Pervane balansı nasıl?

Garfield

Üye
5 kanatlı tavan vantilatörüm var. Bu vantilatör 3-4 sene bina deposunda kanatları üzerinde beklemiş ve MDF benzeri malzemeden olan kanatlar ortamın nemi ile eğilme, şişme gibi deformasyona uğramış. Kanatlardan birini şablon kullanarak, kompozit panel malzemeden kanatları tekrar kesme düşüncesi ile reklamcının birinden 2 parça kompozit panel satın aldım. 5 adet kanadı dekupaj ile kestim. Sonra kanatları hassas tartı cihazı ile tarttım. Hepsi tamamen aynı ölçüde olan kanatlardan, 2 kanadın her biri 217 gr. ; 3 kanadın her biri 228 gr. geldi. Kalınlıkları aynı 2 ayrı parça kompozit panelin sanıyorum yoğunlukları farklı.

Elimde başka kompozit panel yok. Pahalı bir malzeme yeniden almayacağım. Farklı ağırlıktaki kanatları kullanacağım. Fakat bu kez balans sorunu ortaya çıkıyor. Çözümü içinde 217 gramlık kanatlara 11 gr. ek ağırlık yapıştırayım, tüm kanatlar 228 gr. olsun diye düşünüyorum. Fakat bu ilave ağırlıkları gelişi güzel kanat üzerinde konumlandırma pek mantıklı gelmiyor. 11 gr. denge ağırlıklarını kanadın neresine konumlandırayım, bunun bir matematiği var mıdır?

Fikrimce pervanelerin merkezkaç küvvetleri arasındakı farklar sorun çıkarabilir.
1751607119312.png

Yani her pervanenin ağırlık merkezinin pervane milinden eşit uzalklıkta olmasında yarar var.

Basit yaklaşım, ilave ağırlıkları kanadın merkezine yakın bir yere yapıştırarak deneme yanılma yolu ile uygun konum bulunabilir.

Diğer bir öneri: homojen ağırlık dağılımı için kanadın uzun kenarından boydan boya fazla ağırlığı çıkartmak. Bu yaklaşık %5 ağırlık çıkartmak anlamına geliyor. Bununda şöyle bir yan etkisi olabilir. Kanat yüzey alanları farklı olduğu için, dönmeye bağladığında hava sürtünmesinin oluşturacağı direnç farkı yine balans yapmasına neden olabilir.

Ek ağırlık konumu hesabı:
Hedef moment = 5472 gr.cm
Mevcut moment = 5425 gr.cm
Eksik moment = 47 gr.cm

Ek ağırlık konumu = 47 ÷ 11 = 4.27 cm

Sonuç: 11 gr'lık ek ağırlığı, kanadın mevcut ağırlık merkezinden 4.27 cm uzağa yerleştirmeniz gerekiyor.
Bu hesabı yapabilmek için önce kanatlarınızın ağırlık merkezlerini fiziksel olarak bulmanız gerekiyor.

Kanat iple asılarak terazi gibi denemeyle ağırlık merkezi bulunacak.

Alıntıdır

Son düzenleme:
Evet iple asip dengeye getirmek gerekir. Bahsettiginiz kompozit malzemeye yeterince guveniyormusunuz?
Kullandiginiz malzemenin agirligi da orjinal kanatlarin agirligindan fazla olmamali.

Ote yandan devir sayisi dusuk olsa da balans sorunu en iyimser durumda motor yataklarini bozacaktir.

Screenshot_6-29.jpg

Kütle merkezi formülü böyle.
milin dönme ekseni sıfır kabul edilirse Xkm ile Ykm sıfır çıkması gerekiyor.
m yerine kanatların kütleleri yazılacak.
x ve y yerinede kanatların kütle merkezlerinin milin dönme eksenine göre uzaklıkları yazılacak.

Tavana asılan pervanelerden ise motoru yan koyarsan pervanelerden ağır olanlar yere doğru döner.
Yere doğru dönme olmayacak şekilde yere yakın olanları yavaş yavaş uzun kenarlarından zımparalaman gerekiyor.
Yada tam tersine yukarı tarafta kalan kanatlara kenarda kayacak şekilde ağırlık takmak gerekiyor.
Aşağıdaki resimde bulunan kıskaçlar balans ayarında işe yarar.

Tekerlek balans sistemini kullanabilirsin:

42618 eklentisine bak
Ben evdeki titreyen pervaneye balans ayarı için 2 cm uzunluğunda yara bandı yapıştırmıştım. :)
Titreme kaybolmuştu. Ama o pervane çok hızlı dönüyordu.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,923
Üyeler
3,173
Son üye
apnr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Back