Mühendisler Odasına Üye olmak akıllılık mı?

bodlak

Üye
Katılım
6 Temmuz 2021
Mesajlar
22
Makina Mühendisiyim lisanstan mezun olunca gittik Makina Müh. Odasına üye olduk. Sonra vaktimin olduğu bir dönemde eğitimlerine katıldım. Eğitimlerin hepsi ücretliydi. Bende aidat zaten veriyorum neden eğitime ücret veriyorum diye itiraz etmiştim. Sonrasında bana eğitimlerin ücretsiz olduğunu sertifikanın ücretli olduğunu söylediler. Bende sertifika istemiyorum ben bilgi öğrenmek istiyorum diye kurslara devam etmek istediğimde bu sefer de bu şekilde olamayacağını söylediler. Velhasıl bende üyelikten ayrılmak istedim. Bu sefer de memur olduğumu veya mühendis olarak çalışmadığımı ispat etmez isem üyelikten ayrılma hakkımın olmadığını söylediler. Tüzüklerinde böyle bir madde varmış. İnsan istemediği memleketin vatandaşlığından bile ayrılabiliryor nasıl gönüllü olarak üye olduğum bir yerden gönüllü olarak ayrılamıyorum? Velhasıl Aylık sağmal inek gibi bizi aidat a bağladılar. Şuan aidat ödemiyorum ama her ay borcum artıyor. Haciz gelir mi?
 
Üyelik gerektiren bir işte çalışmaya başlarsanız belki iş yeri borcu gönüllü olarak kapatabilir.

Kendi işinizdeyseniz üyelik gerektiren bir durum yoksa mahkemeyle ilgilenebilirsiniz.

Keşke hiç üye olmasaydınız. Belki hayatta hiç gerekmeyecek.
 
Aidat ne kadar veriliyor?
Çalışmıyorsan veya gelirin az ise üye olmak aptallık.
 
Hocam eğer işsiz olduğunu belgelersen aidattan muaf olabiliyorsun. Ama benim sorunum neden üyelikten ayrılma hakkımız yok. Bu nasıl bir demokrasi veya özgürlük anlayışı anlayamadım.
 
İtalyan Faşizminden kalan bir uygulama. Devlet karşısında meslek gruplarını temsil eden bir muhatap istiyor.
Sendikalar bir günlük brüt ücret alıyorlar. Toplanan paraların nereye harcandığıda belli değil. İşverenlerden daha zengin olan sendika yöneticileri var.
Ama dolaylı baskı olsada sendikadan ayrılabiliyorsun. Çok saçma bir uygulama.
Hocam eğer işsiz olduğunu belgelersen aidattan muaf olabiliyorsun. Ama benim sorunum neden üyelikten ayrılma hakkımız yok. Bu nasıl bir demokrasi veya özgürlük anlayışı anlayamadım.
 
Net bir bilgiye dayanarak değil de tahminen söylüyorum. Bir makina mühendisi olarak, kritik tasarımlara imza atman gerekiyor. Bunun yasal arka planı olarak muhtemelen oda üyeliği isteniyordur. Mesela birisi çekici demiri projesi istedi, sen çizdin. Veya hazır proje getirildi, inceledin ve imza attın. Veya yangın merdiveni projesi imzaladın. Elektrik tesisatı projelerine imza atan elektrik mühendisleri de oda üyesi olması gerekiyor diye biliyorum.
 
Meslek odaları maalesef birilerinin geçim ve saltanat sürme kapısı haline geldi, istisnası varmı bilemiyorum. Meslek odasına üye olanların hiçbir sorunları ile ilgilenmezler, sadece aidatı öde, başka bir şeye karışma düşüncesine sahipler. Mecbur değilseniz kesinlikle bulaşmayın.

Mecburen üyesi olduğumuz ticaret odasının eskiden sabit yıllık aidatı olurdu, 6,7 yıldır aidat saçma şekilde sabit + ciro üzerinden yüzde ile belirleniyor. Kar üzerinden olsa yine bir mantığı var ama, ciro üzerinden hesaplamanın mantıklı bir izahı yok. 100 liralık mal aldım, mecburen 80 lira ya sattım. Cirom 80 lira, ama ben 20 lira zarardayım. Oda diyorki sen 80 lira ciro yapmışsın ver bakalım bizim payımızı diyor.
 
Üniversitede okurken EMO üyeliği ücretsiz diye birçok kişi kayıt olmuş ben olmamıştım. Sonradan öğrendim ki geçmiş aidatlar mezun olunca alınıyormuş. Ondan sonra da hiç bulaşmadım.


Bu maddeye göre ayrılabilirsiniz gibi duruyor. (Memursanız veya mesleğinizle ilgili bir iş yapmıyorsanız)

Madde 10:

Bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinde belirtilen nitelikleri yitirenler, üyelikten çıkarılırlar. Herhangi bir nedenle mesleksel etkinliğini sürdürmek istemeyen, kamu kurum ve kuruluşları ile iktisadi devlet teşekkülleri ve kamu iktisadi kuruluşlarında asli ve sürekli görevde çalışırken üyelikten ayrılmak isteyen üyeler, bu durumu Oda Yönetim Kurulu'na yazılı olarak bildirmek, gerektiğinde belgelemek, Oda üye kimlik kartını geri vermek ve o tarihe kadar olan üyelik ödentilerinin tümünü ödemek koşuluyla ayrılabilirler. Bundan sonra 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu, bu Yönetmelik hükümleri ve diğer yönetmelikler bu kişiler için uygulanmaz. İlgili yasalar ve bu Yönetmelik’deki istisnai hükümler saklıdır. Ayrılma isteği kabul edilmeyen üyenin, Oda Genel Kurulu'na itiraz hakkı vardır. Üyelikten çıkarılan veya ayrılan üyeler, Oda süreli yayınları ile duyurulur.
 
Soforler odasindan plaka alirken, mecburen bagis yapmaya benziyor :gulus2:
 
Soforler odasindan plaka alirken, mecburen bagis yapmaya benziyor :gulus2:

Hadi bunu bir nebze anlarım da emniyete de bağış yapmak gerekiyormuş sanırım. İnternette buna ilişkin şikayetler var.

Her plaka için geçerli mi yoksa özel kombinasyon istenince mi alınıyor bilmiyorum.

Odalar kamu kuruluşu niteliğinde sayılıyor. Emniyet zaten kamu kuruluşu. Devletin haraç istemesi çok tuhaf bir şey.

Ayrıca memurlar.nette odalara gerekmedikçe üye olmayın diye bir başlık açılmış.
 
Hadi bunu bir nebze anlarım da emniyete de bağış yapmak gerekiyormuş sanırım.
Yok abi sadece soforler odasi aliyor, ancak ehliyet e yeni bir arac eklendiginde 2500 gibi emniyete bagis var sanirim. Tam emin degilim tabi bundan.
 
girişi olup çıkışı olmayan yapılar.
mafya gibi deyince de kızıyorlar :gulus1:
bir de mezuniyetten mesela 10 yıl sonra kaydolduysan aradaki 10 yılı da aidat borcu yazmaları mı ne vardı sanki, duruyor mu o daha?
 
Yurt dışında meslek odaları var mı?
Ve bu odalara üyelik zorunlu mu?
 
Mezarliklar ziyaret edilip , cicek vs aliyorlardir :gulus2:
 
Oda kaydı yaptıran kişilerin ezici çok büyük çoğunluğu,
ya esnaf kefalet aracılığıyla Halk bankasından kredi kullanmak amacı ile yaptırır. bu arada esnaf kefalet kredi kooperatifinede kayıt yaptırır (bunlar kredi kullanılmadıktan sonra aidat almazlar. haklarını kredi kullanımı sırasında alırlar.)
yada yukarıda belirtildiği gibi, yaptığı işin imza ve kaşesi karşılığı para kazanabilmesi için yaptırır.

birde kosgeb desteğinde veya herhangibir eğitim kurs sertifika almak içinde da yaptıranlar olabiliyor.

maliye gelir idaresi teşkilatı tarafından, nace koduma göre iki seçenek sunuldu bana,
ya elektrikçiler odasına yada makineciler odasına kaydımı yaptıracaktım.
Gittim dolaştım araştırdım soruşturdum kim nedir ne değildir ne halt yapar ne işe yararki diye,

Bende sonuç;
elektrikçiler odası hiç bir halta yaramaz yalnızca aidat parası alır. ve karşılığında sadece bir üyelik kartı verip resmi kayıt işlemini yapar. gidersen çay bile ısmarlamaz.
üye kaydı belgesi gerekirse ayrı ücret isterler.

makineciler odası çok işe yarar aidat almakla kalmaz,
üyelik kartı, iş-çalışma önlüğü, çeşitli eşantiyon eşyalar ile üyelik diploma belgesi, her gittiğinde çay ikramı, onların kayıtlı olduğu yerde uygun fiyatdan öğlen yemeği alabilme seçeneği, üye kaydı faaliyet de belgesi gerekmesinde ücretsizdir.
vede en önemlisi;
son model mersedes otobüsle Yurtiçinde yılda bir kaç kez. Yurtdışında ise bir kaç yılda bir eşli (bekarlar yalnız veya bir arkadaşı ile birlikte) geziler düzenlerler dediler. gezileri genelde 7-8 gece 8-9 gün oluyor.
Karadenizi, güneydoğuyu, doğu anadoluyu, kıbrısı, batı egeyi, bunların sayesine en uygun fiyatdan gezdim. yok böyle bir tur gezisi süper oluyor.
bu ücrete bu yerleri gidip bu kalitede bu kadar mutlu asla gezemezdim. kendim gitsem nerde kalınır ne yenilir neresi gezilir derken zaten tatil yapılamaz.
günü birlik yada 1-2 günlük kültür bölgesel odaklı turlarda yapıldığı olabiliyor. alınan hizmete göre fiyatları üçde bir - en fazla yarı parasına oluyor.

oda var odacık var. ben odaya üyeyim parasını veriyorum ama, verdiğim paranın en az 15-20 mislini bana sundukları tatil imkanları sayesinde zaten geri kazandırıyorlar.

eskiden oda ve esnaf kefaletin hersene seçimleri olurdu, yemekli düğün salonlarında yapılırdı daha eğlenceli geçerdi bir çok göremediğim tanıdığı görür sohbet ederdik. şimdi seçimleri 5 senede bir yapılıyor burası iyi olmadı ama yapcak bir şey yok.

böyle odalarda var yani. odamın kıymeti bilmeliyim. çok şükür benimde odam var. mutlu ve mesudum. para verdiğimizi hissettirmiyor. helal hoş olsun dedirtiyorlar.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,479
Mesajlar
110,247
Üyeler
2,666
Son üye
27.qKadiRr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top