Mikro Step
Kıdemli Üye
Yillar once bir asamaya kadar getirip ardindan havlu attigim bir proje halen icimde uhte kaldi.
Bu yakinlarda baslamam pek mumkun degil fakat onumuzdeki yil belki.
Fikir yurutme acisindan bu basligi actim.
PCB cizim programinda asagidaki cizimi yapmis olalim.
Gerber kodlarini urettigimizde CAM dosyasindaki verilerle yeniden minimal bir cizim (cizgi kalinligi 1 pixel, delik capi 1 pixel gibi) yapilacak olursa asagidaki cizim ortaya cikar.
Burada yol kalinligi ayrica ornegin 0.5mm gibi verilir. Keza yollarin uclarindaki padlerin dis olculeri de parametre olarak cap ve sekil (kare, yuvarlak, ortogon) olarak verilir.
Delik capi gerber kodda degil delik capi dosyasinda bulunur. Gerber kodlar arasinda dogrularin baslangic ve bitis koordinatlari bulunur.
Simdi yukaridaki veriden yola cikarak asagidaki kazima rotasini nasil belirleyecegiz uzerine kafa yoralim. Kazima ucu siyah cizgilerle belirlenen yolu izlediginde kirmizi yol kalacak.
Siyah cizginin kirmizi yoldan ne kadar uzakta olacagi kazima ucunun capi (d) ile ilgili bir parametredir.
O halde bu uzakliga a diyelim. Yani a=d/2 olacaktir.
Simdi elimizdeki verilerden asagidaki on hazirlik verisini elde ederiz. Bu verilerle kazima yaparsak olmaz.
Neden olmaz?
Uclari birlesmemis kazima rotalari var. Bunlar kisa devrelere neden olur.
Birbirini kesisip devam etmis yollar var. Bunlar acik devrelere neden olabilir yada yollari fazla inceltecek kesiklere neden olur.
Yesil kazima yollarinin baslangic ve bitis koordinatlari normal denkleminden kolayca hesaplanir.
Yesil kazima yollari siyah yola paralel ve a kadar uzakliktadir.
Ayni sekilde daire kazima yari capi = pad yari capi + a dan hesaplanir.
Simdi elimizde yesil yollarin tum verileri var. Fakat asagidaki sekli uretecek sekilde modifikasyon yapmamiz lazim.
Dikkat ederseniz bazi yollari kesmemiz bazilarini da uzatmamiz gerekecek.
Ben buraya kadar gelebilmis sonrasinda ilerleyememistim.
Gelen ilhamla artik cozumu kismen biliyorum.
Egimleri farkli iki dogru nerde kesisir sorusunu cozmek gerekiyor. Bu soru cozuldugunde
Asagidaki ! ve !! lerdeki sorunlar cozulmus olur.
Bir diger soru ise merkezi ve capi belli cember ile koordinatlari bilinen dogru nerde kesisir sorusunu da cozmek gerekiyor.
Bu soru da cozuldugunde !!! ile ilgili sorunlar ortadan kalkar.
!!!! ile ilgili sorunu ise simdilik nasil cozecegimi bilmiyorum. Aslinda basit bir mantik yurutme gerekiyor.
Bu durumda asagidaki kazima yoluna ulasilir.
Tabiki burada pad yada vialarin sadece daire oldugunu varsaydik. Kare vs olmasi durumunda benzer hesaplari yapmak gerekir.
Bu yakinlarda baslamam pek mumkun degil fakat onumuzdeki yil belki.
Fikir yurutme acisindan bu basligi actim.
PCB cizim programinda asagidaki cizimi yapmis olalim.
Gerber kodlarini urettigimizde CAM dosyasindaki verilerle yeniden minimal bir cizim (cizgi kalinligi 1 pixel, delik capi 1 pixel gibi) yapilacak olursa asagidaki cizim ortaya cikar.
Burada yol kalinligi ayrica ornegin 0.5mm gibi verilir. Keza yollarin uclarindaki padlerin dis olculeri de parametre olarak cap ve sekil (kare, yuvarlak, ortogon) olarak verilir.
Delik capi gerber kodda degil delik capi dosyasinda bulunur. Gerber kodlar arasinda dogrularin baslangic ve bitis koordinatlari bulunur.
Simdi yukaridaki veriden yola cikarak asagidaki kazima rotasini nasil belirleyecegiz uzerine kafa yoralim. Kazima ucu siyah cizgilerle belirlenen yolu izlediginde kirmizi yol kalacak.
Siyah cizginin kirmizi yoldan ne kadar uzakta olacagi kazima ucunun capi (d) ile ilgili bir parametredir.
O halde bu uzakliga a diyelim. Yani a=d/2 olacaktir.
Simdi elimizdeki verilerden asagidaki on hazirlik verisini elde ederiz. Bu verilerle kazima yaparsak olmaz.
Neden olmaz?
Uclari birlesmemis kazima rotalari var. Bunlar kisa devrelere neden olur.
Birbirini kesisip devam etmis yollar var. Bunlar acik devrelere neden olabilir yada yollari fazla inceltecek kesiklere neden olur.
Yesil kazima yollarinin baslangic ve bitis koordinatlari normal denkleminden kolayca hesaplanir.
Yesil kazima yollari siyah yola paralel ve a kadar uzakliktadir.
Ayni sekilde daire kazima yari capi = pad yari capi + a dan hesaplanir.
Simdi elimizde yesil yollarin tum verileri var. Fakat asagidaki sekli uretecek sekilde modifikasyon yapmamiz lazim.
Dikkat ederseniz bazi yollari kesmemiz bazilarini da uzatmamiz gerekecek.
Ben buraya kadar gelebilmis sonrasinda ilerleyememistim.
Gelen ilhamla artik cozumu kismen biliyorum.
Egimleri farkli iki dogru nerde kesisir sorusunu cozmek gerekiyor. Bu soru cozuldugunde
Asagidaki ! ve !! lerdeki sorunlar cozulmus olur.
Bir diger soru ise merkezi ve capi belli cember ile koordinatlari bilinen dogru nerde kesisir sorusunu da cozmek gerekiyor.
Bu soru da cozuldugunde !!! ile ilgili sorunlar ortadan kalkar.
!!!! ile ilgili sorunu ise simdilik nasil cozecegimi bilmiyorum. Aslinda basit bir mantik yurutme gerekiyor.
Bu durumda asagidaki kazima yoluna ulasilir.
Tabiki burada pad yada vialarin sadece daire oldugunu varsaydik. Kare vs olmasi durumunda benzer hesaplari yapmak gerekir.
Ekler
Son düzenleme: