LED ampül tamiri

sigmoid

Yeni Üye
Katılım
6 Nisan 2023
Mesajlar
6
Bir arkadaşın iş yerinde kullandığı 60W led ampülleri tamir etmem gerekiyor. Uzun ömürlü olması için entegre yanındaki Rc akım dirençlerinin değerlerini yükselteceğim. Yaptığım denemede parlaklığı azaldı ve sorunsuz çalıştı. Led ampülde 29 adet seri smd ledler var. Bir veya bir kaçı bozulduğunda bozuk ledlerin ayaklarını kısa devre ederek o ledi atlamış oluyorum. Bu kontrol entegreleri akım sınırlama yaptığı için led sayısını azaltmamın sorun olmayacağını düşünüyorum.

1. Bozuk ledleri bu şekilde kısa devre etmem doğru mudur? smd ledleri sökmek çok zor. bir karttaki sağlam ledleri söküp bozuklar ile değiştiremiyorum. Çünkü sağlam ledleri sökerken pert ediyorum. Genel led ampüllerde hangi smd led i kullanırlar. Boyutları 2,7x3,2mm beyaz.

2. devre elemanlarını pcb üzerine nasıl lehimlemişler? Flux, ısı ayarlı havya, sıcak hava üflemeli havya neyle denediysem devre elemanları zor sökülüyor. Smd elemanları lehimlerken tutkalla mı yapıştırıyorlar? Söktüğüm eleman pert oluyor. Zaten smd ledleri sağlam sökemedim bile.

3. Devre akımını ayarlamak için mevcut dirençi çıkartıp yeni direnç lehimliyorum. Direk lehimlemek yeterli mi yoksa özel bir yapıştırıcı veya epoxy uygulaması yapmam lazım mı?


Teşekkür ederim.
 
Eğer buck convertor kullanan devre ise (devrede bobin varsa budur, bunlar malesef artık pek üretilmiyor) kısadevre ederek led eksiltebilirsin. Ama artık lineer regülatör devre ile yapıyorlar. Bunlarda led eksilttiğin zaman o led üzerinde harcayacağı gücü regülatör entegresinde harcayacak. Bu yüzden led eksiltmek artık eskisi gibi pratik bir yöntem değil.
 
Kontrol entegresinin datasheetine baktığımda buck constant current led driver diyor.

Asıl sorum mevcut smd dirençleri sökerken zorlanıyorum. Flux +sıcak hava veya flux+havya zor söküyor. Sanki malzemeleri kuvvetli bir yapıştırıcı ile yapıştırmışlar gibi. Söktüğüm dirençlerin yerine taktıklarım sonradan düşer mi? Sadece lehimliyorum. Alüminyum pcb ile daha önce çalışmadım. Havyayı 400 dereceye kadar ısıttıyorum.
 
Bunların bozulmasındaki en büyük sebep; havalandırmasının iyi olmasından kondansatörün bozulması. Direnç değeriyle oynasanız da soğutması hala güzel değilse, değişen bir şey olmayacak.
Alüminyum pcblerde işlem yapmak için alttan ısıtma yapmalısınız.
 
Bozuk ledleri kısa devre yaparsanız direnç üzerinden daha fazla akım geçip ısınabilir.
Düşük güçta ise yanar dirençler.
 
- 1 LED ampulü donör yapın . Diğer ampullere yedek parça olarak kullanırsınız
- Arızalı LED leri ütü veya alttan sıcak hava vererek lehimi eriyince değiştirin.
- arızalı ledleri kısa devre yaparak kullanmayın.
Yanlış bir uygulama olur. Diğer ledlerinde ömürlerini kısaltırsınız.
Kısa devre yapılacak yere
M7 SMD diyot veya 1N 4007 diyot ekleyin
 
Ledleri kısa devre etmeden önce seri ledlerin çektiği akımı ölçmeyi düşünüyorum. Eğer akım sabitse ledleri kısa devre yapmak daha pratik.

Ütü ile alttan ısıtmak mantıklı. Eğer bu yöntem işe yarar ve ledleri zarar vermeden sökebilirsem direk bozukları sağlamlar ile değiştiririm.
 
aluminyum pcb ısıyı aluminyuma aktardıgı için düşük güçlü bir havya ile yeterlı sıcaklıklaara kolay kolay gelemez önce alumınyumu ısıtırsanız ısının kaçacagı biryer kalmaz ben bu iş için elektrikli ocak kullanıyorum havyayada gerek kalmıyor genelde ama o da çok kaba ısı ayarı yok üstünde fazla durursa komponentler bile eriyebilir
 
Ampullerde ve dahi birçok SMD malzemelerde kurşunsuz lehim kullanılmakta. Kurşunsuz lehim kolay erimediği gibi kristalize bir yapıyada sahip olup kurşunlu lehim gibi sıvılaşmıyor.
Sökmek için pedlerin dışa sarkan bölümlerine kurşunlu lehim ekleyerek yüsek sıcaklıkta nüfuz etmesini sağla. Çabucak kurşunsuz lehim ile alaşım yuapacaktır. Daha düşük sıcaklıklarda daha rahat sökülmeside mümkün olacaktır böylece. Aynı zamanda yenisini takmakta kolaylaşacaktır kurşunlu lehim ile.
Eğer SW-MOD regüle ise devre akım sens direncini büyüttüğünde geçen akım azalır ısınma da azalır. Eğer sadece köprü diyot ile sürülen bir devre ise Bozuk ledlerin kısa devresinde daha fazla akım geçmesine ve diğer ledlere aşırı yüklenmesine sebep olur.

Kurşunlu lehimler çoğunlukla ısınıp soğuma sebebiyle kristalize yapısı gereği gözle görülemeyecek çatlaklar oluşturup soğuk lehim durumuna düşmektedir. Ledler yada entegre sağlam olduğu halde soğuk lehim sebebiyle çalışamaz yada zayıf akım geçirir pozisyona düşer.
Hangi eleman olduğunu bulursan kurşunlu lehim ile lehimlerine takviye yaptığında düzelecektir.
Beyaz ledler 3.5 volta kadar üzerlerinde gerilim tutabilirler. Üzerinden geçen akıma ve güç yapısına bağlıdır.
Genelde geçen akımı entegre datasheetinde bulabilirsin. Buradan yürüyerek led watajınıda hesaplayabilirsin.

Ampullerde kullanılan ledler tek tip değil çok çeşitli olabilir. ancak genelde yarım watlık ledler olduğunu hatırlıyorum.
Arkadaşların önerdiği plate ısıtması sökmede büyük kolaylık sağlayacaktı. Kurşunlu lehim takviyesiyle çok daha kolay olacaktır.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,158
Mesajlar
105,146
Üyeler
2,561
Son üye
burakkaleli

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top