Pastörizasyon benzeri işlem?

frekans50

⁵⁰
Katılım
8 Ekim 2022
Mesajlar
1,040
Pişmiş gıdaların tüketim öncesi abartılı olarak ısıtılması sonra da soğuması için beklemek yerine, bilinen belirli bir sıcaklık ve sürede bekletilmesi daha pratik olacaktır. Aküden çalışan yemek ısıtıcısı gibi aygıtlar için önemlidir.
Acaba bu ısı ve süre nedir? Gıdaya göre değişir mi ? yoksa insan için zararlı bakteriler ve etkisiz hale gelmesi için gereken sabit sıcaklık değeri var mı?

Süt gibi gıdalarda pastörizasyon işlemi tanımlanmıştır. Bu sayede bazı gıdalar kaynatılmasına/pişmesine gerek olmadan tüketilebilir. Tüketim öncesi biraz ısıtılması yeterli olacaktır. Fakat et ürünleri için yaptığım denemelerde ısı az gelmiş yine fazlasıyla ısıtmak gerekmişti. ( yeterli olan sıcaklığı bilmediğimizden) Süre veya ısı düşük olduğu zaman tüketilen besin, sindirim sistemi sorunlarına yol açabiliyor
 
Once hizlica isitip sonra hizlica sogutmak soklama/pastorize islemi oluyor. Eti nasil pastorize edeceksin?

Et icin alternatif teknikler var. Tutsuleme/fume, tuzlama baharatlama gibi.
 
Tavada fırında ısıtmak kesin olarak yeterli.

Varsayalım ki gezgin abi yaya olarak dağları aşıyor. Tüp yok. Güneşten şarj olan akülü ısıtıcı(?) var. Aküyü boşa harcamak istemiyor. Ne kadar ısıtmalı?
 
Son düzenleme:
Gida muhendislerinin konusu.


Akilli bidigin da fikri vardir.
 
Tutsulemek 70° de 5 6 saat suruyor, yemek icinse pismesine gerek yok, babam atesi gorsun yeter der. Daha lezzetli oluyormus. Ben et beyazlasinca atarim agzima :gulus2:

Cig cig yiyorlar dunya da , bir sey olmuyor sanirim onlara
 
Tek sorun mikrobun ölmesi olmayabilir. Eğer toksinleri ile zehirleyebilen bir bakteri faaliyeti bir süre devam etmişse, bu gıdayı yüksek sıcaklıkta pişirmek bile sorunu çözmez. Bakteri ölür ama toksinler kalır.

Kısa süreli saklanacaksa kuru gıdalar (kuru et, kuru meyve-sebze) kullanmak mantıklı olabilir. Su oranı belli bir seviyenin altında olduğunda bakteri faaliyeti duruyordu. Enerji kaynağı olarak kuruyemiş de düşünülebilir bu tür geziler için. Sindirim sorunu yaratır mı bilmem.

Bir de potasyum sorbat var, mantar, maya ve bakteri inhibitörüdür, bazı meşrubatlarda, salça vb konservelerde, şaraplarda kullanılıyor. Dozaj doğru ayarlanıp kısa süreli tüketimde kayda değer sağlık sorunu yaratmaz herhalde. Buzdolabında kolay kolay küflenmeyen bazı marka salçaların sebebi budur (tuzun da etkisi var).
 
Et için pastırmanın çıkış hikayesine bak. Atlarla seyahat edildiği dönemde atın terkisinde tuz ve baharatlarla vücut sıcaklığında uzun yollarda korunuyordu. Zararlı bakterileri öldürecek, faydalı bakterilere zarar vermeyecek şekilde koruyarak işlem yapılabilir.

Yeni teknolojilerde askerler için hazırlanan kumanyalarda kimyasallar ile ısı depolama ve gerektiğinde aktive edip konserve edilmiş yemekleri ısıtma tekniği kullanılıyor. Bunun için ısı pedleri satılıyor. Bu ısı pedlerinden alıp kullanmıştım. Aktive edince katılaşarak ısı yayıyorlar, tekrar şarj için güneşe koyarak denedim, güneş ısısı ile tekrar sıvılaşarak şarj oldu. Güneş paneli verimi düşük, direkt ısı şarjı daha verimli. Yemek ısıtmak için düşünülebilir bir alternatif olarak öneririm.

Isıtılmış yemekleri tekrar yemek üzere muhafaza etme fikri kötü bir fikir. Tüketebileceğin kadarını ısıtma tutumu daha önemli.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Mesajlar
123,138
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top