Lehim Yapıldıktan Sonra Kabloları Ekleme

StarLord

Üye
Katılım
1 Temmuz 2025
Mesajlar
19
Merhaba, bileşenleri delikli plakete lehimledikten sonra kablo eklemeye geçiyorum çok kısa ise lehim ile yol yapıyorum.

Kablo eklerken bazen lehim kaleminin ucunda azıcık lehim eritiyorum, kablo ucuna lehim pastası sürüyorum sonra lehimli yerin üzerine tutuyorum ama doğru mu yapıyorum emin değilim.

  • Lehim pastasını doğru kullanıyor muyum?
  • Azıcık lehim eriterek yapmanın bir yararı var mı (lehim yaptığım alan biraz daha büyük oluyor)?
  • Lehimi tekrar erittiğim için biraz bozuluyor acaba doğru kullanıyor muyum (herkes böyle mi yapıyor)?
Kablo lehimleme ve lehim ile yol yapma oldukça uğraştırıcı ama PCB dışında bir seçenek yok sanırım.
 
1- İstasyonu doğru sıcaklıkta kullandıktan sonra ki benim tercihim 370-380 oluyor lehim bozulmaz. Bu sıcaklıklarda havya ucunda lehim tutmak sorun olmaz. Çok da oyalanmadan kalıcı mekanına postalamak yerinde olur.
2-Lehimin içinde ve merkezinde bir iletken olmadan doğrudan iletken görevi üstlenmesi doğru bir uygulama değil. Kısa da olsa bir iletken kullanmanızda fayda var.
3- Lehim kaleminin pasta ya da flux içine temizlik için daldırılması doğru bir uygulama değil. Bunun için bulaşık teli kullanın. Lehimlenecek yüzeylere bolca flux-pasta uygulamanızda bir sorun yok hatta makbüldür.
 
Son düzenleme:
Doğru sıcaklık pcbye göre seçilmeli, 380°C biraz yüksek bana göre. Havya uçları seramik kaplı olduklarından, kazıma yapacak temizlik araçlarından kaçınmak gerekli. Yüksek sıcaklıklarda havya ucu zorlandığında deforme olma ihtimali daha yüksek olmaktadır.
Temiz yüzeylerde lehim erime sıcaklığının 20-30°C üzerinde çalışmak bence uygun. Sökme-tamir işlerinde pcb durumu tekrar incelenmeli. Bazı pcblerde 350°C bile bozulmalara sebep olabilmekte. İşleriniz bitince, lehim ve flux artıklarını IPA ile mutlaka temizleyiniz.

Böyle bir kalem işinize yarayacaktır. Bozuk röle bobinlerini ya da litz teli kullanabilirsiniz. Kablolu telefon kulaklıkları iç kabloları da olur. PBC işini en kısa zamanda çözümlemelisiniz.

1752159227400.png


 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
7,975
Mesajlar
131,579
Üyeler
3,187
Son üye
greenman

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back
Top