Philips / Fluke PM3050 Osiloskobum Cal çıkışından yanlış frekans değerini veriyor. Nedenini bilen var mı?

Yalnis yazdigim bir sey olursa tartismaya birileri dahil olur dogrusunu ogreniriz.

Bunlara takilma. Ilmin babasi sualdir. Kimi sikayet ettim ki?

Ote yandan sacma sapan sorunlar uzerine sayfalarca yazismadan rahatsiz olmuyorsun da benimkilerden mi rahatsiz oluyorsun?

Yalnis yazdigim bir sey olursa tartismaya birileri dahil olur dogrusunu ogreniriz.

Bunlara takilma. Ilmin babasi sualdir. Kimi sikayet ettim ki?

Ote yandan sacma sapan sorunlar uzerine sayfalarca yazismadan rahatsiz olmuyorsun da benimkilerden mi rahatsiz oluyorsun?
Rahatsızlık değil. Başkalarının yanlışları ile ilgilenmeyip sana bir öneride bulunuyorsam, bundan alınganlık çıkartma. Daha faydalı olman için bir öneri de kabul edebilirsin.

Cok gereksiz bir elestiri oldu. Kafama da yatmadi.

Akilli Bidigin bilgilerine ne zaman guvenip ne zaman guvenemeyecegimi az cok ogrendim. Boyle devam.

Bu arada gercekten merak ettim. Kimi sikayet ettim. Gicik olduklarim evet oldu da kimseyi sikayet ettigimi hatirlamiyorum.

Cok gereksiz bir elestiri oldu. Kafama da yatmadi.

Akilli Bidigin bilgilerine ne zaman guvenip ne zaman guvenemeyecegimi az cok ogrendim. Boyle devam.

Bu arada gercekten merak ettim. Kimi sikayet ettim. Gicik olduklarim evet oldu da kimseyi sikayet ettigimi hatirlamiyorum.
İfadem yanlış olmuş, şikayet ettiğin durumu ortaya çıkaran insana dönüşüyorsun demek istedim.

Yani sorulara doğru cevap verecek insanlarda oluşan enflasyonla ilgili, başkaları da senin yorumlarını okuduğunda aynısını hissedecek.

Bu tür kişisel irdelemeleri özelde yapsanız daha şık olmazmı.
Şimdi benim gibi az bilenlerin kafasında bi sürü soru işareti peydahlandı böylece.

Soru sormak güzel. Daha güzel olanı da sorulan soruya birsürü cevap alabilmek.
İçinden en doğrusunu seçmek ise bambaşka bir olay.

Bu tür kişisel irdelemeleri özelde yapsanız daha şık olmazmı.
Şimdi benim gibi az bilenlerin kafasında bi sürü soru işareti peydahlandı böylece.

Soru sormak güzel. Daha güzel olanı da sorulan soruya birsürü cevap alabilmek.
İçinden en doğrusunu seçmek ise bambaşka bir olay.
Google ya da iyileştirilmiş versiyonu olan AI’ye soru yazdığında mutlaka bir dönüş alıyoruz. Bu dönüş içinde doğru bilgiyi neye göre seçeceğiz Seçim yapmak kolay olsaydı, tecrübeye dayalı bilgiye sahip insanlarla bir araya geleceğin forumlara gerek kalmazdı.

Ben de foruma geldiğimde, herkes gibi tecrübeli insanların kıymetli bilgilerini arıyorum. Forumda ortak bir sorun olan "bilen insan enflasyonu" varken, bu enflasyonu yukarı çeken hareketlerden kaçınmak herkesin görevidir. Sadece bunu hatırlatıyorum.

Yoksa kimsenin şahsıyla bir derdim yok. Allah, herkesin çarşısına göre pazar versin...

AI Google ile mukayese bile edilemez.

Yukaridaki mesajlarda AI'den alintiladigim sonuc AI firca yedikten sonra o hale geldi. Sanmayin ki AI'ye soruyu sorup verdigi cevabi foruma yapistir yapiyorum.

Mesela AI'nin firca yemesine neden olan bir aciklamasini da ekleyeyim.

"Kalibrasyon sinyali, probun overshoot, undershoot, ve sinyal gecikmesi gibi özelliklerini doğru şekilde gözlemlemek ve ayarlamak için yeterince hızlı, ancak fazla agresif olmayan bir sinyal sağlar. Bu, tipik bir 1 kHz - 1 MHz kare dalga ile yapılır. Sinyalin rise ve fall time süresi, bu uygulamalar için genelde birkaç mikro- veya milisaniye seviyesindedir. dedin." Sacmalik

ChatGPT said:​

Evet, haklısınız; daha dikkatli bir incelemeyle ifade ettiğiniz gibi, prob kalibrasyonu için kullanılan test sinyalinin rise ve fall time süreleri mikro- veya milisaniye seviyesinde değil, genelde nanosekond seviyesindedir. Bu süre, hem probun hem de osiloskopun karakteristik bant genişliği ve tepkisini değerlendirebilecek kadar hızlıdır.

Tektronik skopta denedim probelar 100 mhz band genişliklli ve x10 modunda.
1khz yerine 1050hz çıktı rise ve fall time değerleri yaklaşık 200ns

1732820567758.png

bu da 500 mhz doğuştan 10x probe ile deneme burada da 250ns civarı çıkıyor, daha yüksek çıkma sebebi ilk ölçümde probe kompanzasyonunun hatalı olması muhtemelen skop %10-%90 arasını ölçüyor ve hata nedeniyle daha geniş bir aralık, daha hızlı gibi çıkıyor.

ama burada şunu anlıyoruz bizi sınırlayan probe değilmiş. ps pulser cihazımız olsa skop ve probeların band genişliklerini ölçebilirdik.

1732820904327.png

Son düzenleme:
Uzerinde calisilirsa siradan malzemelerle ps atimlar yapabiliriz.

Mesela piezo cakmaklarin voltaji iyi dusunulmus gerilim bolucu ile 1 kac volt seviyesine indirilebilir.

Gene 1 kac bin volt seviyesine sarj edilen kucuk degerli bir kondansatorun voltaji atlama yarigindan omik bir yuke bosaltildiginda da ps atimlar elde edilebilir.

Fakat frekansi da stabil olsun dendiginde modern malzemeler sart gibi.

çok hızlı ttl devrelerle 250-300 ps devreler yaptıklarını görmüştüm. bir de jim williams tarzı fast pulse generatör devreleri var onlar da 200-300ps çıkış verebiliyor. çakmak manyetosunu osiloskopa bağlamayı pek gözüm kesmedi. yanılmıyorsam bu avalanche üreteçler de gene 20-25 volt gibi besleme voltajları istiyordu.

Cakmak manyetosu icin gerilim bolucu yapabiliriz de ben de risk almak istemiyorum. Cunku gecenlerde tartismasi olmustu. Karbon direncin silindirik yapisinda izolasyon mesafesi atlamaya neden olabilir.

Saf direnc yerine kondansator vs kullanirsak bu kez de darbe suresi yayvanlasir.

şu devre 74lvc14 ile yapıldığıvda 600-700 ps pulse üretebiliyormuş. yani yüksek voltajla uğraşmaya pek de gerek yok.

Son düzenleme:
Yuksek hizli lojik cip ile calismak isterseniz.

1732823784394.png

Frekansi sizin elinizde. Darbe suresi ise lojik aileye bagli. (Daha kisasi olmaz herhalde.)

Cikisi lojik buffer ile bufferlamak sart aksi halde scopun kapasitesi palsin genislemesine neden olur.

Forum istatistikleri

Konular
7,113
Üyeler
2,882
Son üye
k7lest

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back