Porselene metal kaplama nasıl yapılır.

Dede

https://www.facebook.com/End.El.San.Ltd.Sti
Porselen bir zemin üzerine kolay kopmayıp lehim yapılabilecek bir metal kaplama nasıl yapılır.?
Kullandığımız Disk Tristörlerde bu yöntem kullanılmaktadır.
Birçok porselen izolatörlü yarıiletkende bu yöntem kullanılmaktadır.
1732540440149.png
1732540588675.png

Çok çok eski yıllarda dahi seramik gövdeli entegrelerin üzerlerindeki metal kapaklarda da aynı yöntem kullanılmıştı.
1732540730268.jpeg
1732541125424.jpeg

Halen Bigisayar CPU çipleri Seramik üzerine metal olarak işlenmektedir.
1732541286427.jpeg

Yalitkanlari bakir kaplamak icin once iletken boya surup ardindan bakir kaplama yapmisligim var.

Profesyonellerin imalat teknigini ben de merak ediyorum.

Eger ortaya cok iyi bir sey cikmasi isteniyorsa tahminimce once vakum ortaminda metal buhari cokertme ile kaplama ardindan elektrolitik kaplama yapip en son da asitle indirgeme yapiliyor olabilir.

Porselen bir zemin üzerine kolay kopmayıp lehim yapılabilecek bir metal kaplama nasıl yapılır.?
Kullandığımız Disk Tristörlerde bu yöntem kullanılmaktadır.
Birçok porselen izolatörlü yarıiletkende bu yöntem kullanılmaktadır.
38456 eklentisine bak38457 eklentisine bak
Çok çok eski yıllarda dahi seramik gövdeli entegrelerin üzerlerindeki metal kapaklarda da aynı yöntem kullanılmıştı.
38458 eklentisine bak38459 eklentisine bak
Halen Bigisayar CPU çipleri Seramik üzerine metal olarak işlenmektedir.
38460 eklentisine bak
Entegre devrelerin yolları Vakum altında kaplanıyor diye biliyorum ama çok uzun süre gerekiyormuş.
Kalın kaplamada işe yaramaz.

Porselen harcı ile kaplanacak metalin tozu karıştırılıp pres altında sinterleme yöntemi ile de yapılır.

@Dede Tristoru cope atacaksan silikon yapisini da bize fotograflasan nasil olur?

Bir de bu tristorleri sikmayinca calismiyor deniyor dogru mu?

Sogutucuya baglamadan basit bir test duzeneginde problari dokundurarak tristoru tetikleyebiliyormusun?

Burda bir yöntem var ama kalınlığını bilmiyorum. Belki başlangıç için fikir verebilir.

@Dede Tristoru cope atacaksan silikon yapisini da bize fotograflasan nasil olur?

Bir de bu tristorleri sikmayinca calismiyor deniyor dogru mu?

Sogutucuya baglamadan basit bir test duzeneginde problari dokundurarak tristoru tetikleyebiliyormusun?
Fotoğraflarım.
Ancak her firmanın silikon dizaynı birbirinden farklıdır.
Gücüne büyüklüğüne ve firmasına göre çok değişiyor.

Bunları belli bir baskı kuvveti ile presleyerek kullanmak gerekiyor.
Silikon yüzey ile bakır blok arasında çok ince molibden levha kullanıyorlar. preslemeyince yüzey teması tam olamıyor.
Temaz zayıf olunca akım sadece o bölgeden akmaya kalkarsa silikon levha zarar görüyor.

Ortadaki nokta 1 incil gate dışa saçılan kanatlı yapı ise ikincil gate.
Darlington gibi düşün.
Soldaki ile sağdaki farklı fimalaraa ait olduğundan deseni de farklı.
1732613307043.jpeg

Vay anasina. Bu kadar buyuk silikon olacagini dusunmuyordum. Kac cm capi var o yariiletkenin. Bir de fiyatini biliyorsan ne kadar?

Sağdaki 2 adet silikon un sırt sırta yapışmış şekli soldaki ise katod pres maskesi. PCB işlemi yaparken CNCde PCB ye ağırlık yapsın diye 2 sini yapıştırıp kullanıyorum.
Birincil gate ile ikincil gate arasında aiırı bir akım yüzünden silikon hasar görmüş.
1732615452736.jpeg

Bazı modellerde 2. gate bölgesi bundaki bibi boş değil delik alan olarak bırakılıyor. Altta görüldüğü gibi.
Soldaki maske molibden ve çok ince oldukça yumuşak bir metal.
Bunda da 2. gate ile katod arasında bir silikon kavrulması olmuş. Muhtemel aşırı gerilim yüzünden.
1732615781143.jpeg

Üstteki resim çinli firmaya ait. Alttaki ise westcode a ait bir tristör.

Tristör seramik blok dahil 98 mm, silikon disk çapı 77 mm, disk kalınlığı 3 mm, molibden levha kalınlığı 0,08 mm.

N5177FC300-U9900 THYRISTOR DISC SINGLE 5177A 3000V CHASSIS

Bos bir zamaninda su deneyi yapabilirmisin? Silikonu kavrulmus dedigin bolge var ya.
O kismi curuk elmanin curugunu kazir gibi catir cutur kazidiginda o tristor calisacak mi?

Bi yazida okudugum kadariyla igne etkisi deniyor. Cok genis yuzeyli bir guc elemaninda akim ilk akmaya basladiginda igne ucu kadar ince bir kanal komsu yuzeylerden daha once iletime gecerse tum akim o kanaldan akmaya calisip yariiletkeniin o kisminin bozulmasina neden oluyor deniyordu.

Yarililetken teknolojisi gelistikce bu igne olayi da azaldi deniyordu.

Bos bir zamaninda su deneyi yapabilirmisin? Silikonu kavrulmus dedigin bolge var ya.
O kismi curuk elmanin curugunu kazir gibi catir cutur kazidiginda o tristor calisacak mi?

Bi yazida okudugum kadariyla igne etkisi deniyor. Cok genis yuzeyli bir guc elemaninda akim ilk akmaya basladiginda igne ucu kadar ince bir kanal komsu yuzeylerden daha once iletime gecerse tum akim o kanaldan akmaya calisip yariiletkeniin o kisminin bozulmasina neden oluyor deniyordu.

Yarililetken teknolojisi gelistikce bu igne olayi da azaldi deniyordu.
Yok yaw çalışmaz.
Kazıdığımız materyalde iletken olacağından kazınan yüzeye sıvanır ki yüksek gerilim altında yeni sıkıntılara sebep olur.
Bizde çok yüksek akımlar dönüyor. Bu verdiğim link örnek olsun diye idi.
4 bin ile 20 bin amper arası akım dönüyor güce göre.
Gerçek ortamda test zaten yapılmazda olsa olsa basit test amaçlı düşünülebilir.
Burada da başka sıkıntı çıkacağını düşünüyorum zira silikon yüzey çok katmanlı.
Yani kazıma halinde başka katmanlarada dokunmuş olacaksın.

Ama koceli yolunun ğzerine denk gelirse sana bozuk bir SCR hediyte edebilirim.
Ne diyorsun 1300 USD tanesi.
Bizdekiler daha pahalı. Ben örnek olsun diye benzer bir link verdim.

@Dede bunun ilk defa testini nasıl yaptınız? 500 kW trafoya bağlayıp 50 m mesafeden şalteri mi kaldırdınız? :cheeky5: Yoksa bunu kontrollü bir şekilde test edecek yüç kaynağını nereden bulacaksın?

@Dede bunun ilk defa testini nasıl yaptınız? 500 kW trafoya bağlayıp 50 m mesafeden şalteri mi kaldırdınız? :cheeky5: Yoksa bunu kontrollü bir şekilde test edecek yüç kaynağını nereden bulacaksın?
Kontrollü güç kaynağı da gene tristörlü.
Akım kontrolü ile kısadevre koruma sağlanıyor.
AC İnterrupt controller kullanıyoruz.
4MW trafo da kullanılıyor güce göre.
1732622409273.png
1732622579533.png

Son düzenleme:
Almanya'da Siemens'in tristor uygulamalari grubunda calisan bir arkadasim var. Sanat okulundan sinif arkadasim. Sonra Almanya'ya gitti. Yillar yillar sonra bu gruba almislar. Gorevini sordugumda, bir proje verildiginde tristor secimini yapip semalari olusturuyormus.

Yahu dedim ugrastigin gucler devasa. Nasil yapiyorsun? Ilave egitim falan mi aldin?

Evet egitim vermisler ama her seyi bilgisayar hallediyor demisti,

Bunun bir sonrası HVDC enerji iletim hatlarında kullanılan tristörler. Her birisi minibüs boyutunda ...

1732624741586.png

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,973
Üyeler
2,833
Son üye
netro

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back