IRF3205 datasheet'ine bakarsak, bunun RDSon 8 miliohm olan bir MOSFET olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bu, SMPS anahtarı. MUR1620CT lar da sekonder doğrultucusu.
Yani senin IRF640N leri sökmen lazım. IRF3205 ve MUR1620CT ları takman lazım. Sonra da amfinin DC bus voltajının oluştuğunu görmen lazım. Bu voltajın değeri o amfide nedir bilmiyorum ama 12 V un üzerinde bir değer olur bu. Bunu görmeden, class D amfi tarafı ile ilgili yapacağın hiçbir inceleme anlamlı olmaz.
46201 eklentisine bak
Uzun süreden sonra tekrar merhaba hocam. Bugünlerde yine amfi ile uğraşasım tuttu yine başladım uğraşmaya.
Kartın ölçmediğim yeri kalmadı bir sıkıntı gözükmüyor.
Yapay zeka desteği ile baya bi yol gittim ölçümlerimde kart üzerinde bir sıkıntı görünmüyor.
irf640n(çıkış) tarafını komple söküp iptal ettim.
Kartın sağında 2 adet MUR1620CT solunda 2 adet MUR1620CTR var.
IRF640N ve IRF3205'ler sökükken MUR1620'ler takılı şekilde voltaj verdiğimde amfi açılıyor mavi yanıyor,
IRF3205'ten karşılıklı şekilde 2 adet veya 1 adet taktığımda amfi kırmızı yakıyor, 3205'ten hızlı şekilde tırtırtırtırtır ses geliyor yanacak derecede ısınıyor, amfinin mavi ışığı da bu tırtırtır sesiyle beraber senkronize şekilde göz kırpıyor.
3205'i multimetre ile ölçtüm bir sıkıntı gözükmüyor, yapay zekaya sorduğumda yarım arızalı olabileceğini ve yük altında kartı kısa devreye düşürebileceğini söyledi.
Kartta enerji varken mosfetten tırtırtır sesi gelirken hızlı bir şekilde ölçtüğümde 2 ve 3 numara, 1 ve 3 numara bacağın kısa devre olduğunu gördüm.
Kartta enerji yokken kısa devre yok, ufak bip sesi gelip gidiyor ve multimetre ekranında değer yükselmeye başlıyor. Yapay zeka bu durumunda normal olduğu söylüyor ve yeni alacağım mosfeti karta taktığımda sıkıntısız şekilde çalışıp sorunu çözeceğini söylüyor.
Osiloskopum olmadığı için TL494'ün çıkışlarını kontrol edemiyorum. Yapay zeka tekrardan devreye girdi ve mosfetin gate bacağını AC voltaj konumunda multimetre ile ölçmemi söyledi. Yaklaşık 1 küsür volt AC var, yapay zeka TL494'ün sıkıntısız çalıştığını söyledi. Zaten tl494'ü yeni değiştirmiştim. Onun haricinde etrafındaki sürücü transistörleri tek tek söküp kontrol ettim bir sıkıntı göremedim. Mosfetlerin önündeki gate dirençlerini tek tek söküp kontrol ettim bir sıkıntı yok.