Motor kontrolü

Alishanli

Üye
Katılım
8 Mayıs 2023
Mesajlar
11
Herkese merhabalar. Elimde bir adet redüktörlü motor var. Bu motor araba klimasının klapelerini kontrol ediyor. Motorun şaftı 320 derece dönmek için ayarlanmış pim ile sadece 320° dönüyor. Fakat bu sistem sağlıklı çalışmıyor. Benim yapmak istediğim ardunio ile bu motoru kontrol etmek. Yapmak istediğim şu. İki tane buton olacak ilk butona bastığım zaman motor saat yönünde dönmeye başlayacak butondan elimi çektiğim zaman motor duracak. İkinci butona bastığım zaman saatin tersi yönünde hareket edecek. Elimi çektiğim zaman motor duracak. Buradaki beni zorlayan şey sınırlara gelince motor tepkisiz kalacak. Yani son sınıra geldik düğmeye bassam bile motor dönmeyecek. Nasıl bir kod yazmalıyım acaba şimdiden teşekkürler.
 
Bahsettiğin motor vb düzeneği anlamamakla birlikte istediğin noktaya geldiğinde aktifleşen bir limitleyici anahtar kullanabilirsin. Bunun için programlamaya da ihtiyacın olmaz.

Yukarı-aşağı butonlarını Yön butonu şekilnde Limitöre seri bağlarsın. Ayarlı noktaya geldiğinde Limitör devreyi açacağı için Yön butonunun bağlantısını devre dışı bırakır. Aşağıdaki gibi kullanabilirsin.

1683644185406.png
 
Cevap için teşekkür ederim. Öyle bisey yapmam daha zor olacak. Fotoğraf üstünden anlatmaya çalışıyım. Kontrol etmek istediğim motor bu biraz dikkatli bakarsanız saft kısmında pozisyon sınırlayıcı var. Belirli bir yere kadar dönüyor. Kontrol etmek istediğin motor bu işte. Kademeli olarak dönmesini istiyorum. Motor 12v yaklaşık 500 ma akim çekiyor.
 
Bu motorun konnektörülerinden pozisyon bilgisi de okunabiliyordur muhtemelen. Bir kontrol edin. Madem arduino ile yapılacak pozisyon bilgisi de okunur.
 
Evet içinde pot var bunu nasıl kullanabilirim? Kod yazma konusunda çok acemiyim
Bu pek basit olmayacak ama halledilir. Konnektördeki pot çıkışlarını tespit etmek lazım. Pot'un üç çıkışını da koymuşlar mı konnektöre yoksa iki çıkış mı var?
 
Potun 3 çıkışı var pota ulaşmam kolay pot sonsuz dönüş yapıyor. 100ohm ile 5k arasında ölçüm yapıyor.
 
O zaman motora bir H bridge lazım. Arduino ile pot okunup istenen konumlara moturu sürmek mümkün. Peki devre baskısı yapabiliyor musunuz? Delikli plaket mi olacak?
 
Bir arduino uno veya nano üzerine shield tasarlayıp basmak uygun o zaman. Bir taraftan da hazır proje bakmak lazım. Bu klapeler bildiğin servo aslında. Sadece sürücü kartı eksik. Birilerinin bu tür bir şey yapıp paylaşmış olması lazım.
 
Peki bir adet servo alsam söküp içindeki pot bağlantısına klape nin potunu bağlasam bunu ardunio ile kontrol edebilir miyim normal servo gibi?
 
Peki bir adet servo alsam söküp içindeki pot bağlantısına klape nin potunu bağlasam bunu ardunio ile kontrol edebilir miyim normal servo gibi?
Motor stepper olabilir mi? Ben biraz arama yapınca stepper kullanan klapeler olduğunu gördüm.
Bunda beni düşündüren tek şey 180 derece değil 320 derece dönüyor.
Servo devresi trimpotlarla kalibre edilebilir. Yalnız ufak servoların kartı bu motor için zayıf kalır. uygun kart bulunursa iş hakkatten çok kolaylaşacak.
 
İçinde bildiğimiz ufak 12v lik normal motor var çıkış şaftına da sonsuz dönebilen trimpot bağlı.
 
Servodan sökeceğiniz kartla deneyin o zaman. İşi çok kolaylaştıracak. 12V kaldırabileni varmı ki bunların?
 
Motorun olduğu yer de saçma sapan bir yer müdahale etmesi çok zor yoksa aklımda başka şeyler de var. Neyse şu an şehir dışındayım bi kaç güne dener cevap yazarım bakalım uydurabilecegim şeyleri
 
Tekrardan merhaba sorunu çözdüm motorun içindeki pot arızalıymis. Değiştirince düzeldi. Bide o pot yardımıyla da kod yazmam mümkünmüş bilgisayar başına geçince gördüm
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,994
Mesajlar
102,298
Üyeler
2,519
Son üye
Coby5

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top