Mutfak dolabı tasarımı için FreeCad

taydin

Timur Aydın
Staff member
İç işleri bakanı bahçeye mutfak dolapları, çekmeceler vs istiyor. İkea'da biraz baktık, en basit dolap bile 7000 TL den başlıyor. Birisine yaptırsan 100 bin TL vermek işten bile değil. O yüzden kendim yapayım diyorum. Onca iş arasında artık ne zaman biter bilmiyorum :) Ama dolap tasarımı için biraz araştırma yaptım. ChatGPT FreeCad kullan, iş görür diyor. Hiç kullanan var mı? Tecrübeleriniz neler?

Aslında işin temeline inince her katı modelleme programı ile bu iş yapılır. Ama her kapağı, her bağlantı aparatını, her çekmeceyi, her rayı ayrı ayrı modellemeye kalkarsam o iş hammallığa dönüşür. Olayı önemli ölçüde otomatize eden eklentiler falan lazım. Mesela ölçü vereceğim, çekmece çıkacak. "şu bağlantı sistemini kullan" diyeceğim, ilgili deliği, yarığı, oluğu, artık neyse açılacak ve somunu, pimi yerleştirilecek bir çözüm arıyorum.

Millet AutoCad kullanıyor. Dünyanın parası (gerçi lisans satın alan kim?) o yüzden benim için bir seçenek değil.

Polyboard'un fiyatlarına baktım şimdi. En ucuzu 960 Avro. Fabrikasyon dosyalarını üreten sürümü 4300 Avro ...

Bu arada SketchUp Pro ve bazı eklentilerle de bu iş yapılabiliyormuş. Biraz bunu araştıracağım. Bundan 5 yıl önce deneme sürümünü incelemiştim SketchUp programının. Parametrik modelleme özelliği yok, ama bazı özel eklentilerle parametrik mobilya tasarımı yapılabiliyormuş. FreeCad'e göre en büyük avantajı, hazır bağlantı elemanları, raylar ve piyasada bulunan çok sayıda ürün kütüphanesinde tanımlı. Ayrı ayrı modellemek gerekmeyecek. Fiyat da SketchUp Pro için yıllık 299 dolar, eklenti fiyatını daha bilmiyorum, bakacağım.

Abi freecad in modül kısmında ücretsiz addon veya modül olarak adlandırılan eklentileri var. Eminimki mobilya (furniture) gibi bir eki vardır. Yarın bilgisayardan bakar elimden geldiğince bilgi veririm

Şimdi sketchup için bir trial başlattım. Bu arada fiyatı yılda 400 dolar olmuş.

Bir tane Oob Cabinet (99 dolar) ve OpenCutList (bedava var, paralısı var) eklentilerini kurdum. Dolap ölçülerini verip bütün panelleri hazırlatıyorsun. Sonra da kesim planını hazırlıyor. Bunu biraz daha inceleyeceğim. Bağlantı yerlerini nasıl tasarlıyor, hangi komponentleri kullanıyor tam anlamadım daha.

Ama şöyle bir durum var: Bunu kullanırsam, SketchUp arayüzünü ve çalışma mantığını öğrenmek için epey bir zaman yatırımı yapmam gerekecek, ama herşey otomatik yapılacak.

Onun yerine FreeCad ile ilerlersem, katı modelleme mantığını zaten biliyorum, sadece tuş takımı farklılıklarını öğrenmem yeterli olacak. Ama her paneli, oluğu, deliği, bağlantı aparatını ya kendim tasarlayacağım yada hazırı varsa arayıp bulup kullanacağım.

1762593624141.png

1762593740990.png

1762593766362.png

Ben şu sıra bütün yatırımımı FreeCAD'e yapıyorum.

SketchUp ilk başta ücretli bir yazılımdı. Sonra Google satın aldı ve Pro sürümü hala ücretli iken SketchUp'ın ücretsiz sürümünü oluşturdu. Ben de kullanmayı öğrenmiştim ve yoğun olmasa da kullanıyordum.

Sonra tekrar el değiştirdi ve ücretsiz sürümü sonlandırıldı.

Fusion 360'da benzer bir süreç işledi. Ücretsiz sürümü gayet iyiyken iyice alıştım, sonra kısıtlamalar başladı. Daha da önemlisi Linux'a geçtim.

Velhasılıkelam, bana göre FreeCad varken bir hobici için ücretli bir uygulamayı kullanmak çok mantıklı bir yatırım gibi durmuyor. Şimdi ortam değişikliğinden dolayı zorlansamda, sürekli yeni şeyler öğrenerek aradaki farkı kapatıyorum.

Daha iki gün önce şunu izledim:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,501
Üyeler
3,372
Son üye
murat1557

Son kaynaklar

Son profil mesajları

"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back