Radar kurnazlığı

mikron24

Aktif Üye
Katılım
8 Ekim 2022
Mesajlar
712
İlgili kanun gereği radar uyarısı yapıldıktan sonra ceza kesiliyor diye duymuştum. Gizli bir radar ile ceza kesilemiyor. Kanun yönetmelik bu.

Dün Keşan yönünden gelirken Tekirdağ yakınlarında radar tabelası gördüm.

Tabelayı geçiyoruz. Hızımız iyi. ileride yol kenarında ters yönde duran, radar görünümlü sivil bir araç var. Etrafı dubalarla çevrilmiş.

İşte radar budur! diye düşünüyoruz. Daha ne olsun


Bu noktadan geçtim. Ama hızımı artırmadım. bit yeniği olabilir diye düşündüm. Benzer durumları daha önce görmüştüm.

Daha ileride köşeyi geçince bir de ne görelim? Tam teşekküllü radar aracı orada hazır bekliyor. "Radarı geçtik, bas gaza" diyenler için çevirme yapılıyor. Bu ikinci araç radara daha çok benziyor. Bence asıl radar bu. Tepesinde cihaz var.

Sonra polis tarafından çevrilen ve bekleyen araçların arkasında durdum.

Polis "devam edin, sizin sorununuz yok diğerleri radara takıldı" dedi. Ucuz atlattık
 

Ekler

  • Screenshot_20230607_131852.jpg
    Screenshot_20230607_131852.jpg
    290.7 KB · Görüntüleme: 71
Son düzenleme:
Valla kanuni yönetmelik "hukuk devletinde tuzak olmaz" diyor olabilir. Ama ben şahsen katılmıyorum buna. O zaman bekçinin olmadığı yerde hırsızlık yapanı da cezalandırmamak lazım.
 
Hırsızlığın cezası yok ki zaten. Bekçi olsa da yok. Çünkü hırsızlık anında yakalanan adam malı çalamadığı için, mal sahibi şikayetçi olmuyor. Olsa mahkemeyle uğraşacak. Ayrıca hırsızı hapse göndermiş olacak. Devamında ise düşünüyor adam "ben bunu hapse soktum ama bunun, dedesi, dıdısı kinlenip de başıma musallat olur mu acaba?" O yüzden mal gitmemişse şikayetçi olmamak en makulü.
 
Trafik polisinin kestiği ceza ülkemizde sömürü aracı. Denetim filan kimsenin umrunda değil. Mesela otobanda otobüs ya da kamyonlar sol şerite rahatlıkla giriyor ama kimse denetlemiyor. Polislere amirleri tarafından günlük kota veriliyor ve genellikle o kota dolana kadar ceza yazılıyor.

Trafik kuralı toplum için olmalı, devlete gelir kapısı olsun diye değil.

Ben Ocak ayında 2.5 km mesafeli bir hız alanında, ortalamasının kaç olması gerektiğini bilmiyorum ama 103 km hız ile ceza yemişim, 20 dk sonra yine bir benzer şekilde ceza yemişim. Şehirler arası bölünmüş yolda aynı rota üzerinde hızım da üst sınır filan bile değilken aynı hızdan iki defa ceza yedim. Eğer ben bir hata yaptıysam, bunun iki tane cezası olamaz...
 
Trafiği terbiye edecek olsalar amenna. Ama bunların yaptığı dönem dönem vatandaşı trafik cezasıyla sağmak. Çevirmelerde evrak-yani vergi kontrolü yaparlar.
Çevirme noktaları arasında ne yaparsan yap, şerit ihlalinden tehlikeli araç kullanmaya, patlak egzoza, abuk subuk Işıklara, sis-arazi ışıkları kullanana bir şey olmaz. Polis, efendi insanları hizada tutmaktan başka bir işe yaramaz yani. Muhalif joplamayı da "milli olmak" diye makaraya alırlar. Vatandaşın çalınan malıyla, yakılan canıyla uğraşmaz. Bölgesindeki mafyaya karışmaz, yanlış adamın ayağına basıp bakanlıktan falan talimat gelirse anca.
Sorry for pis elektrik.
 
Şöför hız ihlali yapmadığı halde bir polis sırf para kazanmak için veya rüşvet almak için ceza yazıyorsa, bu emniyet teşkilatı içerisindeki bir sorundur. Orada çözülmesi lazım. Mesela ne yaparsın? Radar cihazından yapılan ölçümün çıktısını alırsın, aracın kamera görüntüsünü alırsın.

Ama şimdiki çözüm ne? Polislerin olur olmaz zamanda şöförlere ceza kesmesini engelleyemiyoruz, o zaman polis olmadığı yerde hız yapılmasını serbest bırakalım. Bu doğru değil ...
 
Bu sorunların çözümü, karakol yada memur yada komiserde değil zaten. Vizyonu yok teşkilatın. Yoksa zor iş polisin işi. Denetim ve uygulamaların bir ideale yönelik olması lazım. Mesela devriye denetimi ve sivil araçla yolda denetimler trafik için...
 
Bu sorunların çözümü, karakol yada memur yada komiserde değil zaten. Vizyonu yok teşkilatın. Yoksa zor iş polisin işi. Denetim ve uygulamaların bir ideale yönelik olması lazım. Mesela devriye denetimi ve sivil araçla yolda denetimler trafik için...

Aslında radar cihazı belge niteliğinde bir çıktı üretse iş çözülmüş olmaz mı? Gene cezaya itiraz için şöför emniyete gider, orada kendisine belge gösterilir, ve şöför de bakar, herhangi bir karşı argüman üretme şansı yok, cezayı kabullenir :)

Birkaç yıl önce Gebze'de park cezası yedim. Polis de yok orada, MOBESE otomatik olarak çekmiş. Adamlar iyi algoritma hazırlamış helal olsun, sistem yapay zeka gibi benim yanlış yere park ettiğimi tespit etmiş. Güzelce arabanın plakası da görünecek şekilde resmi çekmiş ve bana ceza geldi. Hiç itiraz edilecek bir argüman yok, "MOBESE bana tuzak kurdu, bilseydim MOBESE olduğunu park etmezdim" falan da demedim. Cezayı ödedim :D
 
Şimdi ikiyüzlülük etmeyeyim. Ben hemen hemen her gün bazı trafik kurallarını ihlal ediyorum. Bazen sesli yazma ile de olsa direksiyon başında mesaj yazıyorum :bilmem3: Akşama da sürüş süresi ihlaline gireceğim(TIR).

Yaptığım işte sistemli bir ihlal ve denetimsizlik var. Ancak anonim olarak mücadele edilebilir bununla yoksa kan çıkar(gerçekten). Anonim şikayetlere rağmen etkili bir denetim yaptırılamadı polise. Tarım bakanının yerinde ziyarettiği fabrikaya karşı pek hevesli olmuyor polis anlaşılan.

Tesadüf az evvel kantara girmeden kaçtı bir mermer tırı (uygulama yeni başlamış belli ki, yoksa kapalıyken geçer). Her yıl aracın ederinden fazla zarar verirler yollara ama denetim göstermelik, ceza yetersiz, uygulama amaca hizmet etmiyor, başarısız.

Zaman zaman denetim bakanlık talimatıyla sıklaştırılıyor, cezalar kesilip para toplanıyor, sonra tekrar gevşetilip ihlallerin devam etmesine sebep olunuyor.

Yani kanun, kural toplum menfaatine koyulmuş, faydalı ve gerekli ama uygulama kanunun toplumun sorunlarını çözmesine yaramadığı gibi zarar verebiliyor. Ama çok da şa'apmamak lazım. :) .
 
Birkaç yıl önce Gebze'de park cezası yedim. Polis de yok orada, MOBESE otomatik olarak çekmiş.
Memur kotayı doldurmadığı için yada belirli saatler içinde olduğu için ceza yemişsindir. Ben yukarıda bahsettiğim cezayı yemeden 4 gün önce, diğer istikamette yine aynı hız alanlarında bahsi geçen hızların iki katından daha hızlı geçtim, ceza yemedim. Marifet gibi söylemiyorum ama o şekilde ceza yesem zaten bunu dillendirmezdim. Gerçi bunuda ödeyip geçtim ama niye bu işler düzgün yapılmıyor diye insan sorguluyor.

Lafın özü otomatik ceza filan yok...
 
Gizli radar uygulamasına ben de çok karşı değilim. Diğer türlü çok caydırıcılığı olmuyor.

Ancak @Encoder 'in anlattığı örnekte yapılan düpedüz kandırmak, tuzak kurmak ve bir tür teşvik etmek. Bance bir hukuk devletinde olmaması gereken olaylar.

Radar konusunda benim en çok rahatsız olduğum iki konu şunlar:

1- Bilinçli olarak bazı yollarda, ya da bazı bölgelerinde hız limitinin gereksiz yere aşırı düşük tutulduğunu bu şekilde tuzak kurulduğunu düşünüyorum. Örneğin eski Havalimanı Caddesi 3 şeritli otoban genişliğinde bir ayrılmış yol olmasına rağmen çok yakın zamana kadar hız limiti 50 idi. Şehirlerarası yollarda da böyle çok örnek var. Polis de hep böyle anormal yerlerde radar uygulaması yapınca tuzağa dönüşmüş oluyor.

2- Gerekli ya da gereksiz hız limitleri sadece belli (devlete ait) yollarda uygulanarak insanların alternatif yollara yönlendirildiğini düşünüyorum. Bunun kör göze parmak sokar gibi yapılıyor olması canımı sıkıyor.

Örneğin İstanbul'da Kuzey Marmara Otobanı'nı kullanırsanız o yolda istediğiniz hızla da gitseniz radar uygulaması yapılmıyor ve sürücüler bunu bilerek orayı tercih ediyor. İstanbul Havalimanı için yapılan yeni yol da öyle. Ancak bu yolların diğer alternatif yollarında katı bir şekilde radar, hız kamerası ve/veya otobana giriş/çıkış kaydı üzerinden ortalama hız tespiti ile hız cezası uygulanıyor. Bu şekilde kullanıcılar oldukça pahalı ve özel işletilen yollara kaçırılıyor. Bunun yanında bu yollarda hız limiti 140 (tolreansı ile 154), alternatif yolda 80 olmasını da açıklamak iki yollarasındaki güvenlilik farkı ile çok mümkün değil.

Aynı durum yeni İzmir Otobanı için de geçerli. Yakın bir zamana kadar Karacabey'den itibaren radar uygulaması yapılmıyordu. O yolda hız kamerası zaten yok. Tüm karayolları otobanlarında uygulanan gişe giriş çıkış kayıtları üzerinden ortalama hız tespiti de yapılmıyor (aslında yapılması çok kolay). Bu durum bu yollarda seyahat eden tüm şöförlerce de biliniyor ve bir nevi örtülü bir tanıtım var. Bu sayede hızlı gitmek isteyen parasını verip suç işlemenin serbest olduğu (kontrol edilmediği) özel otobana yöneliyor. Kanun sadece parası olmayana işlemiş oluyor.
 
simsekleri uzerime cekmek istemem kimseye cevap olarakta yazip tartisma cikarmak degil amacim ama ben bu radar var tabelasinin konmasina bir turlu anlam veremiyorum, yolda bir hiz siniri var ve buna nsa da uyulmasi gerekir, trafigin ben buna uyup uymadigini kontrol edecegim diye uyari yapmasini anlamlandiramiyorum, amac neki burda, varsa ihlal yaz gec, benimde bir suru trafik cezam var ve muhtemelen hepsindede hataliydim, fahri mufettisler haric... onuda gectim yasadigim yerde adam kirmizi isiga riayet etmiyor, bana yesil ona kirmizi yanmasina ragmen kafasini cevirip benim geldigimi gormezden gelmeye calisiyor, essek gibide biliyor hatali oldugunu ama kendince bir makul sebep olusturuyo akli sira, olur olmaz yerde hiz sinirina bende karsiyim, ama yerlesim yeri yaya gecidi vs gibi yerlerdede biraz dikkat etmek gerek, birazcik keyfim yerine gelsin gazlayim diye de hickimsenin birbaskakasinin hayatini riske atmaya hakki yok, @ozkarah parali yollardaki pervasizliga bende karsiyim, otobanin hemen dibine parali yol yapmak nedir, madem orasi musait, parasiz yolada ayni hiz sinirini uygulasana, hemen ne dayiyorsum eds yi kamerayi, bide evlere senlik ortalama hiz icat ettiler.
 
15 yıldır aktif olarak motor kullanıyorum. Trafiğe çıkmadığım gün yoktur. İzin günlerimde de maksat gezmek olsun, manzara görmek olsun filan diye uzun yol yapıyorum. Onlarca kez polis çevirdi daha bir tane cezam yoktur. (Tam bu anda herkes bir yerini kaşısın, nazar değdirmeyin bana :katil2: ) Çok sık olmasada bazı bazı kural ihlalide yaptığım oluyor. Bir çevirmede polisle aramızda şöyle bir diyalog geçti.

-Polis: (Çevirip yanıma geldiği anda) Sonunda kasklı biri geldi. Ehliyet ruhsat alayım.
-Ben: Kasksız olmaz ya, buyur amirim.
-Polis: Ehliyet var, Ruhsat var, Muayene tamam, Sigorta tamam. Sana nası ceza kesecez şimdi?
Motordan inip bagajı açtım ve sağlık çantasını çıkardım.
-Ben: Valla amirim ilk yardım çantasıda var ama sen illede ceza kesmek istiyorsan bir yolunu bulursun mutlaka.
-Polis: Bas git, bir ara trafik şubeye uğra sana madalya verelim.

:katil1: :katil1:

Valla kuralı filan bilmemde hepimiz aynı toplum içinde yaşıyoruz. Her şeyden önce bir birimizin haklarına saygı göstermeliyiz. "Vay o kırmızıda geçti bende geçerim o zaman" gibi bahaneler üretmemeliyiz. Ama bizim toplumda bu pek mümkün görünmüyor. Bu kuralların hiç biri kitapta yazılı olmasaydı dahi ben yine aynı şekilde motor kullanırdım. Kimseye hesap vermemek, aman memur bey ben ettim sen etme dememek, yada tersine "onu niye çevirmedin, beni çevirdin" diye polise çıkışmak bana göre değil pek. Ne kasacam kendimi? Ondan sonra saçlarım beyazlayacak, kaş çatmaktan yüzüm buruşacak, erkenden çöküp gideceğim. Ne gerek var? :)

"Ağrısız başım, kaygısız aşım."
 
Toplu konut bölgesine tek geçiş yolu olan tenha bir yolda kırmızı ışık var.

Deprem sabahı ulusal üzüntümüz malum çok erken saat, sokaklar incin top oynarken bilerek kırmızı ışıkta geçtim. Akşama ceza tebligat mesajı geldi. Bu kavşağı görecek kuytu bir yerde "trafik jandarması" bekliyormuş. Ceza kesiyor.

Pazar günü baktım yine erken saatte çıktım. Aynı yerde yine "trafik jandarması" bekliyor. Rutin bir olaymış
Tatil günü fark etmeden orada yazmaya devam ediyor.

Kırmızı ışıkta geçilmez. bunu savunacak değilim. Buradan gece 3te geçsem yine aynı cezayı kesebilir. Fakat burada tezgah kurmak yakışmamıştır. Tabi ki nereye tezgah kurulacağını bana soracak değil
 
Kırmızı ışıkta geçilmez. bunu savunacak değilim. Buradan gece 3te geçsem yine aynı cezayı kesebilir. Fakat burada tezgah kurmak yakışmamıştır. Tabi ki nereye tezgah kurulacağını bana soracak değil

Bence buradaki asıl sorun, tenha yerdeki bir trafik lambasının hala kırmızıya dönüyor olması. Doğrusu, birçok trafik lambasında olduğu gibi, yoldaki sensörlerden trafik olmadığını anlaması ve blink moduna girmesi. Bunu çözmek lazım. Bunu çözünce de trafik polisi ancak ne zaman ceza kesebilir? Trafik akışı yoğunken birisi kırmızıda geçerse.
 
Trafik polisleri tarafından adı çıkmış bir araba kullanıyorsanız ceza yememeniz mümkün değil.
Arkadan itiş araba kullnananlar bilir yağmurda 1 veya 2. viteste fazla gaza basınca arka lastikleri sarmaya başlar kırmızı ışıktan kalkarken biraz fazla gaza basıp trafik polisine yakalnıp 9100 türk lirası ceza yemiştik.

Bize ceza yazmak için kenara çevirdiğinde arkası yüklü olmayan ford markalı panelvan'da bizimle aynı hareketi yapmak durumunda kaldı hafif yokuş olduğu için biraz fazla gaz vererek kalkmak gerekiyor ona ceza yazmadı hatta kafasını dahi kaldırmadı.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,917
Mesajlar
100,995
Üyeler
2,502
Son üye
FURKAN1

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
Back
Top