NMB 2806KL-04W-B89 12V DC MOTOR

naschibo

Üye
Katılım
5 Mart 2019
Mesajlar
73
Merhabalar,

Asagidaki linkte yer alan motor bilgileri arasinda 3 adet baglanti kablosu yer aldigi yaziyor.
(+) Kirmizi renkli kablo
(-) Siyah renkli kablo
(*) Speed Sensor Beyaz renkli kablo


Peki bu Speed sensör bilgisi nerede kullanilabilir?
 
Genelde bu tip fanlarda speed sensör çıkışındaki sinyalin frekansı, direkt olarak devir sayısına eşit oluyor. Bir gated counter ile devir sayılabilir, veya bir ADC ile sinyal örneklenip sample'lar üzerinden frekans hesaplanabilir.
 
sagolasin Timur hoca.
PWM ile kontrol edilen bir DC motorun böyle bir hiz sensör kablosu olmasi dikkatimi cekti. Normalde muadil ürünlerde + ve - kablolar mevcut.
 
Sürekli gece gündüz çalışması gereken cihazlarda böyle fanlarla karşılaşıyorum. Mesela benim 24 port HP switch var, içindeki fan aynı bunun gibi pwm devir kontrollü ve sensör çıkışı var. switch'teki firmware sürekli fanı takip ediyor ve fan dönmediğini anlarsa loglarında hata mesajı üretiyor. Ben bu fanı söktüm (çok gürültülüydü) ve yerine 120 cm lik sessiz fan taktım, o yüzden loglarda sadece fan hatası var başka da birşey yok :p

Aynı şekilde bir UPS uygulamasında da çok gerekli bir özellik. Gerçi UPS, MOSFET'lerin ve IGBT'lerin sıcaklığını takip ediyordur ama, fanı da takip edip fan durarsa sesli uyarı verebilir.
 
Bilgisayar kasasında kullanılan fanların aynısından. Bazıları 4 pinli oluyor. 4. pin PWM kontrol özelliği sağlıyor. Bahsi geçen 3. pin ise ısının durumuna göre fan hızından emin olmak için kullanılıyor. Fanı her zaman sabit bir hızda döndürmeye gerek olmayan yukarıdaki gibi durumlarda da kullanılıyor.


 
Anladığım kadarıyla 3 pinli, sabit devirli fanlarda da tach sensor çıkışı gene devir sayısını veriyor.

Bir de şu ayrıntı önemli: tach çıkışı open drain (veya open collector) olabiliyor, o yüzden bir pull up direnç ile uygun Vcc seviyesine çekilmesi lazım.
 
devir sayisi arttikca, tach cikisi da lineer olarak artar mi?
Dolayisi ile referans bir potansiyel noktasina göre Vcc mi belirlememiz gerekir?
 
Tach çıkışını üretmek için fan kanatlarında bir mıknatıs ve gövdede de bir hall sensör var. Dolayısıyla mıknatıs hall sensörünün önünden her geçtiğinde bir pulse üretilecek ve dakikadaki pulse sayısı tam olarak devir sayısına eşit olacak. Ama bazı yerde okuduğum kadarıyla kimi fanlarda iki mıknatıs olabiliyormuş. Bu durumda pulse sayısı devir sayısının iki katı olur. Niye yapılır bu? Belli bir zamanda daha fazla pulse olursa, daha kısa sürede daha hassas devir ölçümü yapılmış olur.

Dijital devrenin Vcc si olması yeterli olur. Mesela 5V lojik için 5V, 3.3V lojik için 3.3V
 

Forum istatistikleri

Konular
5,833
Mesajlar
99,512
Üyeler
2,479
Son üye
yiyehuoxing32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top