PIC32MZ External clock problemi.

Dede

https://www.facebook.com/End.El.San.Ltd.Sti
Tasarladığım devrede PIC32MZ1024EFG064 kullandım.
Kristal devresinde 10MHz SMD https://www.ozdisan.com/p/kristaller-508/raltron-rh100-10-000-8-2020-tr-581247 kullandım
Kristal devresinin tasarımı da şöyle..:
1781531803087.png

Devrenin tasarımı ile ilgili yorum yapacaklar için Datasheet referansınıda buraya bırakayım..:
1781532166772.png

Gelelim probleme.
Kristal bir türlü rezonansa gelmiyor.
5 Adet PCB dizgisinde 1 tanesi sadece sağlıklı çalışıyor.
Eğer C63 ü devreye koymazsam bazı pcb lerde çalışıyor ama genede bazen çalışmadığı da oluyor.
Bir tanesi warki ne yaptıysam çalıştıramadım.
TH 10MHZ takarak çalıştırdım ama ilk enerjilendiğinde rezonansa gelmiyor maalesef.

Böyle rastgeleliğin kaynağı ne olabilir?
Artık değiştirmediğim malzeme kalmadı PIC dışında.

PCB tarafıda böyle:
1781532569600.png

Öneri ve tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Kart, montajdan yeni cikti ise xtal ile baglanti yerler/cipin altini alkol/tiner vs ile bir kac kez daha yikamakta fayda var.

C63 ve C64 icin bir alt ve bir ust degerler denenebilir.

R94 degerini kucultmeyi denedin mi?

Uzun zamandır PIC serici MCU kullanmıyorum. Ama kullandığım zamanlarda pcb tasarımlarımda R93 ve R94 ü kullanmadım. 22pf yerine 10pF...15pF kullanıyordum.
Birde elle lehimleme yapınca pasta kalıntıları bazen bu şekilde sorunlara neden oluyordu. Bol tiner ve basınçlı hava ile kartın özellikle xtall bölgesinin ve mcu pinlerinin arasının temizliğini yapıyordum.

Az önce dokümana baktım bu serinin çevre birimleriyle de ilgili baya fazla sorunu var. Umarım ilerleyen aşamalarda saç baş yoldurmadan başka mcu ya geçmeye gerek kalmaz. Görünüşe göre pcb deki R93 sökülecek ve POSCBOOST ile POSCGAIN registerları dokümandaki gibi set edilecek.

Tasarladığım devrede PIC32MZ1024EFG064 kullandım.
Kristal devresinde 10MHz SMD https://www.ozdisan.com/p/kristaller-508/raltron-rh100-10-000-8-2020-tr-581247 kullandım
Kristal devresinin tasarımı da şöyle..:
48100 eklentisine bak
Devrenin tasarımı ile ilgili yorum yapacaklar için Datasheet referansınıda buraya bırakayım..:
48101 eklentisine bak

Gelelim probleme.
Kristal bir türlü rezonansa gelmiyor.
5 Adet PCB dizgisinde 1 tanesi sadece sağlıklı çalışıyor.
Eğer C63 ü devreye koymazsam bazı pcb lerde çalışıyor ama genede bazen çalışmadığı da oluyor.
Bir tanesi warki ne yaptıysam çalıştıramadım.
TH 10MHZ takarak çalıştırdım ama ilk enerjilendiğinde rezonansa gelmiyor maalesef.

Böyle rastgeleliğin kaynağı ne olabilir?
Artık değiştirmediğim malzeme kalmadı PIC dışında.

PCB tarafıda böyle:
48103 eklentisine bak

Öneri ve tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.
1K ile 22pf olunca kesim frekansı 10 mhz altında oluyor.
@frekans50 dediği gibi düşür kondansatör değerini.
Direnç değerinide düşürsen olur. Ama bu kazancı etkiler galiba.
Ben o işi 20 sene kadar önce çözmüştüm. Memleketimizdeki kristallerin ucuna 22pf fazla geliyor. 4.7pf olmalı

Ben o işi 20 sene kadar önce çözmüştüm. Memleketimizdeki kristallerin ucuna 22pf fazla geliyor. 4.7pf olmalı
Maalesef 0 pf bile olmuyor.
Kart, montajdan yeni cikti ise xtal ile baglanti yerler/cipin altini alkol/tiner vs ile bir kac kez daha yikamakta fayda var.

C63 ve C64 icin bir alt ve bir ust degerler denenebilir.

R94 degerini kucultmeyi denedin mi?
İlk yaptığım iş temizlik zaten.
Sonrasında kapasitör ve direnç değerlerini değiştirdiysem de her PCB de aynı davranışı göremiyorum.
Resmen farklı karakterler sergiliyorlar. Artık MCU diyesim war.
Şu dökümanın 42 ve 43 numaralı sayfalarını incelediniz mi? Ayrıca konuyla ilgili bir errata dökümanı mevcut

Meraktan soruyorum PCB BayElektrosan imalatı olan pcb mi?
Doğrudur. Ancak PCB nin anormal bir durumu yok. Oldukça temiz. Özellikle MCU tarafı.
1781595627364.png

İnceledim tabiiki çokta bir anormallik yok kaldıki alttan ve üstten yakın değerleri de denedim.
1781595452003.png

1K ile 22pf olunca kesim frekansı 10 mhz altında oluyor.
@frekans50 dediği gibi düşür kondansatör değerini.
Direnç değerinide düşürsen olur. Ama bu kazancı etkiler galiba.
Yukarıda belirtmiştim C63 ü takmayınca bazı PCB lerde çalışıyor ama genede bir sıkıntısı war.
İlk enerjilendirmede osilatörün ayağa kalkamama gibi bir derdi war.
Kristalin bir ayağına cımbızla bir dokunmak start için yeterli olabiliyor ama dediğim gibi her PCB de aynı değil.

Kristalin CL değeri = 8pF

Kaçak kapasitans 3pF olsa,

C = (8pF - 3pF) * 2 = 10pF kullanabilirsiniz
Denendi..
Çözüm olmadı.

Ben olsam şüpheli bir işle uğraşacağıma TCXO osilatör koyar devam ederim.
Tabii bu arada sebebi sürekli kemirirdi düşüncelerimi.

Daha önce paylaştığım 6. mesajdaki dokümanın 6. sayfasında anlatıldığına göre şekil-1 ve tablo-1 deki şartlar sağlandığında 8 ve 12Mhz lik kristallerin çalıştığını ve düşük ESR ye sahip olmak şartıyla 24Mhz lik kristalinde çalıştığı söyleniyor. Yani çözüm için sizin şemanızdaki R93 kesinlikle orada olmamalı anlamı çıkıyor.

Daha önce paylaştığım 6. mesajdaki dokümanın 6. sayfasında anlatıldığına göre şekil-1 ve tablo-1 deki şartlar sağlandığında 8 ve 12Mhz lik kristallerin çalıştığını ve düşük ESR ye sahip olmak şartıyla 24Mhz lik kristalinde çalıştığı söyleniyor. Yani çözüm için sizin şemanızdaki R93 kesinlikle orada olmamalı anlamı çıkıyor.
O döküman MK serisine ait.
Benim ürün MZ serisi.

Forum istatistikleri

Konular
9,236
Üyeler
3,775
Son üye
aizolo

Son kaynaklar

Back