Bu Marlin'de hem GCODE hem de dediğin MCODE var. Ben hepsinin birden GCODE diye geçtiğini biliyordum.
Printing the planet, one layer at a time.
marlinfw.org
Marlin'de çok gelişmiş özellikler var. Repetier'de hayal bile edilemeyecek birçok fonksiyon eklenmiş. Bazı örnekler:
Z prob hassasiyet ölçümü yapan bir GCODE var (M48). Benim Repetier ile binbir uğraşla manuel olarak yaptığım ve en fazla 3 kere tekrar edebildiğim testi bu fonksiyon otomatik olarak ve istediğin sayıda tekrarlıyor. Bununla ilgili ayrı bir konu açacağım yaptığım ölçümlerle ilgili.
Tabladaki düzlemsel hatalar için kompanzasyon yapan 6 çeşit algoritma var. Ben şu anda orta seviye olan BILINEAR algoritmasını ekledim firmware'e, ama UBL diye çok gelişmiş bir algoritma da var.
Nozul temizleme GCODE var (G12) Nozulu tabla kenarındaki bir süngere görürüp değişik şekillerde ovarak temizliyor
Şu fonksiyona özellikle bayıldım: Bed levelling ile tabladaki kaymalar az çok düzeltilebilse de, gene de tablanın yüzeyinin makinanın XY düzlemine paralel olması istenir. Yoksa tabla 10° kayık, sen git bed levelling yap, olmaz
İşte tam da bu tabla düzlemini makinanın XY düzlemine paralel hale getirmeni ÇOK KOLAYLAŞTIRAN bir fonksiyon eklenmiş (G35, Tramming Assistant). Çalıştırıyorsun, tablanın 4 köşesinde ölçüm yapıyor ve sonra da hangi köşedeki vidayı hangi yönde kaç tur çevirmen gerektiğini söylüyor! Mesela "sol alt vidayı saat yönünde 1 tur 37 dakika çevir" diyor. Bu müthiş bir özellik. Tablayı çok kısa sürede 3 dakika hata ile paralel hale getirdim bunun sayesinde.
Bir diğer müthiş özellik de Z sıfırlama işleminin sıcaklığa göre kalibre edilebilmesi. Isıl genleşme etkilerinden dolayı Z probunun nozula göre mesafesi değişebiliyor ve bu durumda Z sıfırlama performansı her ısı için ayrı olarak yapılması lazım. Bu özellik sayesinde her ısıda bu mesafe tanımlanabiliyor ve böylece her ısıda neredeyse mükemmel Z sıfırlama yapılabiliyor. Bu özelliği de devreye alında ayrı bir konuda ayrıntılarını anlatacağım.
İyiki Marlin'e geçmişim diyorum. Hem çok kapsamlı bir firmware, hem de açık kaynak olduğu için full kontrolüm altında.