Krem lehim tukuren motorlu aparat

Mikro Step

Kıdemli Üye
Katılım
25 Eylül 2022
Mesajlar
4,049
Zamaninda bu proje icin internette cok dolastim ve bazi denemelerim oldu. En sonunda pnomatik duzenek satin aldim. Ne cok basit ne de cok komplike.

Kompresorden gelen basincli hava, ayarlanabilir bir basinc regulatorunden geciyor.
Tetige bastiginizda selenoid valf basincli havayi enjektor pistonunu iletiyor. Basinc uygulama suresi ayarlanabiliyor. Sonucta enjector ignesinden minik bir lehim topu cikiyor.

Yar-Otomatik-SMT-SMD-PCB-Lehim-Yap-t-r-c-Tutkal-S-v-Dispenser-dolum-makinesi.jpg_Q90.jpg_.webp

Cok memnun degilim ama is goruyor.

Internetteki aciklamada, basincli hava ile yapilan itme isleminde pistonun lehim dolu tarafindaki krem hacmi basinc/tukurme oraninda bozulmaya neden oluyormus.

Pistonu hava ile itelemek yerine vidali itme duzenekli motorlu sistemler oneriliyor. Gene basincli hava kullaniliyor fakat dozajlama ve tukurme Arsimet vidasi ile yapiliyor.

Burada vida, enjektor pistornunu itelemek icin kullanilmiyor. Vida kanalina dolmus krem lehim, vida dondukce kiyma makinasindaki etin ilerlemesi gibi ya da plastik enjeksiyon makinesinde erimis plastigin ilerletilmesi gibi ilerliyor.


Bu amacla gerek cikolata gerek krem lehim tukurmek icin yaptigim vidali itme sistemlerinde basarili olamadim. Itilmek istenen akiskan ters yone de kacip motor tarafindan sizma sorunu basgosterdi. Sorun ince disli itme sistemini yapmakta.

Bu konuda yazismak icin basligi simdiden aciyorum.

TS7000-drawing.jpg

 
Son düzenleme:
Krem lehimin tazeleği yani vizkositesi de bu işlemde oldukça önemli. Beklemiş krem lehim ve taze krem lehim ile yaptığım elek dizgileinde bariz farklar var. Hem sürme hem de eleğe yapışıp kalma konusunda. Beklemiş kremin şırınga içinden çıkışı hem homojen olmayacak hem de daha fazla itki gücü/basınç gerekecektir.
 
Orneklerini verdiginiz dispenserler bahsettigim tarzda calisan cihazlar degil.

 

Yukardaki makine krem lehim çekiyor. Yüzlerce komponent için krem lehimi bir elekle aynı anda çekmek varken neden makinesini yapmışlar çok da anlam veremedim.
Aklıma seri üretimde krem lehimin miktarının ayarlanması, elek için raspaya krem lehim beslemesinin insan eliyle yapılması, dizilmeyecek komponentler için krem lehim çekilmemesi, her pcb için faklı elek ihtiyacını ortadan kaldırması gibi seçenekler geliyor ama hangisi e derece doğru bilemedim.
Belki krem lehim ve dizgi işleminin aynı makinede yapılması, pcbnin hareket ettirilmeden fırına hazır hazle getirilmesi ciddi avantaj sağlıyor olabilir. Üretim ile ilgili detaylar ama merak ettim doğrusu.

Küçük padlaere lehim kaplamak elek ile zor oluyor. DDR Ram gibi BGA çipleri dizmek için belki bu makineler zorunluuk haline gelebilir.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,989
Mesajlar
102,188
Üyeler
2,517
Son üye
Dzenit

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top