PCB Yasaklı Ama Tehlike Sürüyor

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Screenshot_20210821-193025.jpg

Haberin başlığını ve resim de floresanları görünce direk daldım detayına. Meğerse konu farklıymış.

Yakın zamanda ABD'de bir davanın konusu olan PCB maddesinin kullanımı bazı ülkelerde 1970’lerden, Türkiye’de 1996’dan beri yasaklı. PCB nedir, zararları neler ve bir şekilde hala hayatımızda olabilir mi?​

Geçtiğimiz günlerde Washington eyaletindeki bir okulda görev yapan öğretmenler, okulun floresan aydınlatmasındaki PCB maddesine maruz kaldıklarını ve beyin hasarına uğradıklarını belirtmişti. Firmaya dava açan öğretmenler 185 milyon dolar tazminat kazandı.

Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Çok’un aktardığına göre, Poliklorlanmış Bifeniller (PCB) organik kimyasallar ve kalıcı organik kirleticilerin (KOK) en önemli gruplarından birini oluşturuyor.

İnsanlar ve hayvanlar için toksik, doğada uygun koşullar sağlanırsa yüz yıl boyunca parçalanmadan kalabiliyor, besin zinciri yoluyla canlıların yağ dokularında biyobirikime uğruyor ve su, hava, göç eden türler yoluyla uygulama alanından daha uzağa taşınabiliyor. Ayrıca nörotoksik yani sinirlere ve sinir sistemine zararlı. Kanser yapıcı etkisi olduğu da düşünülüyor. Tüm bunlar, PCB’lerin yasaklanmasına yol açan etmenlerden bazıları.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
7,407
Üyeler
3,011
Son üye
yusuf_f0660

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back