Projeye Özel Parça Yapımı

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Benim elektromıknatıs ile switch attırma olayımı biliyorsunuz. Hani en son çivi kafası lehimlemeye filan çalışıyordum.
Fusion 360 da aşağıdaki resimdeki gibi çizim yapıp 3B yazıcı ile tam olarak ihtiyacım olan parçayı bastım.
Bu parçanın uç kısımdaki 20mm lik daire mıknatısın tutbleceği bir türde metal olmalı. Geri kalanıda komple metal olmalı ki switch'i inidirip kaldırıken kırılmasın.
Tornada yaptırırım ümidi ile gittim. Adama parçayı verdim ama bu tornada yapılmaz dedi. Dökme yapmak lazım dedi. Benim de o konularda hiç tecrübem yok.

Ben bu elemanın metalini nasıl yap(a)tırabilirim acaba?

Ekran görüntüsü 2025-07-23 131955.png

yekpare yapılmasını istesen pişman olursun harcadığın zaman ve paraya :)

kol yuvarlaksa - standart transmisyon çeliği çaplarından seç diski ayrıca kestir (aynı çapta milden de olur veya saçtan) sonra kaynat ve avuç testereyle resimdeki kavislere benzetmek için traşla. :)

3d printer varsa - hepsini plastikten yap disk kısmını incelt ve oraya kalınlığı tamamlayan saçtan diski yapıştır.

p.s. Design for manufacturing konseptine bir az zaman ayırmanı tavsiye ederim.

kol yuvarlaksa - standart transmisyon çeliği çaplarından seç diski ayrıca kestir (aynı çapta milden de olur veya saçtan) sonra kaynat ve avuç testereyle resimdeki kavislere benzetmek için traşla. :)
Ticari olmadığı için kimse ilgilenmiyor. Bende de dediğim gibi bu işleri yapacak tecrübe yok.

3d printer varsa - hepsini plastikten yap disk kısmını incelt ve oraya kalınlığı tamamlayan saçtan diski yapıştır.
Bunu yapabilirim ama plastiğe güvenmiyorum. Kendime yaptığım kırılırsa sonradan değiştirebilirim ama arkadaşa gönderdiğim kırılırsa o değiştiremez.

p.s. Design for manufacturing konseptine bir az zaman ayırmanı tavsiye ederim.
Kısmet. Belki emekli olurda boşa çıkarsam çok şeylere zaman ayırırım. :)

@taydin abiyi de ayrıca konuya katılıma davet ediyorum. Böyle şeyler ancak onun gibi bilgili, tecrübeli, eli yatkın, atölyesinde gerekli ekipmanlar bulunan, yüce gönüllü birinin elinden gelir. :katil2:

Bir mekanik parçayı görev yapacağı yerin gereksinimlerine göre tasarlayıp ondan sonra da imal etmeye çalışmak doğru yol değil Gökhan. İmal eldilebilir şekilde tasarımı yapmak gerekiyor. Aşağıdaki kanalda bu mevzular çok iyi anlatılıyor, Özellikle bu serideki birkaç videoyu seyretsen bile baya katkısı olur

Bir mekanik parçayı görev yapacağı yerin gereksinimlerine göre tasarlayıp ondan sonra da imal etmeye çalışmak doğru yol değil Gökhan. İmal eldilebilir şekilde tasarımı yapmak gerekiyor. Aşağıdaki kanalda bu mevzular çok iyi anlatılıyor, Özellikle bu serideki birkaç videoyu seyretsen bile baya katkısı olur

İngilizce yok ki abi. Sadece seyretme ile anlaşılıyorsa izlerim tabi.

İmal eldilebilir şekilde tasarımı yapmak gerekiyor.
İşte bu konuda da tecrübe yok. Videolara bakacağım elbette ama benim yerimde bir başkası olsa nasıl hallederdi bu sorunu?
Malzemeler belli. İhtiyaç belli. Nasıl imal edilebilir bir şekilde yapılır bu? Aydınlanmaya ihtiyacım var. :)

Bunu yapabilirim ama plastiğe güvenmiyorum. Kendime yaptığım kırılırsa sonradan değiştirebilirim ama arkadaşa gönderdiğim kırılırsa o değiştiremez.
kolun içine uzunlamasına delik ekle ve o deliğe baskıdan sonra çapına uygun sert çelik tel yerleştir. kol ile diskin bağlantısını sağlamlaştır.

Kısmet. Belki emekli olurda boşa çıkarsam çok şeylere zaman ayırırım. :)
Üretim maliyeti tasarım zamanı düşürülür.

kolun içine uzunlamasına delik ekle ve o deliğe baskıdan sonra çapına uygun sert çelik tel yerleştir. kol ile diskin bağlantısını sağlamlaştır.
Bak bu fikir mantıklı olabilir.

Minimum işlem şekilde düşünmek lazım ve minimum farklı makina operasyonu şeklinde düşün. Eğer bir parçanın yapımı hem torna, hem freze, hem yüzey taşlama gerektiriyorsa, her bir makinada da çok sayıda işlem gerektiriyorsa maliyet aşırı fazla olacaktır.

Senin manyetik konuyu çok takip etmedim ama sadece yuvarlak çelik çubuk kullansan, uygun şekilde büküp bir tarafı yerine sabitlesen diğer tarafa da mıknatısı taksan olmaz mı? Birkaç basit işlem gerekiyor. Bükme, montaj deliklerini delme. Belki de yuvarlağın bir yüzünü düzlemleştirme.

Minimum işlem şekilde düşünmek lazım ve minimum farklı makina operasyonu şeklinde düşün. Eğer bir parçanın yapımı hem torna, hem freze, hem yüzey taşlama gerektiriyorsa, her bir makinada da çok sayıda işlem gerektiriyorsa maliyet aşırı fazla olacaktır.

Senin manyetik konuyu çok takip etmedim ama sadece yuvarlak çelik çubuk kullansan, uygun şekilde büküp bir tarafı yerine sabitlesen diğer tarafa da mıknatısı taksan olmaz mı? Birkaç basit işlem gerekiyor. Bükme, montaj deliklerini delme. Belki de yuvarlağın bir yüzünü düzlemleştirme.
Olay şu abi. Çelik bükmekle de olur ama zaman sıkıntım olduğu için uğraşamıyorum. Hani dedim tornada cnc de filan yapılabiliyorsa 3-5 kuruşa kıyayım yaptırayım.

Ben eniyisi gidip küçük tüpü doldurtayım.

Şöyle birşey yapsan nasıl olur? Yuvarlak çelik pulun ortasına havşalı delik açıyorsun. Sonra da havşa başlı uzun bir vidayı takıp arka taraftan sıkıyorsun. Sonra da vidayı büküp uygun pozisyona getiriyorsun anahtar tarafına bağlamak için. Mıknatısa temas edecek taraf düz kalıyor.

1753272307677.png

Şöyle birşey yapsan nasıl olur? Yuvarlak çelik pulun ortasına havşalı delik açıyorsun. Sonra da havşa başlı uzun bir vidayı takıp arka taraftan sıkıyorsun. Sonra da vidayı büküp uygun pozisyona getiriyorsun anahtar tarafına bağlamak için. Mıknatısa temas edecek taraf düz kalıyor.

42928 eklentisine bak
Evet bu da mantıklı bir seçenek gibi duruyor. Bakalım elimde varsa uzun bir vida deneyeyim.

Hobiden biraz uzak kalınca pratik zekam körelmiş ellaham. Hiç aklıma gelmiyor böyle şeyler. :katil2:

Bu sviçte kilitlenince (mıknatısta elektrik varken) geriye alma imkanı olmalı mı?
Evet bazen elle kapatmak gerekebiliyor. O yüzden mıknatısı mümkün olan en düşük kuvvette çalıştıracağım.

Timur abinin vida-pul yöntemi başarılı.
M4 vidayı ısıtmadan dahi elle bükebiliyorum. Fiberli somun kullanarak vida ile pulu da çok sıkı bir şekilde birleştirdim. Vidanın başını da pula sıfırlamak için çok az bir şey traşlamam gerekti. Sonuçta başarılı. Belki tek sıkıntı ilerde paslanması olur.
Teşekkürler @taydin

20250723_201114.jpg
20250723_201126.jpg

@gumush valla bizim buradaki sanayi esnafına çok iş yaptırmaya çalıştım zamanında. Beni o kadar sinir ettiler ki, artık ustaya iş yaptıracağıma, bir sürü para verip makinasını satın alıp kendim yapıyorum ... Betona buat deliği açılacak 3 tane, 4 tane karotçu ile konuştum, birisi 1 hafta sonra gelmeye ikna oldu. Bir hafta geçti ve gelmedi. Telefon ettim, cevap vermedi. SDS Max makina aldım, 65 mm karotu da aldım, işi kendim yaptım.

Tornacıya gittim bir parça yaptırmak için. Dükkanda iki tane torna var. Birisi herhalde ikinci dünya savaşından kalma, hatta belki cephede savaşmış, gazi bir torna :D Diğeri de modern TOS torna. İki makina da boş, benim işi külüstür tornada yapmaya çalıştı. Çok berbat bir iş çıkardı. "TOS'da iş yaptığın müşterinin parası para da bizimkisi değil mi?" diyecektim, dedim boşver. Sonra gittim 1 metrelik torna aldım ve kendim hiç acele etmeden, itinalı bir şekilde bütün işlerimi görüyorum.

Çoğu esnaf müşteriyi haketmiyor, millet büyük ölçüde çaresizlikten gidiyor ...

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,032
Üyeler
3,203
Son üye
İskender Zâde

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back