- Katılım
- 27 Şubat 2019
- Mesajlar
- 12,202
Haberin başlığını ve resim de floresanları görünce direk daldım detayına. Meğerse konu farklıymış.
Yakın zamanda ABD'de bir davanın konusu olan PCB maddesinin kullanımı bazı ülkelerde 1970’lerden, Türkiye’de 1996’dan beri yasaklı. PCB nedir, zararları neler ve bir şekilde hala hayatımızda olabilir mi?
Geçtiğimiz günlerde Washington eyaletindeki bir okulda görev yapan öğretmenler, okulun floresan aydınlatmasındaki PCB maddesine maruz kaldıklarını ve beyin hasarına uğradıklarını belirtmişti. Firmaya dava açan öğretmenler 185 milyon dolar tazminat kazandı.
Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Çok’un aktardığına göre, Poliklorlanmış Bifeniller (PCB) organik kimyasallar ve kalıcı organik kirleticilerin (KOK) en önemli gruplarından birini oluşturuyor.
İnsanlar ve hayvanlar için toksik, doğada uygun koşullar sağlanırsa yüz yıl boyunca parçalanmadan kalabiliyor, besin zinciri yoluyla canlıların yağ dokularında biyobirikime uğruyor ve su, hava, göç eden türler yoluyla uygulama alanından daha uzağa taşınabiliyor. Ayrıca nörotoksik yani sinirlere ve sinir sistemine zararlı. Kanser yapıcı etkisi olduğu da düşünülüyor. Tüm bunlar, PCB’lerin yasaklanmasına yol açan etmenlerden bazıları.