Abi biz lisede el ele tutuşurduk uctakiler trafonun cıkışını tutardı hoca ordan 9v pil ile verirdi anlık :D Hep derdi elektriğe karşı bağışıklık kazanılmaz bunu yapmamızın sebebi carpılmanın nasıl bir şey olduğunu carpıldığınızda hemen kendinizi geri cekebilmeniz gerektiği falan filan :D Bir ara TENS cihazına merak saldım. sonra dedim yaparız birisini öldürürüz yanlışıkla :D
 
Bayılıp ayılma da olmaz bence. En fazla eline cetvelle vurulmuş gibi olabilir. Ama gene de denemem, çünkü elin İngiliz'inin tasarladığı sabit akım kaynağının benim vücut üzerinde doğru çalışacağına güvenmek istemiyorum ;) Başka bir millet olsa neyse de, İngiliz bu abi, geçmişte az çekmedik onlardan :p

Bir yerde iki balık kavga ediyorsa oradan bir ingiliz geçmiştir. Böylemiydi bu söz :D
 
İngiliz'inin tasarladığı sabit akım kaynağının benim vücut üzerinde doğru çalışacağına güvenmek istemiyorum ;) Başka bir millet olsa neyse de, İngiliz bu abi, geçmişte az çekmedik onlardan :p

Japon olsa dener miydin? :D

Kyoritsu KEW 3127
1571859189300.png
 
Şaka bir yana, olaya aktarılan enerji açısından bakınca oldukça yüksek bir enerji aktarımı var, o yüzden bence çok riskli olur.
İki prob ucu yan yana vücudun bir yerine değse tazer gibi olur, ama iki elle dokununca 15 W gibi bir enerji birkaç milisaniyede vücuda boşalacak.
 
Testleri bende yapayım dedim ama benim meger o kadar yüksek voltajlara çıkmıyor.

1000 volt bendeki maksimum çıkabildiği voltaj. Bunu ag motorlarının sargılarını test ederken kullanıyorum.
Fazlalık kondansatörleri bununla kızartabilirim.

ut-511-izolasyon-megeri-yalitim-direnci-test-cihazi-perpaotomasyon.jpg
 
Testleri bende yapayım dedim ama benim meger o kadar yüksek voltajlara çıkmıyor.

1000 volt bendeki maksimum çıkabildiği voltaj. Bunu ag motorlarının sargılarını test ederken kullanıyorum.
Fazlalık kondansatörleri bununla kızartabilirim.

Peki bu motorlarda olması gereken, tavsiye edilen izolasyon değerleri nedir?
 
@taydin

Buna bir standart getirilmiş. Şöyle söyleyeyim minimum olması gereken izolasyon direnci mevcut. Bu izolasyon direncinin altındaki motorlarda motorun enerjilendirilmeden önce bakıma alınması gerekiyor.

Aşağıdaki görsellerde iki adet resim ekledim. 1. resimde meger testi yapılacak motorun 24 saat çalışmaması yönünde bir bilgi var. bu durum starter ile beraber meger testi yapılacaksa gibi bir ibare var. Aslında bir motor meger testi yapılacaksa motor terminalleri kablodan ayrılması en sağlıklısıdır.

Biz motor meger testi yapıyorken motor çalışma gerilimi ilk test referansımız oluyor. Aşağıdaki ikinci grafikte 200 - 600 voltluk alçak gerilim motorları , 2300 volt orta gerilim motorları 3300 - 4160 volt ile çalışan yüksek gerilim motorları için sargı omaj değerlerini görebiliyoruz. Bu tablo dış hava sıcaklığına göre de değerlerin olması gerektiği yerleri gösteriyor.

Benim tecrubeme göre en çok karşımıza gelen 380 - 400 volt alçak gerilim motorları 30 C derece ortam sıcaklığında 2.5 - 3.0 MOhm ( megaohm ) minimum kabul edilen değer olarak hatırlıyorum. Bu minimum değerle ilgili bir hesap formülü vardı ancak formulu bulamadım. Genellikle yaptığım motor ölçümlerinde sağlam motorlar 250 - 320 MOhm ( megaohm ) izolasyon direncine sahip çıkıyorlar.

Şu an sorunlu bir motorumda bu izolasyon direnci sınırlarda kalıp 2.0 Mohm değere sahip ve ilk startlarda bu motor ana dağıtım panosundaki kesici termik manyetik şalteri attırmaktadır.

Adsıwdffz.png


Adsıwdfasfafz.png
 
İlginç gerçekten Serkan, ben geçenlerde bana gelen trafoda izolasyon ölçümü yapınca teraohm'a yakın dirençler ölçtüm, ama bu motorlarda megaohmlardan bahsediliyor. Demekki motorların çalıştığı zorlu şartlarda öyle gigaohm, teraohm falan hayal :)
 
Şaka bir yana, olaya aktarılan enerji açısından bakınca oldukça yüksek bir enerji aktarımı var, o yüzden bence çok riskli olur.
İki prob ucu yan yana vücudun bir yerine değse tazer gibi olur, ama iki elle dokununca 15 W gibi bir enerji birkaç milisaniyede vücuda boşalacak.

Evet sakat olabilir, onu denemem bende. Ama merak işte, bugün 5 kV denemeleri yaparken diyotlarla, dayanamadım ve tek elle de olsa dokundum :) Birşey olmasını beklemiyordum tabi, ve nitekim de öyle oldu. Sadece statik elektrik çıtırtısı duydum o kadar.
 
Neyse arkadaşlar, bu kadar megger denemesinden sonra benim aklımda kalan en önemli şey şu oldu:

Ben 5 kV'u oldukça uzun mesafelere atlayan, birçok izolasyonu delen, zaptetmesi zor bir voltaj sanıyorudum. Ama yaptığım denemelerde kıytırık bir zil telinin izolasyonu bile 5 kV'u durdurmaya yetiyor :)

Hatta şunu denedim: megger'in krokodilleri arasında iki tane tel koyup arada 3 mm mesafe bıraktım. Verdim 5 kV'u ve o mesafeden bile atlayamadı :) 1 - 2 mm aralık bırakınca ancak atlayabildi. Yani açıkçası bu 5 kV'a olan saygım epey azaldı diyebilirim :D
 
Bu mavi ince kabloyu 5 kV ile delememiştim de "ulan şimdi elimde 15 kV megger olacaktı da şunun canına okuyacaktım!" diyordum. EEVBLog'da bununla ilgili bir konu açmıştım, oradaki bir elemen 50 kV dielektrik test aleti ile 10 senelik eski zil tellerini test etmiş. İzolasyon 25 kV'da çökmüş !!!

Demekki bendeki 15 kV megger olsaydı gene kafayı yiyecektim :rolleyes:
 
Bir yaprak kağıdın direnci 52.5 GΩ (2.5 kV da ölçüldü)
Bu ağaç kürdanın direnci 400 GΩ (2.5 kV da ölçüldü)
sanırım kürdan ve kagıdın hammaddesı aynı oldugundan degerler yakın degılmı ?
olsaydım bitkileri önerirdim canlı bitkiler saksısında olan bır bıtkıyı olcmek, granit tezgah, seramik karolar
granıt ve seramikde hepsinde değil radyoaktf madde bulunuyor doğal olarak bunlarda ilginc olurdu
ama nasip :D
ben gidiyorum niğdeye
 
olsaydım bitkileri önerirdim canlı bitkiler saksısında olan bır bıtkıyı olcmek

saksısında olan bitkiyi multimetre bile ölçer, nemden dolayı direnci nispeten düşük olur. Ama kuru samanı ölçsen direnç çok yüksek çıkar.

Yüksek değerli direnç ölçümünde bir sürü komplikason var, kolay bir iş değil. Benim burada yaptığım ölçümleri sadece fikir verme anlamında değerlendirmek lazım.
 
  • Beğen
Reactions: nt
Ucuz bir optonun led bacagi ile transistor bacagi arasina bakabilirsin.
 
Son düzenleme:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,878
Mesajlar
100,183
Üyeler
2,488
Son üye
ilter

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top