Nodemcu voltaj sorunu

okangungor

Üye
Merhabalar Nodemcu ile ilgili bir sorunum var yardımcı olabilirseniz çok sevinirim

Nodemcu üzerinden blynk uygulaması ile uzaktan röle tetiklemek istiyorum.

5volt 1 kanal rölem var.

sorunum şu rölenin voltajını nodemcunun üzerindeki 3.3volt ve gnd üzerinden verdiğim blynk üzerinden butona bastığım zaman röle çalışıyor ara sıra çekmesede çekmemesini voltajın yetersiz oluşuna bağlıyorum.

röleye harici bi adaptörden 5volt vermek istiyorum sorunsuz çalışması için harici adaptörden 5 volt verdiğim zaman röle çalışmıyor.

röleyi harici adaptörden beslediğim zaman çalışmamasının sebebi nedir bunu öğrenmek istiyorum ayrıca esp8266 röle modülü var elimde (RESİM 1) bu modüle haricen 5volt verip d5 pininide bağladığımda sorunsuz çalışıyor ama 1 kanal rölede sıkıntı çıkıyor sadece nodemcunun üzerindeki 3.3 voltajla çalışıyor.
RESİM1.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

RESİM2.jpg

kullandıgınız adaptorler muhtemelen şebekeden izole bu durumda 1.adaptorun artısı ile ikinci adaptörün eksisi arasında akım akamaz eğer bu iki kaynağın beraber çalişmalarını istiyorsanız eksileri birleştırerek ortak bir bir gnd hattı oluşturmalısınız

kullandıgınız adaptorler muhtemelen şebekeden izole bu durumda 1.adaptorun artısı ile ikinci adaptörün eksisi arasında akım akamaz eğer bu iki kaynağın beraber çalişmalarını istiyorsanız eksileri birleştırerek ortak bir bir gnd hattı oluşturmalısınız
diğer röle modülü çalışıyor ama sorunsuz sadece tek kanal olanının voltajını nodemcudan verdiğimde çalışıyor haricen verdiğimde çalışmıyor.

Resim 1 de bahsettiğiniz duruma ben de anlam veremedim normalde çalışmaması beklenir ama tahminimce adaptorler sebekeden yeterince izole değil az da olsa bir kaçak var resim1 deki devre bundan etkilenebilecek kadar hassas ilen resim2 deki devre etkilenmiyor olabilir

Gndler bağlı değil. İki beslemenin de gndsini bağlayın.

Kurulu devreyi atarsan daha iyi yardımcı olabiliriz. Çünkü bana ortak GND sorunu gibi geldi.

2 resimde de NodeMCU'nun besleme voltajı ile rölenin besleme voltajları dışarıdan geliyor. Bu durumda rölenin GND'sinden, NodeMCU'nun GND'sine manuel bir bağlantı olması lazım ki topraklar eşitlensin ya da iki beslemeyi de tek bir hat üzerinden dağıtın böylece aynı GND'ye dönecekleri için sorun olmaz.

2 resimde de NodeMCU'nun besleme voltajı ile rölenin besleme voltajları dışarıdan geliyor. Bu durumda rölenin GND'sinden, NodeMCU'nun GND'sine manuel bir bağlantı olması lazım ki topraklar eşitlensin ya da iki beslemeyi de tek bir hat üzerinden dağıtın böylece aynı GND'ye dönecekleri için sorun olmaz.
Onuda yaptım ama sonuç yine aynı çalışmıyor

Problem çok net anlaşılmıyor. Birinci resimdeki senaryoda sen nodemcu'ya 5V bağladıysan, röle modülüne de 5V bağladıysan çizimdeki gibi, iki modülün de uygun voltajları alıyor olması lazım. 3.3V az geliyor, röle arada bir çekmiyor gibi bir sorun olmamalı. Hatta birinci resimdeki senaryo için GND lerin bile ortak olmasına gerek yok çünkü röle modülünün üzerinde optokuplör var. Önce bunu anlayıp netleştirelim.

Problem çok net anlaşılmıyor. Birinci resimdeki senaryoda sen nodemcu'ya 5V bağladıysan, röle modülüne de 5V bağladıysan çizimdeki gibi, iki modülün de uygun voltajları alıyor olması lazım. 3.3V az geliyor, röle arada bir çekmiyor gibi bir sorun olmamalı. Hatta birinci resimdeki senaryo için GND lerin bile ortak olmasına gerek yok çünkü röle modülünün üzerinde optokuplör var. Önce bunu anlayıp netleştirelim.
2.resimdeki röleye haricen 5 volt verdiğim zaman nodemcudan tetikleme gönderdiğim zaman tetiklemiyor sadece nodemcunun üzerinden 3.3v gönderdiğim zaman çalışıyor ama stabil değil sorun bu 1.resimde modül rölede sıkıntı yok o çalışıyor.

Yani sorun 2.resimdeki röle harici 5 volt ile çalışıyor ama uygulamadan butona bastığımda tetiklemiyor nodemcunun 3.3v voltajı ile çalıştığı zaman tetikliyor

Harici kaynak acaba röleyi çekecek kadar akım veremiyor mu? Nodemcu yi bir kenara bırak, sadece röle modülünü aynı harici 5V ile besle. Sonra da IN girişini 5V a değdir. Röle çekmesi lazım. Çekmiyorsa senin harici kaynağın akım verme kapasitesi uygun değil demektir.

Harici kaynak acaba röleyi çekecek kadar akım veremiyor mu? Nodemcu yi bir kenara bırak, sadece röle modülünü aynı harici 5V ile besle. Sonra da IN girişini 5V a değdir. Röle çekmesi lazım. Çekmiyorsa senin harici kaynağın akım verme kapasitesi uygun değil demektir.
Dediğin gibi yaptığımda çekiyor abi.zaten. öyle bi durum olsa resim 1deki röle kartını çekmez onu çekiyor

O zaman multimetre ile ölçümler yaparak problemi izole etmeye çalış. IN girişini ayır nodemcu'dan ve nodemcu'nun gereken voltajı ürettiğiine bak. Biraz dedektif kafası lazım böyle sorunları çözmek için :)

Merhaba,

Merhaba,

Ledi denedim abi olmadı diğer mesajdaki 1n4001 + direnç elimde yok deneyemedim
Chatgptye yazdığımda lojik gerilim seviye dönüştürücü kullanmam gerektiğini söylüyo
elimde alttaki resimdeki ürün var bununla bu sorunu çözebilirmiyim ama nasıl kullanacağımı bilmiyorum hangi bacak nereye gelecek bilmiyorum.

1739461214526.png

Lojik gerilim seviye dönüştürücü (3.3v - 5v) diye geçiyor​

harici olarak 5volt verdiğim zaman röleye ne yaparsam yapıyım çalışmıyor röle kartı sadece optulu röle kartları çalışıyor.harici voltajla
benim elimdede bu röle kartından baya bi adet var kullanıyım dedim ama olmuyo optolu röle kartı bu karta göre biraz daha fiyat olarak pahalı.

Forum istatistikleri

Konular
7,328
Üyeler
2,968
Son üye
ahmetees

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back