Osiloskop Kutu Açılımı. kullanımı ve Fonksiyonlarının Tanıtımı

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan posta
  • Başlama tarihi Başlama tarihi
Bu osiloskobu sahibinden.com dan almaya çalışmıştım. Satıcı tokatçı çıktı 500 TL param gitti :facepalm1:
Hatırlıyorum o günü. Etme demye fırsat bırakmamıştın. Ben GET (Güvenli E-Ticaret) filan yazarken sen çoktan göndermiştin parayı. :D

4 kanal ne için gerekli oluyor mesela ben de gelecek planları yapıyorum :D

Şurada konu ile ilgili genel bilgi var:

Benim tavsiyem ailenden de destek al ve Siglent SDS1104X-E al. Hem öğrencilik hayatında hem de uzun süre profesyonel iş hayatında seni idare edecek bir cihaz.

Benim tavsiyem ailenden de destek al ve Siglent SDS1104X-E al. Hem öğrencilik hayatında hem de uzun süre profesyonel iş hayatında seni idare edecek bir cihaz.
Abi tabii senin tavsiye ettiğin cihaz önereceğime göre kat kat iyi bir cihaz ama bir öğrenci için 10bin tl bütçe ile
OWON SDS5032E
OWON HDS242S
"
Alıp hem orta kalitede bir masaüstü skoba
"

"
Hem fonksiyon jeneratörüne
Hem multimetreye
Hem taşınabilir 2 kanallı osiloskopa sahip olabilir
"

Hocam çok makul konuşuyorsunuz ama biraz da şey düşünüyorum şimdi ben bilgi anlamında daha yeterli olduğumda bu osiloskbun üstüne yenileri çıkacak ve benimki biraz eskimiş olacak. Bununla beraber ilk osiloskop olarak acaba ikinci el bir tane kaliteli bir markanınkini mi alsam. Analog mesela ileride nasıl olsa bugün 30 yıllık olan 40 yıllık olsa bir şey kaybetmez hem de ilk osiloskop için bütçe işi belki daha dengeli olabilir. 2. el tanıdık bulabilirsem tedarik edebilecek kişi anlamında sizce mantıklı olur mu? Tabi dijitallerin birçok özeliği olsa ben de kullanırım şimdi ama analog bile çok işimi görür. Bir de 30 MHz üstü olsa internetteki ilanlar çok kısıtlı bu konuda genelde.

Son düzenleme:
Dijital devre tasarımı yapacaksan analog osiloskop çok kısıtlayıcı olur. Mesela bir kere meydana gelen bir olayı yakalayamazsın. Protokol çözümleme yapamazsın. Otomatik ölçüm yapamazsın. Spektrum analiz yapamazsın. Sinyal üzerinde birçok matematiksel işlem veya filtreleme yapamazsın. Daha birçok kısıtlama daha var, buraya yaz yaz bitmez.

Analog osiloskop sadece analog devre tasarımı yapan birisi için yeterli olur, veya çok özel bazı senaryolarda analog osiloskobun ürettiği sinyal görüntüsü gerçek sinyali çok daha iyi temsil eder.

Bazı protokolleri çözümlemek için 2 kanaldan fazlası gerekir. Mesela çift yönlü SPI (4 kanal), I2S (3 kanal), Veya bir protokolün ayrı bir sinyale göre durumunu gözlemlemek istiyorsun. Mesela UART protokolü bir noktada sapıtıyor. Sapıttığında başka bir sinyalin durumu nedir görmek istiyorsun, 3 kanal gerekir, 2 tanesi UART, 1 tanesi harici sinyal. Veya bir sinyal seviye değiştirdiği anda I2C bus'tan ne okunuyor görmek istiyorsun, 3 kanal gerekir, 2 tanesi I2C, 1 tanesi de harici sinyal. Mümkünse 4 kanal osiloskop almak lazım. Zaten aralarında bariz bir fark da olmuyor.

Dijital devre tasarımı yapacaksan analog osiloskop çok kısıtlayıcı olur. Mesela bir kere meydana gelen bir olayı yakalayamazsın. Protokol çözümleme yapamazsın. Otomatik ölçüm yapamazsın. Spektrum analiz yapamazsın. Sinyal üzerinde birçok matematiksel işlem veya filtreleme yapamazsın. Daha birçok kısıtlama daha var, buraya yaz yaz bitmez.

Analog osiloskop sadece analog devre tasarımı yapan birisi için yeterli olur, veya çok özel bazı senaryolarda analog osiloskobun ürettiği sinyal görüntüsü gerçek sinyali çok daha iyi temsil eder.

Bazı protokolleri çözümlemek için 2 kanaldan fazlası gerekir. Mesela çift yönlü SPI (4 kanal), I2S (3 kanal), Veya bir protokolün ayrı bir sinyale göre durumunu gözlemlemek istiyorsun. Mesela UART protokolü bir noktada sapıtıyor. Sapıttığında başka bir sinyalin durumu nedir görmek istiyorsun, 3 kanal gerekir, 2 tanesi UART, 1 tanesi harici sinyal. Veya bir sinyal seviye değiştirdiği anda I2C bus'tan ne okunuyor görmek istiyorsun, 3 kanal gerekir, 2 tanesi I2C, 1 tanesi de harici sinyal. Mümkünse 4 kanal osiloskop almak lazım. Zaten aralarında bariz bir fark da olmuyor.
FFT olsa çok güzel olur ama o da analoglarda yok RF işlerinde kullanmak üzere istiyorum açıkçası. Analog devre de diyebiliriz. FFT işini de SDR ile halletmeyi planlıyorum bazı güzel fiyat performans ürünler var RSP1 çin klonları çıktı yeni o mesela. Bulabilirsem temiz bir alet 2. el analog çok daha iyi olacak gibi. Tabi ne zaman su koyuverir o sıkıntı en azından dokümantasyonları var. Hocam çok teşekkür ederim ayrıntılı yanıtınız için, son olarak 2. el bir analog osiloskop alırken şuna dikkat et, böyle test et diyebileceğiniz bir durum var mıdır? Test için kendi referans sinyali yeterli gelir mi?

FFT olsa çok güzel olur ama o da analoglarda yok RF işlerinde kullanmak üzere istiyorum açıkçası. Analog devre de diyebiliriz. FFT işini de SDR ile halletmeyi planlıyorum bazı güzel fiyat performans ürünler var RSP1 çin klonları çıktı yeni o mesela. Bulabilirsem temiz bir alet 2. el analog çok daha iyi olacak gibi. Tabi ne zaman su koyuverir o sıkıntı en azından dokümantasyonları var. Hocam çok teşekkür ederim ayrıntılı yanıtınız için, son olarak 2. el bir analog osiloskop alırken şuna dikkat et, böyle test et diyebileceğiniz bir durum var mıdır? Test için kendi referans sinyali yeterli gelir mi?

RF işi için analog osiloskop güzel iş görür. 50 Ω giriş empedans modu olan bir cihaz olması faydalı olur.

Ama RF ile çalışmak çok maliyetli bir iştir. Her türlü ekipmanı korkunç pahalıdır. Konunun kendisi de çok ağrdır. Kendine çok zor bir hedef seçip sonra hayak kırıklığına uğrama.

Şimdilik hobi benimki amatör telsizcilikle uğraşıyorum, ilerde mesleğim olur mu bilemiyorum ama şimdilik konu kendine çekiyor beni.

AA Tech ile Siglent arasında fark var mıdır? Dün fark ettim dış kasa herşey aynı. Ama AA tech daha az popülermiş gibi geldi bana.

AA Tech ile Siglent arasında fark var mıdır? Dün fark ettim dış kasa herşey aynı. Ama AA tech daha az popülermiş gibi geldi bana.

AA Tech kullanmadım ama Siglent SDS1104X-E var elimde ve memnunum. Yalnız n11 veya benzeri yerlerde fiyat çok yüksek oluyor. TDS mühendislik diye bir firmadan aldım. Sen de bu firma ile bağlantıya geç, öğrenci olduğunu söyle, belli bir indirim ile çok kaliteli bir cihaz almış olursun.

AA Tech kullanmadım ama Siglent SDS1104X-E var elimde ve memnunum. Yalnız n11 veya benzeri yerlerde fiyat çok yüksek oluyor. TDS mühendislik diye bir firmadan aldım. Sen de bu firma ile bağlantıya geç, öğrenci olduğunu söyle, belli bir indirim ile çok kaliteli bir cihaz almış olursun.
Sercan abi de oradan almış sanırım geçen gün okudum ben de aynı şekilde düşünüyorum ayarlayabilirsem oradan alacağım.

Sercan abi de oradan almış sanırım geçen gün okudum ben de aynı şekilde düşünüyorum ayarlayabilirsem oradan alacağım.

Beraber aldık zaten. Bir fırsatını bulsam SDS1104X-E nin incelemesini yapacağım. Ama ne zaman olur bir garanti veremem :)

:D Hocam sizi de sıkboğaz etmeden son bir şey sorsam eskiden rigol öneriyordum artık siglent demişsiniz bir bunu sormak istiyorum. Bir tanıdığım da daha rahat hack edildiği için rigole daha yakın ama Sercan abi de yaptı oluyor yani bir sıkıntı yok gibi. Benim araştırmalarım sonucu gördüğüm Siglent Rigollerden ekrandaki görüntü boyutu olarak daha iyi, renk olarak daha iyi, daha gürültüsüzmüş ve bir de FFT bakımından daha iyiymiş. Neden Siglenti daha çok önerdiğinizi sorsam, rigole göre tabi yoksa tek tek siglenti anlatmışsınız özelliklerine değinmenize gerek yok okudum.

Siglent SDS1104X-E nin Rigol'deki karşılığı DS1104Z Plus gibi duruyor. Bunların özelliklerini yan yana karşılaştırdığın zaman, aynı fiyata Siglent ile çok daha fazla özelliği ve daha iyi bir performansı satın aldığını görüyorsun.

Siglent SDS1104X-E nin Rigol'deki karşılığı DS1104Z Plus gibi duruyor. Bunların özelliklerini yan yana karşılaştırdığın zaman, aynı fiyata Siglent ile çok daha fazla özelliği ve daha iyi bir performansı satın aldığını görüyorsun.
İlgilendiğiniz için tekrardan çok teşekkür ederim hocam, sağolun.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back