Fault locatorun tamirciler tarafından kullanılması daha çok istatistik anlamda sonuç veren birşey. Çoğu tamirde fault locator çıkmaz bile kutusundan. Çıktığı zaman da örneğin %80 doğru sonuç veriyorsa bu tamir için yeterince iyi bir oran.
Ama BÜTÜN entegrelerin sağlamlığını, pinler üzerinde V/I grafiği oluşturarak ve datasheet ile bakarak tespit edecek bir yöntem yok. Ancak şöyle cihazlar var: Belli basit entegreleri bağlıyorsun, entegrenin ne olduğunu söylüyorsun, o da entegreye yapması gereken görevi yaptırıyor ve ona göre karar veriyor. Yani bir entegre destek kütüphanesi var. Opamp, lojik entegreler gibi basit yapılı entegreleri kontrol edebiliyor. Ama mesela MCU kontrol edemez, DAC/ADC kontrol edemez, kompleks işler yapan analog/dijital entegreleri test edemez.
Mesela Çin'den entegre aldın çok ucuz diye, sonra da bu fault locator ile baktın, bütün pinlerde aynı eğri var ve sağlam dedim. Halbuki Çinli sana ucuza içi boş olan entegreler sattı.
Dediğim gibi, elinde bir kartın sağlamı varsa, fault locator arıza bulmak için son derece verimli ve zaman kazandırıcı bir araç. Ama kartın sağlamı yoksa, o zaman kesin ölçüm diye birşey yok. O mühendis öyle diyor, ben böyle diyorum, artık sen hangisinin sözüne güveniyorsan ona göre hareket edeceksin (gerçi adamın ismini ve kariyerini devasa punlarlarla yazmışsın, kimin sözüne değer verdiğin belli).