Multimetreye limitin üzerinde voltaj verirsek ne olur?

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
25,330
Elimdeki iki multimetre ile bu sorunun cevabını almaya çalışalım.

Bir tanesi Keysight U1282A. Bu multimetrenin datasheet'ine göre bu cihaz ile en fazla 1000VDC ölçülebiliyor.

Diğeri de UNI-T UT139C. Bu multimetrenin datasheet'ine göre de bu cihaz ile en fazla 600VDC ölçülebiliyor.

Önce izolasyon megerini kabaca 1000VDC'ye ayarlıyorum. U1282A bu voltajı beklendiği gibi doğru olarak ölçüyor. UT139C de bu voltajı doğru olarak ölçüyor :) ama kademe dışı olduğunu belirtmek için tekrarlanan bir alarm tonu çalıyor.

Sonra izolasyon megerini kabaca 1200VDC'ye ayarlıyorum. U1282A bu voltajı da doğru olarak ölçüyor. UT139C ise gene alarm tonu çalıyor ve ekranda sadece kademe dışı olduğunu belirten sembol çıkıyor.

IMG_20200311_144417.jpg
 
Demekki bir multimetre 1000V veya 600V diye ona kesinlikle daha fazla voltaj vermemek lazım diye bir kural yok. Belli bir saygınlığı olan markaların multimetrelerinin içindeki elektronik devrenin arızalanacağı voltaj, ölçüm limitinin çok üzerindedir. Açıklanan limit, sadece ölçüm toleranslarının geçerli olduğu ve uzun süre de sorunsuz kullanılabilecek limittir.

Ama sahadasınız, 1200V luk bir voltaj var bir yerde, ve elinizde de 1000V luk multimetre var. Hemen gidip yüksek voltaj probunu getirmeye gerek yok :) O multimetre çok büyük bir ihtimalle o voltajı ölçecektir. Ama tabi multimetreyi o aşırı voltaja bağlayıp bağlı da tutmamak lazım. Kısa sürede ölçümü yapıp ayırdıktan sonra bir sorun yok.
 
Elimdeki en ucuz, en adi multimetre olan DT-830 ile de aynı testi yapmak istiyorum, ama öncelikle bir fırsatını bulup o mulitmetrenin full inceleme videosunu çekeceğim. 20 TL lik bir multimetre neyi yapabilir neyi yapamaz, bunu gördükten sonra bu potansiyel olarak yıkıcı testi yapacağım.
 
Elimdeki en ucuz, en adi multimetre olan DT-830 ile de aynı testi yapmak istiyorum, ama öncelikle bir fırsatını bulup o mulitmetrenin full inceleme videosunu çekeceğim. 20 TL lik bir multimetre neyi yapabilir neyi yapamaz, bunu gördükten sonra bu potansiyel olarak yıkıcı testi yapacağım.
DT830 ile yapmayin, duman cikiyor. Bir arkadasim yapti, oradan biliyorum. :) :)
 
Vermedim hala duruyor. Bir multimetrenin nasıl OLMAMASI gerektiği konusunda iyi bir örnek olduğu için çalışır vaziyette tutmaya karar verdim :)
Timur Bey 2018 yılında aliexpress den aldığım UT139C cihazımı çok seviyordum. Ancak son dönemde aramız biraz bozuldu. Direnç kademesinde iken probları birbirine değdirince bir türlü sıfırlamıyor 5-10 ohm arasında gidip geliyor. Bir direnç ölçünce de ekrandaki değerin üzerine ekleyerek gösteriyor. 1 ohm luk direç ölçersem ölçmeden önce ekranda 5 yazıyorsa ölçüm sırasında 6 gösteriyor. Auto Range le oynayınca daha absürt rakamlar çıkıyor. Voltaj ölçerken de normaldekinden daha düşük değerler gösteriyor. CAL modu ile açıyorum ekranda bir takım rakamlar yazıp geçiyor en son Err0 yazıp kalıyor. Sizce ne olmuş olabilir?
 
Yanlış hatırlamıyorsam UT-139C de bir kalibrasyon EEPROM'u vardı. İçindeki veriler bozulmuş olabilir. Kalibrasyon prosedürü muhtemelen açıklanmamıştır Uni-T tarafından ama aşağıdaki konuda kalibrasyon ile ilgili ilave bilgiler var

 

Forum istatistikleri

Konular
7,909
Mesajlar
130,773
Üyeler
3,169
Son üye
StarLord

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Back
Top