Bir harddisk'te herhangi bir okuma/yazma hatası var mı diye kontrol etmek için
Bu programı root kullanıcı olarak çalıştırmamız gerekir ve haliyle o disk üzerindeki TÜM BİLGİLERİ silecektir. Bölümleme tablosu ve tanımlanmış bölümler bile buna dahildir. Ayrıca kullanılan diskin büyüklüğüne göre, bu programın sonuçlanması günler alabilir.
Ben elimdeki 2 TB disklerden birisini şu anda test ettiriyorum ve 2 gündür çalışıyor
Ama artık son aşamaya gelmiş, bu aşama da bitince test tamam. Görüldüğü üzere şu ana kadar herhangi bir hata bulamamış.
badblocks
programı kullanılabilir. Aşağıda bir örnek kullanım komut satırı var. Burada önemli olan w
opsiyonu. Bu opsiyon verildiğinde, harddiske sırasıyla AAh, 55h, FFh, ve 00h yazılır ve geri okunur. s
ve v
opsiyonları, ekrana ilerleme bilgisi yazılması ve ayrıntılı bilgi yazılması ile ilgilidir.
Kod:
root@bonsai:~# badblocks -swv /dev/sdj
Bu programı root kullanıcı olarak çalıştırmamız gerekir ve haliyle o disk üzerindeki TÜM BİLGİLERİ silecektir. Bölümleme tablosu ve tanımlanmış bölümler bile buna dahildir. Ayrıca kullanılan diskin büyüklüğüne göre, bu programın sonuçlanması günler alabilir.
Ben elimdeki 2 TB disklerden birisini şu anda test ettiriyorum ve 2 gündür çalışıyor

Kod:
root@bonsai:~# badblocks -svw /dev/sda
Checking for bad blocks in read-write mode
From block 0 to 1953514583
Testing with pattern 0xaa: done
Reading and comparing: done
Testing with pattern 0x55: done
Testing with pattern 0xff: done
Testing with pattern 0x00: 3.92% done, 37:04:51 elapsed. (0/0/0 errors)