Konya/Eregli eglencelik bulgur yiyecegi

Mikro Step

Kıdemli Üye
Ilk kez Akilli Bidik bana yardimci olamadi. Demekki cok cok yoresel bir yiyecek sordum.

Internette de arastirdim ama tarifi bulamadim. (Akrabalarimdan elbet sorup ogrenecegim.)

Hesapladim en son 45 yil once yemisim. Bir anda aklima geldi ve yapmak istiyorum.

Kisaca nasil bir seyden bahsettigimi anlatayim belki bilenimiz cikar.

Adi bulgur olsa da bu bir bulgur pilavi degil fakat goruntusu pilava benziyor. Aksam misafirliklerinde eglencelik atistirma olarak herkese bir tabak dolusu ikram edilir.

Icinde bulgur, kirma, belki arpa, emin degilim kuru fasulye, emin degilim nohut, bulunur. Bunlarin hepsi haslanmis olur.

Icine karabiber tuz kimyon eklenir.

Icinde pek cok kavrulmus tohum olur. Aklimda kalanlar, kavrulmus menengic, keten tohumu ve daha nicesi.

Ortaya oyle bir lezzet ve aroma cikar ki insan yemeye doyamaz.

Fakat yapmaya kalksam yapamam cunku tam olarak icerigini ve tarifi bilmiyorum.

Varmi icimizde Konya Eregli'li olan?

Sivas kavurgası olur mu?
Yarmayı tavada kavuruyorsun, içine de bir şey atmıyorsun. Soğuyunca avuç avuç ye. Çekirdek gibi çıtır çıtır. :D
Üstelik yapay zeka da biliyor.
Ekran görüntüsü 2025-10-26 130501.png

Evet onuda hatirliyorum hatta bahsettigim bulgur yiyeceginin icinde o da oluyor.

Yerken dislerinin arasina arada o da geliyordu tkir tikir ses gelirdi.

Bak bunu da unutmusum. Ne kadar cok unuttugum eglencelik varmis. Fabrikasyon eglencelikler bunlari hep unutturmus.

Bizim ki eğlencelikten değil, fakirlikten kaynaklıydı. 90 lar dan sonra eğlenceliğe dönmüş olabilir.

Ben hatırlıyorum. Köyde yufkadan biraz kalın ekmek yaparlardı. Dedemler tırpanla buğday hasat ederken biz çocuklar da tarlanın bir kösesine serilmiş el dokuması kilim üzerinde bayatlayıp taş gibi olmuş ekmekleri suya yada çaya batırıp yerdik. En kral yiyecek oydu. Olsa da yesek. :)

Bundan 2 sene önce hayalimi foruma yazarken resimle destekleyebileceğimi söyleseler inanır mıydım acaba?
Designer.png

Son düzenleme:
Cocuklugumun gectigi bu kucuk ilcede benim ve senin bahsettigim turden cok atistirmalik olurdu.

Zamanla krakerler, piskuvetler, kaymakli biskuvi, gofret, oralet vs vs cikti ve fiyatlari ucuzladikca evde yapilan eglencelikler unutulmaya baslandi..

Simdilerde bunlarin yerini cipsler aldi.

Kuru yemis pahali oldugu icin sadece bayramlarda ve yilbasinda alinirdi. Fakat bahsettigim eglencelik (bulgur) atistirmalar halkin evde kilerdeki ivir zivirla kolay yapilabilirdi.

Gene Konya'nin Huyuk koyunde cati aralarinda bekletilen suyunu buyuk olcude kaybedip iyice sekerlersmis ipe dizili uzunler bambaska bir lezzet di. Catiya cikinca ortamdaki hos ve keskin meyve kokusu hemen farkedilirdi.

Gazete kagitlari uzerine serilmis ve beklemekten iyice yumusayip tatlanmis musmula baska bir lezzetti.

Birde tarhana yapilirdi. (Corbalik tarhana degil, gerci bahsettigim tarhannanin da corbasi yapiliyor). Bir kac mm kalinliginda ve avuc ici kadar genis tarhana (tam takir bir sey) hafifce su serpilip yumusatilir sonra da sicak sobanin uzerinde gevreklestirilir. Ceviz esliginde yenir.

Neyse simdi tahmini olarak evde bulgur yiyecegini yapmaya basladim. Tabiki elimde hic kavuracak tohum yok. (Menengic olmazsa olmazi ama bulmam imkansiz)

Tencerede kuru fasulyeyi ve misiri haslamaya basladim. yumusak hale gelince icine haslanmis nohutu ekleyecegim. Ardindan sari, kirmizi ve yesil mercccimegi ve princi ilave edecegim. En son da arpa sehriye, az bir makarna ve bulgur katacagim. (Yag katilip katilmadigi konusunda bilgim yok.)

Ardindan elimdeki tek tohum ciha tohumunu ceviz badem kirintilari vs ile kavurup icine katacagim. Tuz, karabiber, kimyon ilave edecegim. Tabiki bu tamamen benim uydurdugum bir sey olacak. Ancak soz, tarifi bulur bulmaz burda da yayinlayacagim.

Su anda yaptigim Misirlilarin geleneksel sokak yemegi olan Kasari yi andiracak.

Ingilizler Misiri isgal edince atlarin iyi beslenmesi icin tahillari haslayip icine makarna vs de ekleyip atlara veriyorlarmis. Bu atlari cok iyi besliyormus. Misirlilar bunun tadina baktiklarinda cok begenmisler ve kendilerinden de bir seyler katip en unlu sokak yemeklerinden birisini yapmislar.

Kagit bardakta zaman zaman biz de alip yerdik. Ogle yemegi olarak yedigimizde aksam canimiz hic bir sey istemez kahvaltiya da gerek kalmaz ertesi gune kadar tok tutardi. ustelik cok da lezzetli bir yemek di.

Son düzenleme:
Kavuracak tohum olmadigi icin yaptigim yiyecegi Kosoriye cevirdim.

Tam koseri tarfi de degil ama tatmaninizi oneriririm.

1 cay bardagi kuru fasulye,
1 cay bardagi misir
1 cay bardagi nohut
1 fincan kirmizi mercimek,
1 fincan sari mercimek,
1 fincan siyah mercimek,
1 fincan princ
1 fincan arpa sehriye
1 cay bardagi bulgur.
1 cay bardagi makarna

Once misiri hasliyoruz, ardindan fasulye ve nohutu ekleyip haslamaya devam ediyoruz..( Yumusamalari 1saati buluyor) Iyice yumusadiklarinda digerlerini katip suyu ilave edip haslamaya devam ediyoruz. Tuzunu ilave ediyoruz.

Tavada bir fincan yagda sogan halkalarini kizartiyor ve icine kirmizi toz biber ekleyip rengini kirmizilastiriyoruz.

Tabagimiza haslanmis bu karisimdan bir kac kepce koyuyoruz. (Suyunu tamamen cektigi icin pilav kivaminda bir sey olacak.)

Uzerine karabiber kimyon serpiyoruz. en uste kizarmis soganin yagindan gezdiriyoruz ve kavrulmus sogan halkalarindan koyuyoruz.
Bunlarin ustune de ceviz, findik bademi ve ciha tohumunu rondodan gecirip bolca serpistiriyoruz.

Sonra kasikla babam kasikla.

Dehset bir lezzet. Fakat yapmak istedigim Bulgur bu degildi tabiki. Ama bu da cok lezzetli oldu.

Verdigim olculerle kurt gibi ac uc ya da dort kisi tika basa doyar.

Evde kalan ogrenci arkadaslarimiza bir pazar yemegi olarak yapmalarini oneririm.

Son düzenleme:
Buyuk bir afiyetle ogle yemegi olarak yedim ve mideme tas gibi oturdu. Aksam yemegi yiyebilecegimi sanmiyorum.

Amac gida almak anlaminda kurufasulye ve nohut yemek ise klasik kuru fasulye pilav, nohut pilav yemeginden vazgecelim artik bunu yapalim onerime bakalim hanim ne diyecek?

Bizde bulgur yaparken yapılır bu (Ege bölgesi).

İçine haşlanmış nohut konur.

İçine yemek yapar gibi hafif irice soğan doğranır, + nar ekşisi. İsteğe göre acı biber.

Genelde cevizle yenir. Çay birlikte ara öğün gibi de olabilir.

Forum istatistikleri

Konular
8,442
Üyeler
3,342
Son üye
fatih46

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back