nrf24l01 haberleşme ve stabilite sorunları

Swandy_82

Yeni Üye
Merhaba, uzun bir süredir elimdeki NRF modüllerini Arduino kartlarım ile kullanmaya çalışıyorum fakat bir türlü başaramadım. Öncelikle iki adet SMA antenli NRF24L01 kullanarak kartlar arası haberleşme devresi ve örnek bir kod kullandım ama başarılı olamadım. Biraz araştırma ile filtre kapasitörü kullanarak devrenin süzülmesi gerektiğini gördüm; 100µF bir kapasitör lehimledim fakat sonuç değişmedi. Modüllerim 10 cm'den sonra haberleşmeyi kesiyordu. Bugün NRF modülleri için özel olan aparatlardan ve deneme yapmak için PCB antenli NRF modüllerinden temin ettim. Bunları da denediğimde değişen bir durum olmadı; veri aktarımı konusunda problem yaşadım. Çözüm olarak kartları bağımsız pil kaynakları ile beslemeyi, ortak GND yapmayı ve yüksek frekans için mercimek kapasitör eklemeyi denedim fakat haberleşmede bir iyileşme olmadı. Eğer bu konuda bir fikriniz veya tecrübeniz varsa beni aydınlatırsanız çok memnun kalırım.

NRF24L01 modüler çok ucuz ve o kadarda sorunlu modüler.
İlk denemeler için 50 adet sipariş vermişdik. Bina içinde bile 50m sorunsuz çalışıyordu.
Bunun üzerine 500 adet daha aldık. Sorun yoktu. Bir sonraki 500 adet direk çöpe gitti. EBYTE ile denedik (aynı nRF24 gibi) ama çok tatmin olmadık.
RFM95 kullanmaya başladık ve 3 (belkide 4) yıldır tek bir problem yaşamadık.
100µF iç direnci yüksel olabilir. Onun yerine 10µF/X7R en az 25V ile dene.
Birde bazı aldığımız antenler sadece görsel olarak anten idi: plastik çubuğu kırdığımızda içi boş çıkmıştı. Birinde basit bir tel vardı.

Paraziti ayrı, beslemesi ayrı, yazılımı ayrı; gerçekten dertli kartlar. Bildiğim kadarıyla Ebyte olan model de aynı silikonu (nRF24L01+) kullanıyor; fakat dışı parazite karşı kaplamalı ve amplifikatör katının gücü yüksek. Neyse, konuya dönecek olursak: 10µF kapasitörler ile PCB antenli modelleri NRF için olan adaptörlere yerleştirip tekrar denedim fakat haberleşmiyorlar. Acaba üzerindeki kristallerde mi bir sorun var diye düşünüp onların lehimlerini de tazeledim ama durumda bir değişiklik yok.

nrf ilk çıktığında alıp çalıştırdım, bir problem yaşamadım. Sonrasında kenara kaldırdım Aradan 3-5 yıl geçtikten sonra kaldırdığım modülleri tekrar kullanmam gerekti, netten hazır kodları denedim ve çalıştıramadım. Sonrasında kendi kodlarımı bulup çalıştırmıştım.

Bence nrflerin beslemesi hassas ama asıl problemi daha çok kod tarafında. Piyasadaki hazır Nrf modülleri kullanan ve binlerce adetlik üretim yapan 2 adet yerli firmayı biliyorum. Gerçi nrf teminini nereden yapıyorlar onu bilmiyorum, piyasa da kötü üretimleri mutlaka vardır.

Beslemeyi nereden veriyorsunuz? Arduino 3.3V pininden ise bu güç yetmeyebilir. Kopma sorunlarınız belki bu yüzdendir.
F34CE724-CF7E-4AE8-8AD9-7F87E54A6C68-215974.jpg

Üstteki NRF24L01 Çevirici Ara Modül (voltaj regülatörü) 5V besleme ile çalışır ve NRF24L01 modülünün ihtiyacı olan stabil 3.3V sağlar.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
8,974
Üyeler
3,623
Son üye
Swandy_82

Son kaynaklar

Back