Precision Machining

Benim merak ettiğim konulardan biri vida milini 100 tur çevirmede oluşan hatayı nasıl düzelttikleri.
Vida adımında en küçük hata her turda katlanarak çoğalacak.
Öyle olmuyor. Ortalamaya geliyor. Bazen birkaç hatvede pozitif kayma oluyor. Bazen negatif kayma oluyor. Toplamda yine bir yönde hata oluyor ama çoğu hatve hatası bir birini dengelemiş oluyor.

Ne demek istedigini anlamadim. Biraz daha detayli yazarmisin?
Milimetre bölümtülü metre yapacağız diyelim.
Her çizgi 1 mm?
Her çizgide bir mikron hata olursa 1000 mm çizgiye geldiğimizde 1mm hata oluyor.
Aynı şey step motor adımları ile vida adımlarında da geçerli.
Vida be somunlar birde sürtünmeden dolayı aşınıyor. Bu hatayı nasıl çözüyorlar?

Teknik resim derslerinde gördüğümüz gibi aşağıdaki yöntemi uygulayabiliriz .
Ama bunu kızak üzerinde yapınca bazı sorunlar çıkıyor.
El tekerine dişli takıp dönme oranlarıda değiştirilebiliyor.Ama her eklenen parça boşluk hatası ile geliyor.
dogrulari-bolme-4.jpg

Tablayı en baştan en sona gönderip, tur sayısına ve gösterge skalasının pozisyonuna (dönme durumuna) göre,
gerçek metrajı haricen ölçüp, burdan kalibrasyon yapılıyor olabilir.
Birde tabla en başta iken gösterge skalası resetlenip-sıfıra alınıyor da olabilir.
Daha sonrasında makina yıpranması arttıkça istenildiğinde tekrar kalibre de ediliyor olabilir.
Makina eksen ilerlemesi ne kadar uzun olursa, sanıyorum mekanik hareket ilerlemesinin hata ölçüm oranıda, okadar düşük olmalı.
Günümüzdeki uzun eksen hareketli, pinyon kramayer li, kayış kasnak lı (vidali mil kullanılamayan modellerde) cnc tezgahlarda bile,
gördüğüm kadarı ile ölçüm halan böyle yapılıyor.
Servo motorlar enkoderler hassas helis taşlanmış pinyon kramayerler olsa bile kalibrasyonları böyle oluyor.
Kalibrasyon ölçümü için şerit metre açanlarda oluyor, lazer metre ile ölçenlerde, eskiden telli-ipli turmetrelerdende yardım alındığı oluyormuş.

Oksijen, lazer, plazma sac-metal kesim tezgahlarında kalibrasyonlar günümüzde böyle yapılıyor.

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,938
Son üye
oguzbaste

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back