PL2303 USB-TTL seri dönüştürücü

Garfield

Üye
Elimde çok eskiden kalma PL2303 USB-TTL seri dönüştürücü var. Bu dönüştürücü şimdi lazım oldu. Windows 10 makinamın usb portuna takınca driver istedi, biraz araştırma ile driverını yükledim. Aygıt yöneticisinde sorunsuz çalışıyor görünüyor. Şimdi bu dönüştürücüyü dış dünyaya bağlayacağım. Ancak modülün pinout bilgileri konusunda tereddütüm oluştu. Bu gibi dönüştürücülerin pinout ları belli standartta (sıralamada) değil sanki. Farklı üreticilerin dönüştürücülerinin pinout sıralamasında farklılıklar olduğunu görüyorum. Elimdeki dönüştürücünün pinout larını tespit edebilirmiyim, bu konuda yardıma ihtiyacım var.
IMG_20250809_130104_1.jpg
IMG_20250809_130225-2.jpg

Datasheet'te TXD, RXD, ve GND pinleri belli. Bunları multimetre ile takip ederek konnektördeki karşılıklarını bulabilirsin

1754741129964.png

Datasheet te entegrenin pinlerine göre dönüştürücüde pinleri multimetre ile bulmaya çalıştım. Fakat tespit ettiğim pinler datasheet te belirtilenler ile uyuşmadı. Bana gerekli pinlerden sadece TXD pinin buldum, birde osc.xtal datasheette belirtildiği gibi 27 ve 28. pinlerde idi.

Dönüştürücü devre üzerindeki entegre üzerinde herhangi bir kod, isim yazmıyor. Acaba diyorum; bu entegre PL2303 değil de benzeri mi, başka marka eşdeğeri olabilir mi? Windows10 driver ile kurulum sorunsuz, aygıt yöneticisinde Prolific USB-to-Serial Comm Port (Com6) bu şekilde tanındı. Başka önerileriniz var mı?
IMG_20250809_130157-a.jpg

Entegrenin ne olduğu belirsiz ise, o zaman deneysel bulacaksın. GND yi tespit edersin zaten. Sonra bir seri terminal çalıştır ve UUUUUUUUU karakterlerini gönder (55 hex, 01010101 binary). Sonra da hangi pinde kare dalga çıkıyor bak. Bu şekilde TXD yi bulmuş olursun. TXD yi sırayla geri kalan pinlere 1k direnç ile değdir. Seri terminalde yazdığın şey geri geliyorsa, RXD yi bulmuşsun demektir.

Aygı yöneticisinden VID, PID değerlerini öğrenin. Buna göre entegre belli olur.

Ek:
Soldan sağa doğru:
Tx, Rx, GND, 3.3V, 5V
olması lazım. Kontrol ediniz.

Son düzenleme:
Entegrenin ne olduğu belirsiz ise, o zaman deneysel bulacaksın. GND yi tespit edersin zaten. Sonra bir seri terminal çalıştır ve UUUUUUUUU karakterlerini gönder (55 hex, 01010101 binary). Sonra da hangi pinde kare dalga çıkıyor bak. Bu şekilde TXD yi bulmuş olursun. TXD yi sırayla geri kalan pinlere 1k direnç ile değdir. Seri terminalde yazdığın şey geri geliyorsa, RXD yi bulmuşsun demektir.
Yöntem süper, fakat kare dalgaya bakacak aletim yok. Ama anlattığınız işlemi her pin için tersine yaparsam sanırım bir sonuca ulaşırım.

Aygı yöneticisinden VID, PID değerlerini öğrenin. Buna göre entegre belli olur.
"USB\VID_067B&PID_2303\5&f30bfb7&0&4" Zaten bu değere göre driver buldum. Fakat entegrenin datasheeti ile kontrol ettiğimde dönüştürücünün çıkış pinlerinde örn. RXD yi bulamıyorum. Dönüştürücünün GND'si PL2303 ün 7. bacağında çıkmıyor. Entegrenin PL2303 olduğu yönünde ilerlersek datasheete göre uyumsuzluk var.

Eğer 19 numaralı pin 10k ile pull-up(VO_33«17.pin») ise, PL2303TA;
aynı pin boşta ise; PL2303HXA...

PCB arkasında çıkış pinleri yok ise #3'deki yapılandırmanız yanlış. 1 ve 5 her halûkârda dışarı çıkar.

Son düzenleme:
PCB arkasında çıkış pinleri yok ise #3'deki yapılandırmanız yanlış. 1 ve 5 her halûkârda dışarı çıkar.
Bazen insan bakar göremez, görse bile algılayamaz. PCB'nin arkasında elbette çıkış pinleri var. Aynı hizada, aynı büyüklükte. Ben PCB'nin ön ve arka yüzündeki çıkış pedlerinin via ile bağlantılı olduğunu sandım galiba. Bu nedenle arka yüzdeki pedlerden ölçüm yapmak aklıma gelmedi ve dönüştürücünün çıkış pinlerini bulamadım. Uyarınız üzerine hemen tekrar kontrol ettim. Ön ve arka yüzdeki çıkış pedlerini konrol ettim ve aralarında bir bağlantı olmadığını tespit ettim. Bana gerekli olan RXD ve GND pinleri arka yüzde, TXD pini ön yüzde çıktı. Teşekkürler...

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,099
Üyeler
3,228
Son üye
semih.c

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back