Osmanlı Padişahlarından Favoriniz Hangisi ?

nt

Emekli
Katılım
21 Nisan 2023
Mesajlar
1,215
Selam!

Osmanlı padişahları hakkında konuşmak istiyorum

Favorini Padişahınız hangisi ve neden ?

Benim favorim kesinlikle 4. Murat :D
Çünkü adam alkol ve sigarayı yasaklamış!
Adamlar nasıl bir harmanlık yaşadıysa....
Lagari Hasan kendini rokete koymup, atmosfer dışına çıkmaya çalışmış.:) Bir diğeri Hezarfen Ahmed Çelebi ise kanat takıp uçmaya çabalamış. :D
 
Son düzenleme:
Aslinda I. Abdulhamid demem lazim ama onun tipini sevmedim. O yuzden III. Selim diyorum. Tam alemci tipi var, 14 tane de karisi. Rekorda I. Abdulhamid'te. Adam 15 kadin ile evlenmis. :D

75ee7920-4158-e311-b6da-14feb5cc1801.jpg


Edit : Eneee, II. Mahmut'un 17 karisi varmis ya laa, adama kadin dayandiramamislar belli ki. :katil2: :katil2: :katil2: :katil2:
 
Aslında iki padişah arasında kaldım.

İlki Yavuz Sultan Selim.
Celalli, sert ve kısacık hükümdarlığı da imparatorluğun yüzölçümünü üçe katlamış. At üstünde geçen bir saltanat yaşamış. 5 dil biliyormuş.

İkincisi ise Kanuni Sultan Süleyman.
Kanuni'nin dizilerde anlatıldığı şekilde haremden çıkmayan bir kişilik olmadığını biliyorum. Divan edebiyatı içinde 2799 gazel ile en çok şiir yazan ikinci şair (padişah değil şair)
Sinan'ın Mimar Sinan olmasında büyük rolü olduğunu düşünüyorum.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Reactions: nt
Aslinda I. Abdulhamid demem lazim ama onun tipini sevmedim. O yuzden III. Selim diyorum. Tam alemci tipi var, 14 tane de karisi. Rekorda I. Abdulhamid'te. Adam 15 kadin ile evlenmis. :D

27344 eklentisine bak

Edit : Eneee, II. Mahmut'un 17 karisi varmis ya laa, adama kadin dayandiramamislar belli ki. :katil2: :katil2: :katil2: :katil2:
Şöyle bir baktım da..Dağılma döneminin başlaması hemen hemen II.Mahmut un dönemine geliyor sanki :)
 
tez kellesi vurulaaa Kellem gitmisti volta olmasa:cool:
 
Bence Fatih Sultan Mehmet. Fetihler kadar devletin kurumsal yapısına ve sürdürülebilirliğine de önem veriyor. Kitaplarda Kanuni dönemi en parlak dönem olarak geçiyor ancak savaşlarla genişleyen sınırlara uygun şekilde devlet yönetiminin kompozisyonu ve kurumsal yapısında gerekli hamleleri yapamadığından, hatta bu konuda bir çok yanlışlar yaptığından kendisi ölür ölmez gerileme dönemi başlıyor.

Fatih döneminde azınlıklar ve devşirmeler çok önemli görevlere gelmeye başlıyor, bu belli bir yere kadar iyi bir şey. Çünkü bu kişiler sayıları azken kaybedecek bir şeyleri ve kendilerine ait bir aidiyet çevreleri olmadığından, kalıcı olabilmek ve bu görevlerde kalabilmek için üstün gayret gösteriyorlar, başarılı da oluyorlar. Güçlenmeleri (Türk soylularına kıyasla) saltanat ailesi için bir tehdit de oluşturmuyorar. Hatta Fatih döneminde de saltanat ailesi için ileride siyasi rakip olabilecek güçlü Türk topluluklarının bir kısmı infaz, mülklere el koyma gibi yöntemlerle pasifize ediliyor. Kardeş katli hadisesine hiç girmiyorum.

Ancak sonra kantarın topuzu iyice kaçıyor. Özellikle Kanuni döneminden başlayarak, Türkler saraydan uzaklaştırılarak önemli görevlerin neredeyse tümüne devşirmeler getiriliyor. Tüm şehzadeler yabancılarla evliliklerden olmaya başlıyor. Azınlıkların ve devşirmelerin saraydaki etkinliği arttıkça Osmanlı hanedanı ile Türk soyluları arasına önemli bir bariyer çekiliyor. Bir çok Türk soylusu aileler, devşirmelerin tezgahlarıyla zulme uğruyor. Saray halktan kopuyor ve imparatorluk yönetilemez hale geliyor. Entrikalar ve darbeler dönemi başıyor. Özellikle II. Bayezıd deneminden itibaren yönetim tamamen devşirme devlet adamlarının eline geçiyor. Çoğu padişah bu devşirme devlet adamlarının ve sultanların oyuncağı haline geliyor. Sonrasında birkaç aydın, yenilikçi ve vatansever padişah sayabiliriz ama onların da böyle bir ortamda tez zamanda kellesi gidiyor.
 
Son düzenleme:
Bu konuda , tarih hakkında otoriter bilgiler sunan kaynaklardan da yararlanarak , Yavuz lakaplı Sultan Selimdir.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,978
Mesajlar
101,966
Üyeler
2,514
Son üye
evrenbasaran

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top