Proteus 8 74LS189 kullanım hatası

doktor_balon

Yeni Üye
Katılım
11 Kasım 2022
Mesajlar
8
Proteus 8 üzerinden bir devre oluşturuyorum. Devrede 16 tane 4 bit tutan 74ls189 dan ikitane kullandım amacım: clock sürekli ilerlerken istenen zamanda yazma izni vererek bus'ta bulunan değeri yazdırmak. Fakat değeri alsa da sonrasında sanırım yazma izni devam ediyor ve değer almaya devam ediyor. Bu nu nasıl engelleyebilirim. Bu entegreyi başka bir alanda toggle ile denedim orda bir sorun yaşamadım. Fotoğraflar ile daha iyi anlaya bilrsiniz.

HATA_2022-11-12 002311.png
HATA_2022-11-12 002311.png
HATA2_2022-11-12 002311.png
 
C5 R2 yi neden koydun bilmiyorum ama en azından problem anlaşılana kadar kaldır ve doğrudan ver CLK sinyalini AND kapısına. Yazma izni devam ediyor demişsin. Ne kadar süre devam ediyor? Çok kısa süre ise, U28:B ve U13:A nin gecikmesinden kaynaklanıyor olabilir. Her kapının bir gecikmesi vardır (propagation delay). Kullanılan lojik türüne göre değişmekle beraber onlarca nanosaniye gibi bir gecikme meydana gelebilir.
 
C5 ve R2 takip ettiğim sunum üzerinde mevcuttu ve kullanmadığım zaman 74ls189 hiç değer almıyor; BUS'dan değer geliyor clk sinyali ve yazma izni de geliyor fakat değer almıyor. Bu ikisini kullandığımda da değeri alıyor fakat kayıt etmiyor. İlgilendiğiniz için teşekkürler :)
 
Proteus dosyalarını da eklersen ben de çalıştırabilirim burada. Bendeki proteus da sürüm 8
 
Bendeki proteus 8.9. Bunu açamadı. En az 8.13 isterim diyor ve beni hemen satış sayfasına yönlendiriyor :D İstersen şöyle yapalım. Problemi tek bir 74LS189 ile meydana getirebiliyor musun? O zaman o şekilde ben de çiziveririm ve test ederim.
 
Ayrı bir devrede test edince sorun çıkmıyor. Gayet güzel çalışıyor. Asıl devrede test ettiğimde aynı sonucu vermiyor.
 
Devredeki toprak işareti sıkıntılı. Belki sebep budur. Bina toprağı gibi olmuş. Bunun yerine GND olması gerekir. Lojik entegre GND yi dikkate alır.

En azından bu girişlerdeki topraklamayı kaldırarak yerine logic state (0) ekleyelim. Dirençleri sağ tıklayalım. Analog ise digital model seçelim.

C5, R2 ye ihtiyaç olmaması gerekirdi. Zaten orada yine topraklama yapılmış

Acaba proteus sürümü nedeniyle toprak işareti değişti mi?

Power simgesinin olduğu yerden gnd işareti kullanalım veya logic 0 olması gerekenleri toprak yerine logic state ile değiştirelim
 
Son düzenleme:
Şimdi proteus demoyu indirdim ve denedim. Simulatör oradaki değişik GROUND sembolünü ground olarak kabul ediyor gibi duruyor. Simulasyonu çalıştırınca da 4 tane opcode çalıştırılıyor ve sonunda sistem HLT komutu ile duruyor. En son durumda da RAM lerin WE sinyali pasif durumda. Yani aktif kalmıyor.

1668342591606.png
 
Şimdi bakıyorum da rar olarak eklediğin şema ile senin yukarıda paylaştığın şema aynı değil. Senin şemada U42:A nin bir girişi C5 ve R2 arasından geliyor, yani clock sinyalini bir high pass filtreden geçiriyorsun. Ama bana gönderdiğin şemada böyle değil orada C5 ve R2 sadece bir parazit filtresi olarak görev yapıyor (muhtemelen overshoot/undershoot bastırmak için konmuş).

Bir de U42:A nın diğer girişi bana gönderdiğin devrede boşta, ama senin yukarıdaki devrede RI sinyaline bağlı. Yani elma ve armut karşılaştırmış olduk :)
 
Acaba proteus sürümü nedeniyle toprak işareti değişti mi?
evet sanırım sembol değişti ve bu sembolü terminal panelinden yani power'ı aldığım yerden ground olarak aldım.

Bir de U42:A nın diğer girişi bana gönderdiğin devrede boşta, ama senin yukarıdaki devrede RI sinyaline bağlı. Yani elma ve armut karşılaştırmış olduk
ilk başta attığım fotoğraftaki gibiydi fakat sonrasında vaz geçip dosyadaki hali ile kullandım fakat iki türlüde sorun çözülmüyor.

En son durumda da RAM lerin WE sinyali pasif durumda. Yani aktif kalmıyor.
kullanmış olduğum 74ls189 entegeresinin we pini pasif iken çalışıyor bu yüzden değer verileceği zaman RI aktif iken ters çevrilip entegreye bağlanıyor.

Power simgesinin olduğu yerden gnd işareti kullanalım veya logic 0 olması gerekenleri toprak yerine logic state ile değiştirelim
HATA_2022-11-14_002311.png


bahsettiğiniz gibi değişikliği gerçekleştirdim fakat hata hususunda bir değişim yaşanmadı.

Ben aklıma gelen her yolu denedim ve elimde tek bu RAM işi kaldı. Bu meseleyi çözebilirsek çok sevineceğim ve şu ana kadar gösterdiğiniz ilgi ve yardım için de teşekkürler.
 
Ben burada simulasyonu yapınca, 0000b adresine 0000b yazılıyor. Bunun sonucunda da çıkışta 1111b oluyor, çünkü çıkışlar invert edilmiş. Ben hala yanlış birşey göremiyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
7,239
Mesajlar
122,475
Üyeler
2,924
Son üye
aytu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top