Mac ID lisansı?

Endorfin35+

Kayıtsız Üye
1. Ticari ürünler için illa Mac id numarası(lisansı) satın almak gereklimi?
2. serbest kullanım için id ler var mı?
3. olası id çakışması sadece aktif network katmanı içindir değil mi?

1) Evet, spesifik olarak OUI denen 3 byte'lık bir ID satın alman lazım. 6 byte'lık MAC adresinin üst üç byte'ı bu OUI oluyor. Kaç tane aldığına göre fiyat değişiyor:

2) OUI'lerle çakışmayacağı garanti edilen ve lokal olarak verilebilecek MAC adresler tanımlı.

3) Belli bir Ethernet ağında (yani layer 2 katmanında) MAC adresleri unique olması lazım. Mesela 48 portlu switch var ve 3 tane subnet tanımlı. Her subnet için değil, switch'in TAMAMI için MAC adresleri unique olması gerekiyor.

AA-AA-AA-BB-BB-BB

A Olan kısmı satın alıyorum. Şirket adına kaydediliyor. B olan kısımdan değişik idler türetiyorum. Birisi id sorgularsa şu şirket vs diye listeleniyor. Doğrumudur?

3600$ dan bahsediyor. Çok pahalı yaw. Bana 50-100 adress rahat rahat yeter şimdilik. Bir yerde 2$ okumuştum ama bulamıyorum. :cheeky2:

Virtual pcler virtual adapder oluşturup id atıyorlar sürekli. Bu ikinci linkteki gibi çakışma yaşanmayacağı düşünülen id lerden kullansam satın almasam başıma iş alırmıyım. :cheeky2:

AA-AA-AA-BB-BB-BB

A Olan kısmı satın alıyorum. Şirket adına kaydediliyor. B olan kısımdan değişik idler türetiyorum. Birisi id sorgularsa şu şirket vs diye listeleniyor. Doğrumudur?

Evet aynen. Ama fiyatı abartmışsın. Sadece 3195 dolar :katil2: Eğer OUI sorgusunda çıkmak istemiyorsan (gizli kalmak istiyorsan), buna ilave olarak bir de her yıl 3460 dolar ödemen gerekiyor.

Çok pahalı yaw. Bana 50-100 adress rahat rahat yeter şimdilik. Bir yerde 2$ okumuştum ama bulamıyorum. :cheeky2:

Virtual pcler virtual adapder oluşturup id atıyorlar sürekli. Bu ikinci linkteki gibi çakışma yaşanmayacağı düşünülen id lerden kullansam satın almasam başıma iş alırmıyım. :cheeky2:

Benim çalıştığım firmalar hep full OUI satın aldılar. Daha az sayıda satılan da olabilir. Veya full OUI alıp belli sayıda başkalarına kullandıran firmalar da olabilir. O konuda bilgim yok.

İyi üne sahip hiçbir firma OUI olmadan ağ ürünü satmıyor. Müşteri senin ürününün özgün MAC adresi olmadığını farkederse bu gerçekten çok olumsuz bir intiba bırakır. Ağlarla uğraşan hiç kimse beklemez böyle bir şeyi. Ama tabi müşteriye net bir şekilde söylersen "bu üründe özgün MAC yok, lokal MAC ataması yapman lazım" diye, o zaman bir sorun yok.

İşin garip tarafı ethernet kartları aynı mac adresine sahip oluyor.
Vaktiyle istanbul'da ilk ADSL çıkınca eve bağlatmıştık. 3 ay sonra bağlandı tabi. Tabi sınırsız internette ya bütün dairelere üst kat, alt kat, amcalar, dayılara hepsine kablo çektirip birer ethernet kartı aldık.
Ethernet kartının driverlarını kurduk. Ama nedense internete sadece bir bilgisayar çıkabiliyordu. O zamanki bilgisayarcı dostumuz çok uğraştı. Suçu kablolara soketlere attı filan. Üzerinden 1 ay geçti. 1 ay sonra MAC adresi diye bir şeyin varlığından haberdar olduk. Meğer aldığımız ethernet kartları aynı diye mac adresileride birebir aynıymış. O yüzden sadece birimize çıkış veriyormuş modem.:) Neyse bi şekile mac adresini değiştik hallettik.

Bazı ürünlerde MAC adres değiştirilemeyen bir tür ROM belleğe yazılıyor. Bir kere programlıyorsun ve artık değiştirilemiyor. Bazı ürünlerde de gene aynı şekilde ROM'a o ürünün MAC adresi yazılıyor, ama yazılımsal olarak başka bir MAC adresin kullanılması sağlanabiliyor. Bazı ürünlerde de MAC adres bir tür flash belleğe yazılıyor ve birisi yanlışlıkla silerse, artık o sistem özgün MAC adresini yitirmiş oluyor.

Bizim şu anda yaptığımız medya oynatıcı ürünlerde bir çeşit ARM işlemci kullanılıyor. Bu işlemcinin içinde "fuse" diye tabir edilen OTP bellek var (bir kere programlıyorsun bir daha değiştiremiyorsun). O işlemcinin MAC adresi bu OTP belleğe kazınıyor ve hiçbir zaman kaybolmuyor. Ama linux ile de ben gerektiğinde başka bir MAC adresi kullanmasını sağlayabiliyorum.

AA-AA-AA-BB-BB-BB

3600$ dan bahsediyor. Çok pahalı yaw. Bana 50-100 adress rahat rahat yeter şimdilik. Bir yerde 2$ okumuştum ama bulamıyorum. :cheeky2:

Az sayıda kullanım için EUI-48 eepromlardan kullanmıştım. UNI/O bus diye onewire benzeri bir yapı ile haberleşiyordu. Üstünde fazladan IP, gateway vs salklamak için 128 ve ya 256 byte eeprom da oluyor. İsterseniz I2C, SPI gibi seçeneklerde var. Yerim dar diye ben SOT23-3 olanını tercih etmiştim.
Çok dikkat etmemiştim, yanlış hatırlamıyorsam bunlar microchip üzerine kayıtlı gibi görünüyorlardı. Lot içinde adresler seri takip ediyordu.
https://www.ozdisan.com/entegre-devreler-ics/hafiza-cozumleri/ic-hafiza-entegreleri/11AA02E48T-ITT

Alttaki dökümana göre de 4096 adedine microchip 550$ diyor.
https://www.microchip.com/stellent/groups/SiteComm_sg/documents/DeviceDoc/en542943.pdf

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back