Osiloskoplarda overvoltage protection

O zaman osiloskop bant genişliğine bakmaktansa, giriş kapasitesine bakacağız ve o mu belirleyici olacak?

1 GHz bant genişliğine sahip pasif problar var. Ben bu probu 1 GHz lik bir osiloskop ile kullanınca 1 GHz e kadar ölçüm yapmayı beklerdim ...
 
Probun icindeki kapasitans bu duruma engel oluyor gorunuyor. Hem direnclerle gerilim bolucu yapilmis hem de kapasitorle.
 
Probun icindeki kapasitans bu duruma engel oluyor gorunuyor. Hem direnclerle gerilim bolucu yapilmis hem de kapasitorle.
Evet ben de böyle anlıyorum. Sizin simülasyonda tamamen resistif bir kaynak ve ideal bir iletim hattı var. Ancak problar öyle değil. Pobun kablosu metre başına 60 pF civarında bir kapasitansa sahip. Yüksek frekans için 1/10 prob kullanıyoruz.

Anladığım kadarıyla amaç şu:
Probun ucunda bir kapasitans var. Kompansasyon için bir kapasitör var. Tüm bu kapasitans prob tarafında benzer bir etki yaparak ölçümü zaten bozuyor. Osiloskop girşindeki kapasitör/kapasitans da benzer bir tepki vererek bunu dengeliyor.

Üstat, bu arada bir kaç skop giriş şeması da araştırdım. Bazıları referans dizayn ancak çoğunda giriş direncine paralel kapasitör var gibi görünüyor:

1676316368180.png


Burada görüldüğü üzere 1MOhm girişte gerilim bölücü yapılmış farklı voltaj aralıkları için. Bölücüdeki her dirence de paralel bir kapasitör eklenmiş. Bir de C5ve C6 değişken kapasitörleri var. Bunlar sanırım LPF için eklenmiş.


Aşağıda da Analog Discovery 2 giriş katı var. Bunda da giriş kapasitörleri var ve hayli yüksekler. Bu arada ilginç bir bilgi. Analog Discovery aslında diferansiyel girişler içeriyor, ancak BNC adaptör modülünü taktığınızda negatif girişler şaseye çekildiğinden diferansiyel olmaktan çıkıyor.
1676316876857.png
 
Sinyal jenaratorum olmadigi icin deneyi yapamiyorum.

Scopumuzun iki kanalindan birisinin canli ucuna 1...10K bir direnc uzerinden sinyal jenaratorune bagliyoruz.
Diger kanali ise dogrudan sinyal jenaratorune bagliyoruz.

Frekansi 0 dan 100Mhz'e tariyoruz ve direnc eklenmis kanalin 3dB noktasini yakaliyoruz.

Bu deney tartistigimiz konuya isik tutabilir.

Problar once 1/10 sonra 1/1 olarak denenebilir.
 
Son düzenleme:
1x problarin bant genişliği çok düşüktür, en pahalıları bile 30 MHz civarında kesmeye başlar.

Ama demekki 1 MΩ lun girişlerin doğru çalışmasını sağlayan probun kendisi olduğu anlaşılıyor. Probsuz aynı deneyi 10 k seri direnç ile yapınca çok daha düşük frekansta kesecek mi, onu da deneyebilir misin?
 

Forum istatistikleri

Konular
7,185
Mesajlar
121,926
Üyeler
2,908
Son üye
coco45

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top