metin frekansı Decoder

nt

Emekli
Katılım
21 Nisan 2023
Mesajlar
1,215
Selam !

pu proje metinlerde
kelime frekansları, kelime uzunluğu histogramları ve bigram analizi yapacak şekilde tasarlanmıştır

Python:
#

import matplotlib.pyplot as plt
from collections import Counter, defaultdict
from nltk import ngrams
import nltk
from nltk.corpus import stopwords

def metin_temizle(metin):
    temiz_metin = metin.replace(".", "").replace(",", "").replace(":", "").replace(";", "").replace("!", "").replace("?", "").replace("(", "").replace(")", "").replace("[", "").replace("]", "").replace("{", "").replace("}", "").replace("'", "").replace('"', "").replace("-", "").replace("_", "").replace("/", "").replace("\\", "").replace("@", "").replace("#", "").replace("$", "").replace("%", "").replace("^", "").replace("&", "").replace("*", "").replace("+", "").replace("=", "").replace("|", "").replace("~", "").replace("`", "").replace("<", "").replace(">", "")
    temiz_metin = temiz_metin.lower()
    return temiz_metin

def kelime_frekansi(metin):
    kelimeler = metin.split()
    frekanslar = defaultdict(int)
    for kelime in kelimeler:
        frekanslar[kelime] += 1
    return frekanslar

def kelime_uzunlugu_histogrami(metin):
    kelimeler = metin.split()
    uzunluklar = [len(kelime) for kelime in kelimeler]
    plt.hist(uzunluklar, bins=range(min(uzunluklar), max(uzunluklar) + 2, 1), edgecolor='black')
    plt.xlabel('Kelime Uzunluğu')
    plt.ylabel('Frekans')
    plt.title('Kelime Uzunluğu Histogramı')
    plt.show()

def kelime_freksansi_grafik(metin, en_cok=10):
    frekanslar = kelime_frekansi(metin)
    en_cok_kelimeler = Counter(frekanslar).most_common(en_cok)
    kelimeler, frekanslar = zip(*en_cok_kelimeler)
    plt.bar(kelimeler, frekanslar)
    plt.xlabel('Kelime')
    plt.ylabel('Frekans')
    plt.title(f'En Sık {en_cok} Kelime')
    plt.xticks(rotation=45)
    plt.show()

with open("METIN.txt", "r", encoding="utf-8") as file:
    metni = file.read()

temiz_metin = metin_temizle(etni)
nltk.download('stopwords')
stop_kelimeler = set(stopwords.words('arabic'))
kelimeler = temiz_metin.split()
kelimeler_filtrli = [kelime for kelime in kelimeler if kelime not in stop_kelimeler]
kelime_uzunlugu_histogrami(kelimeler_filtrli)
frekanslar = kelime_frekansi(kelimeler_filtrli)
kelime_freksansi_grafik(frekanslar)
bigramler = ngrams(kelimeler_filtrli, 2)
bigram_frekanslar = defaultdict(int)
for bigram in bigramler:
    bigram_frekanslar[bigram] += 1
kelime_freksansi_grafik(bigram_frekanslar, en_cok=10)
temiz_metin = metin_temizle(kuran_metni)
kelime_uzunlugu_histogrami(temiz_metin)
kelime_freksansi_grafik(temiz_metin)
plt.savefig("kelime_uzunlugu_histogrami.png")
plt.savefig("bigramler.png")
plt.show()

Matematiksel desenler, dil mucizeleri ve bilimsel referanslar gibi çeşitli yönlerini keşfetmek,

bu analiz aracı sayesinde farklı açılardan incelenmesi, derinlemesine bir anlayış sunuyor.
 
Son düzenleme:
Benim nazarımda estetik filan tamam ama Kuran-ı Kerim'in mistik (olağan dışı) bir tarafı yok. Aksine Kuran'ın hikmeti, olağanı tarif ederek, okuyanın zihninde uyandırdığı kavramda gizli diye biliyorum.

Bu sebeple Kuran-ı Kerim'i okuduğumda mistik olanı değil, aşikar olanı aramayı ve idrak etmeyi tercih ederim. Arapça yazılmasının, Kuran'nın kendini ifadesi bakımından önemi var diye biliyorum ama dil ya da alfabe olarak Arapça'nın kendi içinde bir kutsallığı yok. Öyle olsaydı ana dili Arapça olanlar dışında kimse bu sırra zaten kolay kolay eremezdi. Kaldı ki Arapların durumu da ortada.


Neden aşikar olanı aramak gerektiğine iki örnek vereyim;

Mesela Hadid süresini ele alalım;

-----------------
﴾22﴿
Yeryüzünde vuku bulan veya başınıza gelen hiçbir musibet yoktur ki, biz onu yaratmadan önce bir kitapta yazılı olmasın. Kuşkusuz bu Allah’a göre kolaydır.
﴾23﴿
Kaybettiklerinize üzülmeyesiniz ve O’nun size verdikleriyle şımarmayasınız diye (böyle yapmıştır). Allah kendini beğenen, böbürlenen hiç kimseyi sevmez
﴾24﴿
Onlar kendileri cimrilik yaptıkları gibi insanlara da cimrilik telkin ederler. Kim yüz çevirirse bilsin ki Allah’ın hiçbir şeye ihtiyacı yoktur, O her türlü övgüye lâyıktır.
﴾25﴿
Andolsun biz peygamberlerimizi açık kanıtlarla gönderdik, beraberlerinde kitap ve adalet terazisini de indirdik ki insanlar hakkaniyete uygun davransınlar. Bir de demiri indirdik ki onda büyük bir güç ve insanlar için yararlar vardır. Böylece Allah, görmeden iman ederek kendisine ve peygamberlerine yardım edecekleri ortaya çıkaracaktır. Şüphesiz Allah güçlüdür, üstündür.
-----------------

Bunu dikkatle okursan, bold olarak işaretlediğim alanda saklı hikmeti bugünün dünyasında gün gibi görmekteyiz. Peki sanayi devrimini neden Müslümanlar yapmadı?

Hac süresinden başka bir örnek:

-----------------
﴾45﴿
Nitekim zulme dalmışken helâk ettiğimiz nice beldeler var ki evlerinin duvarları çatıları üzerine yıkılmış, ıpıssız kalmıştır. Şimdi oralarda kullanılamaz hale gelmiş nice kuyular, (harap olmuş) nice görkemli köşk var!
﴾46﴿
Yeryüzünde hiç dolaşmıyorlar mı ki ibret almış kalplere yahut işitmiş kulaklara sahip olsunlar! Şu bir gerçek ki gözler körleşmez, fakat göğüslerdeki kalpler körleşir.
﴾47﴿
Onlar senden azabın çabuk gelmesini istiyorlar. Allah vaadinden asla dönmez. Bilinmeli ki, rabbinin katındaki bir gün sizin saymakta olduklarınızın bin yılı gibidir.
﴾48﴿
Nice belde var ki, ahalisi zulme dalmış olduğu halde onlara biraz süre verdim, sonra da onları kıskıvrak yakaladım. Dönüş yalnız banadır.
-----------------


Peki görelilik kavramı neden Einstain ile anılıyor?


Bence bu program öyle bir program olmalı ki, bu nimetleri bildirdiği halde, henüz keşvedemediğimiz, tam tanımlayamadığımız ya da idrak edemediğimiz satır aralarındaki değerleri vurgulamalı ve bunları araştırıp öğrenmelisin gibi bir vurgu yapmalı...
 
kafayı sıyıranların ilk uğraştıkları işlerden biri de kuran da şifre aramak. çelakıl diye biri çıkmıştı 20 sene önce, ayet numaraları hece sayıları falan mucizevi bir düzen bulduğunu söylemişti. dinimizi mistik törensel bir ortaçağ dinine dönüştürmeye uğraşıyoruz ama anlamak, içselleştirmek ve yaşamak lazım aslen. günde 5 vakit anlamadığı birşeyler mırıldanarak yatıp kalkan, yılda 1 ay aç kalan ve dini vecibeleri yerine getirdiğini düşünen çok insan var...
 
degıstırdım ben kendım bakarım tepki çekmek istemiyorum :)

Akustik hem felsefe hemde fizik bilimi olarak derin ve güzel bir konu.

Benim söylemek istediğim, bunu Kuran ile eşleştirmek yerine, bir bilim olarak irlemen ve araştırma çerçeveni bu yöne kaydırıp, Kuran-ı Kerim'den doğru şekilde istifade etmen yönünde bir öneriydi.

Bence birşeyden vazgeçmen yada kendi kabuğunu çekilmen gerekmiyor. Zira boş beleş tipler (son zamanlarda Polat olayları gibi) akşama kadar bağırıp-çığırıp duruyor. Bizim akla hitap eden şeyler bağıran insanlara ihtiyacımız var... :D
 
  • Haha
Reactions: nt
Çelakıl Ay'a çıkış tarihini şu şekilde açıklamış:

AY'A ÇIKIŞ TARİHİ KUR'AN'DA YAZIYOR MUYDU?

Kur'an-ı Kerim'de yer alan Kamer(Ay) suresinde gelecekte Ay'a gidileceğine dair işaretler yer almaktadır. Kamer kelimesinin Türkçe'deki karşılığı Ay'dır.

"Ay" isimli bu surenin ilk ayetinden sonra yani Kur'an'ın sonuna kadar tam 1389 ayet geçer. Hicri takvimde 1389 yılı, Miladi takvime göre 1969 yılına denk gelmektedir, bu da Ay'a çıkış tarihidir. (Hicri 1389=Miladi 1969)

Kısacası Ay (Kamer) suresi, insanlık tarihinin en önemli gelişmelerinden birisi olan bu olaya önceden işaret etmektedir. Bununla birlikte Ay kelimesinin yanında kullanılan "Şakka (yarıldı)" kelimesi aynı zamanda "toprağın yarılması, kazılması..." anlamlarında da kullanılmaktadır. Benzer şekilde Ay'a giden Apollo 11 uzay aracı da Ay toprağından birçok parça alarak Dünya'ya dönmüştür. Bu açıdan da ayrı bir paralellik bulunuyor. Bunların dışında bu ayetteki bazı kelimelerin Arapça'daki matematiksel değerleri de yine Ay'a çıkış tarihini vermektedir.

Fakat buradaki önemli nokta Kuran'ı Kerim'in sure sıralamasının insan ürünü olması. (İniş sırasına göre değil) Bununla ilgili yıllar önce mail atmıştım fakat dönüş olmamıştı..

Gerçekten böyle birşey yapılabiliyorsa bunu şuan yapıp ona göre insanlığa faydalı teknikler, ilaçlar veya cihazlar geliştirebilmeliyiz.
(Yani gelecek Kuran'da şifreli yazıyorsa)

Çelakıl'ın yaptığı şeyin kahinlikten farklı birşey olduğunu zannetmiyorum.
 
  • Beğen
Reactions: nt
Birisinin Kuran'a inanması için böyle doğru çıkan kehanetlere veya bilimsel kanıtlara ihtiyacı varsa, zaten olaya tamamen yanlış bakıyor demektir. Eğer bir yaratanın varlığı bilimsel bir konu olsaydı, gerçekliği şimdye kadar ispat edilirdi ve dünyada herkes inanıyor olurdu. Zaten Kuran'da da diyor, eğer Allah isteseydi, herkes iman ederdi diye.
 
sanırım ufakda olsa bir açıklama yapmam gerekli
öncelikle kafayı falan yemedim sadece deseni görmek istemiştim tıpkı shor algotirmasında oldugu gibi bir desen
bulup o deseni tersine mühendislik ve çeşitli matematik yöntemleri uygulamaktı örnek shor un 7 qbitlik hesabı gibi
Untitled.png


olsun yinede deney yapmış oldum en azından üfürükcü hocalara hazırken bilimsel incelemeler için hala hazır olup olmadığımızı test etmiş olduk :)
 

Forum istatistikleri

Konular
5,917
Mesajlar
100,995
Üyeler
2,502
Son üye
FURKAN1

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
Back
Top