Maalesef sun fix'i içi boş olacak şekilde yapıştıramadım çünkü bitti. Normal yapıştırarak ucu ucuna yetti.Hep kötü adam olmaktan bıktım. Felaket tellalı gibi adamım vesselam. Olsun napalm bu dünyada böyle olsun.
Gokhan o tel 0.28 amper cekiyor. Ohm kanununa göre o iletkenin gücünü arttırmak için üzerinden daha fazla akim akitmalisin. Orantıya göre,
Ya rezistansa uyguladigin gerilimi yükseltmeli yada direncin omajini düşünmelisin.
Güç kaynağın sabit ise rezistansin direncini düşünmelisin. Bunun için rezistansini buyuk ölçüde kisaltmalisin.
Anladığım kadarıyla bu rezistans teli 220 volt ile çalışan bir cihaza ait yada 220 volt icjn kullanılan rezistans teli. Ben sana ilk başta soracaktım kac volt ile çalışıyorsun diye ama çokta salça olmamak için sen sordukca ben cevaplarım şeklinde hakkımı kullandım. ( aslında yemekte salçayı severim ama ortamda salça olanlar genelde sevilmez )
Rezistansi umarım yapistirmamissindir. O sun fix içi boştur umarım.
Evden çıkmadan ölçtüm benim rezistansın toplamı 67ohm. 2.66 ohm yok gibi bişey oluyorYukarıdaki mesajı tam edilerken yazmışsın. Orada ohm hesabını da ekledim yanlışım yoksa akşam akşam durum bu.
Aslında taş direnclerle de yapılabilir idi bu ısıtıcı ama rezistans daha ucuz.
Akım ayarlı güç kaynağım yokkiEğer olayı bilimsel olarak halletmek istiyorsan, akım sınırlamalı bir güç kaynağı ile önce telin ne kadar akım taşıyabildiğini belirleyebilirsin. Bir parça tel al, güç kaynağına bağla. Sonra da akımı 1 A ile başlat ve arttır. Tel portakal rengi olduğunda geçen akım, o telin taşıyabileceği maksimum akımdır. Bu akımı belirledikten sonra, belli bir uzunlukta tel için ne kadar voltaj vermen gerektiği ortaya çıkacak.
Tabi bu hesap, telin sarmal olmamış durumu için ve sadece bir tek tel olduğu durum için geçerlidir. Sarmal yaparsan veya yan yan birden fazla tel varsa o zaman akım taşıma kapasitesi azalır (teller birbirini ısıtır).
Benim voltaj ve amper ile oynama şansım yok. Tüm devreyi 12v'a göre ayarladım. Adaptörüm de 12v 5A15 cm lik ve 0.5 mm çapında düz rezistans teli ile deneme yaptım. Direnci 1.5 Ω. Sonra bu telden 1 A akım geçirmeye başladım ve akımı yavaşça arttırdım. 4 A den itibaren portakal rengini gördüm. Ama 3 A de de belirgin ısınma var.
Yani bendeki 0.5 mm çapında rezistans telinin her santimetresi 0.1 Ω. Diyelim bana 50 cm rezistans teli lazım. Direnci 5 Ω olur. Bundan 3 A geçirmek için de bana 20 V lazım olur. Sendeki rezistans teli için bu veriler biraz farklı olabilir, ama çok da farklı olmaz.
Abi tel 0,28mm imiş. Kumpasın azizliğine uğradım. Buna göre bir hesap yapabilir misin?Birkaç teli paralel de bağlayabilirsin. Mesela 6 tane teli paralel bağlarsan, benim test ettiğim 0.5 mm tel ile aşağı yukarı aynı kesite sahip olur ve akım değerleri de benzer olur.
Tellerin birbirine tamas etmesi sorun yaratmıyor değil mi? (Cevabını bildiğim soruyu sordumO zaman üç tane paralel bağla, paralel tellerin direncini 4 Ω yap ve 12 V a bağla. İyi ısınması lazım. Teli biraz kısaltırsan daha fazla ısınır. Krokodille tellerin üzerinde kaydır istediğin ısıyı alana kadar.
Tellerin birbirine tamas etmesi sorun yaratmıyor değil mi? (Cevabını bildiğim soruyu sordum)
Çok isterdim ama olmaz.Tabağın altında zigzag şeklinde koyabilirsin.
Abi bende sipariş vermiş bulundum. Bu gün yarın getirirler. Sağolasın.Ben de tel var Gökhan. Şundan.
İstersen gönderebilirim. 50 metre benim neyime. Ne kadar gerekliyse söyle istersen.
Yalnız AC dimmer'le çalıştırmıştık o tel kesici konusunu takip ettiysen.