Yiiot..play yorumlarına bakılırsa, 3 adet kamera markası adı geçiyor;
KİWİ, PİRANHA, EPİLONS...bunlar türkiyede satılan kameralar.
yapay zeka geminiye göre sistem şöyle işliyormuş,
Kameranın ana işlemcisini üreten firma var ve ana yazılımıda bu firma veriyor.ve kendi üretimini yapacak satıcılar bilgilerini içinde küçük bir linux olan entegreye giriyorlar.
Bu kiwi kameranın içinde AK 3918 işlemci var. Çinli firma Anyka bu işlemciyi üretiyor..Bu satıcılar yazılımdaki ücretli abonelikten para kazanıyorlarmış.
youtube da bir videoya denk geldim.kameranın kartında linux un yüklü olduğu entegreye mandal takıp yazılım üzerinde belli noktaları değiştiriyor..veya bazı hackerlar sd karta yazılım yükleyip bunu kameraya takıyorlar ve kamera yerel ağda çalışıyor.kamera ilk açılışta "pc nin açılırken diskete bakması gibi" sd karttaki yazılımı okuyor.

Tuya'yı öpüp başımıza koyalım o halde. Bu Yi ne rezalet bir şeymiş.

Neyse ki firmware atmak sadece SD kartla oluyormuş. Elinizdeki modele göre şunlardan biri çalışabilir

Forum istatistikleri

Konular
8,851
Üyeler
3,556
Son üye
RookiElectronics

Son kaynaklar

Back