Multimetrede süreklilik(buzzer) testi vs direnç testi vs diode testi

Peak2Peak

Aktif Üye
Katılım
27 Haziran 2020
Mesajlar
291
Merhaba,
Multimetredeki bu 3 mod ile ilgili aklıma takılan bir kaç soru bulunmaktadır.

-Bu modların nerelerde doğru bir şekilde kullanıldığı,
-tüm modlarda sabit akım mı veriyor multimetre bu akım değerleri farklı mı? Ölçüm methotlarında bir farklılık var mı?
-Birbiri yerine kullanıldığında ne gibi farkılıklar ortaya çıkar (süreklilk vs direnç modundaki test akımları farklı diye biliyorum hatta bunun için şu yazıyı buldum https://electronics.stackexchange.c...ultimeter-measure-different-resistance-values)
-arıza bulurken kısa devre kontrolü için hangisi doğru olur veya arıza bulurken hangi modları hangi amaç için kullanırız.

şimdiden teşekkürler
 
Cok genis bir soru sordun, ben biraz yuk hafifleteyim :gulus1:

Sureklilik mode dedigin sanirim multimetrenin uzunca sure ottugu durum. Bu modda multimetreler belli ohm altinda oter. Ornegin 20 Ohm altinda oten bir multimetre ile bir laptop bobini kisa devremi diye bakarsan deli gibi oter. Ama o bobin in diger tarafindaki islemcinin ic direnci 10 Ohm olabilir. Dolayisiyla o modda kisa devre olcumu yapmak dogru olmaz. Orada direnc kademesinin en alt seviyesinden bakip direncin cok dusuk olmasini beklemek daha dogru olacaktir.
 
Süreklilik testinde amaç kısa devreye yakın bir direnç değeri var mı yok mu anlamak. Birçok multimetre 30 Ω veya benzer bir seviyenin altındaki dirençleri kısa devre kabul edip ötüyor. Masa tipi multimetrelerde eşik değerini sen belirleyebiliyorsun.

Diyot modunda ise amaç, bir diyot yapısında forward voltajı görmektir. Amaç, doğru çalışan bir diyot var mı yok mu onu anlamak ve forward voltaj da bu konuda iyi bir kriter. Bu işi direnç ölçümü ile yaparsan, her çeşit diyot için farklı farklı direnç değerleri okursun. Mesela küçük sinyal diyodu ile yüksek akım diyodunda dirençler birbirinden çok farklı çıkar. Ama forward voltaja göre gidersen, her iki diyot çeşidinde de forward voltaj 0.7 V civarındadır.
 
Abi rigoldan baska bir sey oner kurban olam ya, adamlar kocaman cihaz yapiyolar evde yer kalmadi :kotek1:
 
-arıza bulurken kısa devre kontrolü için hangisi doğru olur veya arıza bulurken hangi modları hangi amaç için kullanırız.
Kisa devre bulmak bir sanattir diyorlar. Multimetre ile cok zor olabilir. Ama cok hassas ohm olcen cihazlar var ise az cok yeri tespit edilme sansi olabilir. Ancak daha kolay yol var.
Voltage injection diye bir konu var ona bakabilirsin. Iyice ogrenmeden yapmamalisin cunku oyle devreler var ki, 0.9V 1A den daha fazla voltaj- akim verdiginde zarar gorebilecek IC ler var. Iyi bir powersupply a ihtiyacinda olacaktir. Bu isi ogrenince bir de iyi bir termal kamera alirsan kisa devre olan sey i bulursun.
 
Bizim tamirciler genelde kısa devre lokasyonunu bulmak için kendin yap CİC denen bir devre kullanıyorlar. Çok randımanlı olmayacağını düşünüyorum. Onun yerine 4.5 hane multimetre ve altın kaplama prob çok daha kesin sonuç verir.
 
diode testinde daha fazla bir akım mı akıtılıyor?
mesela buzzer(süreklilik) testi için düşünelim ölçülek omajlar çok küçük bu yüzden düşük bir akımla bile ölçülecek bir voltaj düşümü yaratılabiliyor.
ama 1M-10M gibi bir değerler için akım artmalı ki voltaj düşümü artsın ölçülecebilecek bir voltaj düşümü oluşsun.

Aslında temelde hepsi akım akıtıp voltaj düşümünden direnç veya gerilim düşümü hesaplatıyor.
birinde ötme gibi bir fonksiyon var
birinde sadece direnç gösteriyor
birinde gerilim düşümünü gösteriyor bu üç fonksiyonun dışında başka farkları var mı?
 
Son düzenleme:
Mosfet veya bir transistorun suren bir IC nin kendisini bulmak biraz zor olabilir, sebebi o Gate bacagi ile IC arasinda biraz direnc var ise sen sureklilik modda bipleme sesi duayamazsin ki. O direncinde nerede olacagini kestirmesi zor olabilir.
 
diyelim bir devre mosfet yandı bunu sökmeden nasıl anlarım hangi modu kullanırım. Ölçülen omaj değeri bir şeyler anlatır mı? yoksa sadece kısa devre mi aramalıyım.

Devre içinde yapacağın bir ölçümün bir fikir verebilmesi için, o devrenin yapısını yeterince biliyor olman lazım. Devrenin yapısı hakkında hiçbir fikrin yoksa, yaptığın ölçüm de hiçbir fikir vermez. Mesela MOSFET bir trafo ile sürülüyordur. Sen gate source arasını ölçersin kısa devre, hmm MOSFET gitmiş dersin. Sonra söküp ölçünce kısa devre olmadığını görürsün.
 
Çok farklı çeşit devre var, o yüzden devre içi ölçümde her zaman geçerli olan bir kural koymak çok zor. Mesela 10 k direnç var, burada kısa devre ölçüyorsam direnç bozuktur diye düşünürsün. Ama adam dirence paralel bobin bağlamıştır, gene keklenirsin :D

Veya köprü doğrultucunun iki ucuna bakarsın kısa devre, hmm gitmiş, sök. Sonra dışarıda kısa devre yok çünkü devre içinde iken trafo sekonderini ölçüyorsun. O yüzden devrenin topolojisini genel olarak bileceksin. Yani seni yanıltacak bir bobin yok ortalıkta, biliyorsun ki sağlam bir devrede orada kısa devre olmaması lazım, o zaman mesela drain source arasında kısa devre ölçüyorsan o MOSFET gidik diyebilirsin.
 
sağlam bir mosfet dışarda ölçtüğümde direnç kademesin de tüm bacaklara dokunduğumda hepsi birbirine OL
tetikleyemiyorum.Sadece nmos için source draine ölçüm aldığımda farklı kademelerde farklı dirençler okıyorum.
. Diyot modunu alıp gate source tetiklediğimde hem omah düşük çıkıyor.
Burdan çıkardığım diyot modunda daha fazla akım akıyor.Ya da çok beklesem direnç modu mosfet kapasitesini doldurur mu?
 
Diyot modundaki akım, direnç ölçüm modundaki akımdan daha yüksektir. Ayrıca diyot modunda multimetre çıkış voltajını daha yüksek değerlere çıkmasına izin verir.

Mesela ben şimdi UT89XD ile denedim. Direnç ölçüm kademelerinde 2.7 MΩ ölçerken voltaj 210 mV idi. 5.6 Ω ölçerken voltaj 1.4 mV idi. Ama diyot ölçüm kademesinde aynı cihaz voltajın 12 V a kadar çıkmasına izin veriyor, akım da miliamperler seviyesinde.
 
Diyot modundaki akım, direnç ölçüm modundaki akımdan daha yüksektir. Ayrıca diyot modunda multimetre çıkış voltajını daha yüksek değerlere çıkmasına izin verir.

Mesela ben şimdi UT89XD ile denedim. Direnç ölçüm kademelerinde 2.7 MΩ ölçerken voltaj 210 mV idi. 5.6 Ω ölçerken voltaj 1.4 mV idi. Ama diyot ölçüm kademesinde aynı cihaz voltajın 12 V a kadar çıkmasına izin veriyor, akım da miliamperler seviyesinde.
yukarda yanlış yazmışım düşük dirençlere daha fazla akım lazım tabi

benim kıytırık 33D+ max 2V veriyor.
 
Keysight U1272A problarina scop bagladim.

Diyod olcumunde 3.226v DC
Direnc olcumunde 460mV DC uzerinde 150mV 50Hz zarfa sahip dalgalanma goruyorum. Ancak 50Hz zarfin ici cok gurultulu.

Bu esnada scopda 10M deger olctu.
 
bu diode ölçmünde akım hep sabit mi? farklı dirençler farklı akımlar hesaplıyorum.

10K -> 1.8V 180uA
100 -> 88mV 880uA
 
Son düzenleme:

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,240
Mesajlar
122,500
Üyeler
2,924
Son üye
aytu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top