şema olmayınca anlamıyorum.Her cevap bu kanalda.
Onuda anlamıyorum.seçicilik girişteki tank devresinin Q değeriyle alakalı.
diyotla bir ilgisi yok aslında diyot sadece doğrultucu orada. ama herhangi bir tank devresi veya rezonans devresinin parametreleri giriş çıkış empedansına bağlıdır. kristal radyoda öyle çok iyi bir seçicilik yakalayamazsın zaten radyolar da genelde fm gibi dip dibe değildir.Onuda anlamıyorum.
Aynı bobin osilatör olarak çalışınca dar bant oluyor?
Diyot bağlayınca geniş bant oluyor.
diyotla bir ilgisi yok aslında diyot sadece doğrultucu orada. ama herhangi bir tank devresi veya rezonans devresinin parametreleri giriş çıkış empedansına bağlıdır. kristal radyoda öyle çok iyi bir seçicilik yakalayamazsın zaten radyolar da genelde fm gibi dip dibe değildir.
YÜKLEME
Rezonans devreleriyle ilgili zorluklardan biri yüklemedir. Bu, akımın bir rezonans devresinden çekilmesidir, bu da onu sönümler veya salınımı oldukça hızlı bir şekilde azaltır. Dedektör olarak kullanılan diyotların empedansı gerçekten çok düşüktür ve bu, devreyi hızlı bir şekilde yükler. Aynı nedenden dolayı, 8Ω, 16Ω veya 32Ω empedanslı sıradan kulaklıklar salınımı tamamen durdurur ve çalışmaz.
Pek çok kristal sette 600Ω ve üzeri empedanslı kulaklıklar kullanıldı, ne kadar çok olursa o kadar iyi. Modern versiyonlar çok yüksek empedanslı piezo kulaklıklar kullanır. Bu nedenle birçok kristal radyo tasarımında rezonatör bölümünde dişli bir bobin kullanılır. Bobinin yalnızca küçük bir kısmı dedektör tarafından yüklenir, geri kalanı rezonatör bölümüne ayrılır.
Gümüş ile kaplamanın fazla bir etkisi olmuyor. Sadece İnce tellerde işe yarar.Bobin telinin direnci dusuk oldugu icin mi bazi devrelerde telin ustu gumus ile kaplaniyor?
skin effect ve litz teli konularına bakabilirsin.Gümüş ile kaplamanın fazla bir etkisi olmuyor. Sadece İnce tellerde işe yarar.
Zaten bakır ile gümüş arasında fazla bir fark yok.
Hesabı var koyarsın direnci bant genişliğini çıkartırsın.
O teli denedim. Gene aynı geniş bant çıkıyordu.skin effect ve litz teli konularına bakabilirsin.
Askerde Hf bandıda kullanılıyor. Benim zamanımda lambalı devre idi hepsi.bakır boru güç taşımak için kullanılır, skin effecten dolayı iletkenin iç yüzeyinden akım akmaz. litz teli de 1 mhz altı uzun dalga-orta dalga alıcılarda kullanılır. askerde muhtemelen uhf-vhf telsizlerin için görmüşsündür. o frekanslarda tel çok kısa olduğu için iç direncini düşürmeye uğraşmazlar. ama vhf projelerinde gümüş kaplı bakır tel çok defa gördüm.
askerdeki vhf telsiz ile khz bandındaki uzun dalga alıcıyı kıyaslarsan yanılırsın. ben de mesela ghhz bandı vericilerde hiç bobin görmüyorum hatta aşağıdaki gibi garip garip şekiller var. acaba bu adamlar bu işi bilmiyor mu, askerde hiç telsiz içi açmamışlar herhalde ? açsalar ordaki gibi bobinaj teli kullanır çözerlerdi.
34488 eklentisine bak
süper heterodinin if katından sonraki devre aynı devre.Superheterodin yerine kristal diyodlu radyo yapmak ne gibi bir avantaj sağlayacak? Beklenen nedir?
Günümüzde frekanslar iyice işgal edilmişken tek istasyon alabilecek seçicilikte olmadıkça ne işe yarar?
Bu formüldeki R rezonans devresine paralel takılan direncin değeri mi?[math]Q=\frac{1}{R}\sqrt{\frac{L}{C}}[/math]