Mühendislik uygulamaları için grafik tasarımı

Orijinal şekilde daireler birbirine teğet değil, aralarında bir doğru parçası var. Doğru parçası da yatay veya dikey değil, standart bir açı da değil. O yüzden açı hesabı yapmak gerekir, sinüs kosinüs hesap edip doğrudan koordinat girmek gerekiyor. Çok zahmetli iş. Hadi diyedim bu zahmete katlandın. Adam " ibrenin dönüş merkezini 1 mm yukarı al" derse veya "eteklerini biraz genişlet" derse başa dönüyorsun ve gene bir sürü uğraşıyorsun.

Ama katı modellemede birkaç dakikada çizdim şekli. Değişiklik yapmak da anlık olay. Bu "constraint" olayı çok büyük kolaylık sağlıyor. Bunu yapan bir eklenti bulsam kesin alırım.
 
Yalnız illustratör'de şöyle birşeye ihtiyacım var: Dosyayı oluşturunca RGB renk kullanımını aktifleştirdim. RGB malum 16 milyon küsür renk, ama benim kullandığım TFT display 65536 renk. Yani RGB565 formatı. Şimdi bu illustratör'e bir şekilde söylemem lazım, bana sadece RGB565 formatında kullanılabilecek renkleri seçmeme izin ver, diğer renkleri seçemeyeyim. Bunu adamların forumunda sordum, bana yıllık abonelik ücreti 2700 TL olan Astute Graphics i önerdi herifler :kizgin1:
 
Ikonlar bir elektronik cihazın işlevlerini temsil eden ve geometrik şekillerden oluşan grafikler. O yüzden vektör grafik kullanmam gerekiyor.
 
  • Beğen
Reactions: nt
Arada bir karşıma çıkan grafik tasarım işleri için ilk önce inkscape öğrenmeye çalıştım. Bir ay kadar kurs seyrettim, üzerinde çalıştım, ama sonunda işimi görmeyeceğine karar verdim ve bıraktım. Karakter fontlarının pek güzel değil, bazı tür ileri seviye gradientleri de yapamıyor. Ayrıca bir çizginin bir çembere teğet olması tanımlanamıyor.

Sonra Corel Draw'ın deneme sürümünü indirdim. Corel Draw'ın iki versiyonu var, Corel Graphics Suite ve Corel Designer. İkincisi mühendislik uygulamaları çin uygun olduğu belirtiliyor. Bunun üzerinde de biraz çalıştım, ama inkscape'deki sorunlar giderilmiş olmasına rağmen çizgi ve çember teğet olayına gene iyi bir çözüm yok. Tamam bir çizyiyi çembere teğet hale getirebiliyorsun, ama o çizgiyi hareket ettirdiğin anda teğetlik bozuluyor. Bir de son sürümleri için hiçbir kurs bulamıyorum. Bunu da bıraktım.

Sonra Adobe Illustrator ile çalışmaya başladım. Bunda da gene inkscape'deki sorunlar, teğet olayı dışında giderilmiş durumda. Ama hem fiyatının Corel Designer'a göre çok daha uygun olması hem de güncel sürümleri için bolca kurs materyalinin olması nedeniyle herhalde bunu kullanacağım.
Autocad'de bu yapiliyor.


Librecad yapiyor mu emin degilim. Aksam denerim.

Bu siteden de begendiginiz ucretli ya da sadece tek platformda olan fontun alternatifini bulabiliyorsunuz.


Cokca kullandigim diger bir font sitesi.


LibreCAD icin iki daireye tanjant cizmek soyleymis, denemedim.

 
Son düzenleme:
Autocad'de bu yapiliyor.

Bütün CAD programlarında var constraint özelliği. Bende de zaten hem Fusion360 hem Alibre Design var. Ama bu özelliklerin olduğu bir grafik tasarım programı bulamadım. Adobe Illustrator ile devam ediyorum. Astute Graphics diye bir eklenti satın aldım, bu teğet işine bir çözüm getiriyor.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,663
Mesajlar
97,373
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top