Mini vantilatör için motor-pervane seçimi

can2300

Yeni Üye
Katılım
8 Temmuz 2023
Mesajlar
2
Merhaba arkadaşlar, ismim Can 20 yaşındayım. Hobi olarak elektronik ve yazılıma ilgim var ve bu işlerle uğraşıyorum. Sıcak havalardan bunaldığımız için fazla uğraştırmayan küçük bir vantilatör sistemi yapmak istiyorum, boyutu bir elin 1.5 katı boyutunda olmalı en fazla. Bu iş için hangi motoru kullanacağımı bilemedim, biraz araştırma sonucu rs775 dc motoru gördüm,12v ile 5000 rpm alıyordu ve biraz da torku varmış, matkap cnc için vesaire kullanılıyormuş normalde ama rpm ve tork dolasıyla bu iş için de kullanılabilir gibi geldi ancak pervane seçimi konusunda nasıl bir yol izlemeliyim onu bilemedim veya motoru beslemek için nasıl bir güç adaptörü kullanmalıyım, bunlar konusunda yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum
 
Vantilatör motoru için en uygun seçim gölge kutuplu AC motor olur. Sessiz çalışır ve neredeyse hiç aşınmaz, uzun süre çalışır. Pervane için ise piyasada bolca satılan hazır vantilatör pervanelerinden alınabilir. Veya kendin yapmak istiyorsan 3B yazıcı ile yapabilirsin.
 
Vantilatör pervaneleri benim aklımdaki ürün için biraz büyük kalıyor, motor modeli ve internette satılan bir pervane sağlayabilirseniz daha iyi olur benim için
 
Motor türü hakkında önerimi belirttim. O türde motorların internette araştırmayı ve fiyatlarını kendi bütçen açısından değerlendirmeyi sana bırakıyorum.
 
.. motor milinin çapı pervane ile uyumlu olmalı.. sıkı sıkıya geçmeli.
 
Ayri motor ve pervane ile ugrasmak yerine PCler icin uretilmis fanlarla bir sey yapmak daha pratik olacaktir. Bu fanlar icin metal kafes telleri de satiliyor.

220v ile calisan modelleri de var. Ama gurultu sorunun olacak.

Eger gurultusuz bir sey yapmak istiyorsan (istemelisin cunku bir sure sonra gurultu rahatsiz ediyor) dusuk rpm li motor alip kanat boyu buyuk pervane kullanman gerekir.

Fakat sakat is. Pervanenin disina dokunmaya engel olacagin kafes vs yapman sart.
 
Vantilator icin 775'in deviri biraz yuksek degil mi? 12V - 5.000 devir saniyede 90 tur falan yapar. Ama o motorun asil gucu 24V'ta. 12V kullanirsan zaten gucun dorte birini aliyorsun. Onun yerine 12V'ta calisan 555 var, daha ucuz. 12V - 1500 RPM PC fani bile hatiri sayilir ruzgar yapiyor kisa mesafe icin. Sana devri dusuk ama gucu yuksek bir sey lazim. Ya da redresorlu motor kullanacaksin 775 gibi bir sey kullanacaksan dusuk devir icin. Ayakli vantilatorlerin 1300 - 2100 RPM oldugu yaziyor Koctas'ta.


Pervane olarak sunlardan birini alabilirsin :


 
Son düzenleme:
.. pervanesiz vantilatörlerde var.. güzel bir proje çalışması olabilir.
 
Hurdacılarda bolca bulunan buzdolaplarında kullanılan AC fanlar mevcut. Aynı şekilde mikrodalga fırınlarında da bu tarz fanlar var. Bunlardan almayı düşünebilirsin. Güzel bir izalasyon ile iyi bir üfleme elde edilebilir.

Ben daha önce vantilatör kullandım şu sıralar ise BİM'den aldığım USB ile çalışan fanı (siyah fanı) kullanıyorum ama sıcak hava gerçekten insanı bunaltıyor. Şu sıralar teras katı terk edip klimadan dolayı salona taşındım. Fotoğraftaki gibi duvarı kendime siper ettim ve bu şekilde rahatça çalışıyorum. Tabi bu elektronik ekipmanlarımdan uzak kalmama sebep oluyor. Az bi vakit bulup arada uğraşıyordum, şu sıralar o da olmuyor.

Ayaklı vantilatörler filan var ama kesinlikle tavsiye etmem. Doğrudan fan üflemesi belimde inanılmaz bir ağrıya sebep oldu. O kadar ki bel ağrısı sebebi ile doktora gittim, inatçı bir kas ağrısına benziyor dedi ve o zaman uyanıp fanı uzaklaştırdım belim 1 haftada kendine geldi. Hoş sonradan bel fıtığıda çıktı. :rolleyes:

Bende sıcaklardan çok şikayetçi olduğum için portatif klima da dahil bir çok seçeneği inceledim ama yaz aylarında serinlemek için en iyi çözüm, doğrudan sana üflemeyen, sadece ortamı serinleten iyi bir klima kurulumundan geçiyor.

20230710_183950.jpg
20230710_182846.jpg
 

Forum istatistikleri

Konular
5,874
Mesajlar
100,112
Üyeler
2,487
Son üye
camandar

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top