Raspberry Pi Linux Yükleme

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Daha elime raspberry geçirmedim ama 8gb lık bir diske imajını atmaya başladım. Hazır dursun :)
Acaba resme göre doğru mu görünüyor attığım imaj?

raspberry.png

Ben linux'ta komut satırından yüklüyorum, öyle yakışıklı GUI falan çıkmıyor :katil2:

Şimdi önemli olan ben bunu raspberry'e taktıktan sonra ne yapıcam? Monitöre mi bağlamam lazım? yada bilgisayara bağlayıp öylemi görüntüleyeceğim içini?

raspberry pi komple bir bilgisayar. Monitor, fare, klavye takıp yazılımı geliştireceksin. İş bittikten sonra da bunları çıkaracaksın ve pi çalışmaya devam edecek.

Bi tarihte adsl modemin içini açıp konsol bağlatısı yapmıştım. Karşıma linux komut satırı çıkmıştı.

1. Şimdi bizim evlerdeki modem linuxla mı çalışıyor?

2. Linux ile çalışan sistemlerde işletim sistemini düzgün kapat gibi bir olay yok mu? Modemi çat diye kapatıyoruz sonuçta. Yada bu pi de de kapanış olayı nasıl?

Bi tarihte adsl modemin içini açıp konsol bağlatısı yapmıştım. Karşıma linux komut satırı çıkmıştı.

1. Şimdi bizim evlerdeki modem linuxla mı çalışıyor?

2. Linux ile çalışan sistemlerde işletim sistemini düzgün kapat gibi bir olay yok mu? Modemi çat diye kapatıyoruz sonuçta. Yada bu pi de de kapanış olayı nasıl?
Ben çok detaylı bilmiyorum ama eğer windowstan vazgeçme dirayeti gösterilip linuxa geçilirse, windows'u solda sıfır bırakır onu biliyorum.

ADSL modemlerin neredeyse tamamının içinde linux çalışıyor. Aklıma gelen bir istisna belki Cisco switch'lerde kullanılan ADSL arabirim modülleri. Cisco kendi ağ ürünlerinde kendi özel işletim sistemini kullanıyor.

Genel olarak, ağ veya WIFI bağlantısı olan, üzerinde standart ağ protokolleri çalışan ürünlerde çok büyük bir ihtimalle linux vardır.

Üzerinde linux çalışan ürünlerde kök dizin ya salt okunur olarak mount edilmiştir, yada işletim sistemi kök dizinde birşeyleri değiştirmiyordur. Üzerinde değişken verilerin olduğu saklama alanları için ise özel programlama teknikleri ile verinin her durumda tutarlı olması temin edilir. Yani verinin ya ESKİ HALİ vardır, yada YENİ HALİ vardır. Hiçbir zaman arada bir yerde, yarım yamuk kalmaz. Bunu temin ettikten sonra linux cihazını düzgün shutdown etmeden fişini çekmişsin bir sorun teşkil etmez.

ADSL modemlerin neredeyse tamamının içinde linux çalışıyor. Aklıma gelen bir istisna belki Cisco switch'lerde kullanılan ADSL arabirim modülleri. Cisco kendi ağ ürünlerinde kendi özel işletim sistemini kullanıyor.

Genel olarak, ağ veya WIFI bağlantısı olan, üzerinde standart ağ protokolleri çalışan ürünlerde çok büyük bir ihtimalle linux vardır.

Üzerinde linux çalışan ürünlerde kök dizin ya salt okunur olarak mount edilmiştir, yada işletim sistemi kök dizinde birşeyleri değiştirmiyordur. Üzerinde değişken verilerin olduğu saklama alanları için ise özel programlama teknikleri ile verinin her durumda tutarlı olması temin edilir. Yani verinin ya ESKİ HALİ vardır, yada YENİ HALİ vardır. Hiçbir zaman arada bir yerde, yarım yamuk kalmaz. Bunu temin ettikten sonra linux cihazını düzgün shutdown etmeden fişini çekmişsin bir sorun teşkil etmez.

Linux sistemi kullanan modemler açılırken ilk önce modemdeki Linux sistemini önyükleyecek olan önyükleyici açılır. Önyükleyici açıldıktan sonra belleği düzenleme gibi bazı işlemlerden sonra Linux çekirdeğini bazı çekirdek parametreleriyle yükler ve çekirdek, aldığı parametrelere göre dosya sistemini yalnız okunur olarak bağlar. Modemde bulunan hafıza, yazılım güncelleme dışında yazılabilir olarak kullanılmayacağı için modemi kapatmak için PC'lerde bulunan ACPI gibi sistemlere gereksinim duyulmaz. Modemi kendi anahtarından kapatılabilir veya modemin elektriğe bağlı olduğu fişi prizden çıkartılarak kapatılabilir. Modeme yeniden güç verildiğinde modemin açılış işlemleri yeniden gerçekleşir ve modem sorunsuz olarak açılır. Tersi durum olsaydı, modemin içindeki hafızadaki bilgiler bozulabilir ve modem, o hafızaya önyükleyiciden veya dışarıdan yazılımı yazmadan modemi kullanamazsınız.

Bu orange pi dedikleri Raspberry'nin muadili mi oluyor? Eğer öyleyse pekte ucuz değil gibi. Üzerine 3-5 daha koyup orjinal alınacak seviyede sanki.

Bu orange pi dedikleri Raspberry'nin muadili mi oluyor? Eğer öyleyse pekte ucuz değil gibi. Üzerine 3-5 daha koyup orjinal alınacak seviyede sanki.

Aralarında pek fark yok. O ikisi arasında kaldıysan Raspberry pi tercih etmek daha mantıklı çünkü çok daha yaygın ve köklü. Ama daha basit birşey lazım ve daha az yer kaplasın istiyorsan Orange Pi Zero iyi bir çözüm.

Aralarında pek fark yok. O ikisi arasında kaldıysan Raspberry pi tercih etmek daha mantıklı çünkü çok daha yaygın ve köklü. Ama daha basit birşey lazım ve daha az yer kaplasın istiyorsan Orange Pi Zero iyi bir çözüm.
Abi zeroda ekran çıkışını göremedim. Sen şimdi dersin ki "al terminalden kodlarma yaparsın" :D
Ama olmaz. Kodlama konusunda sıkıntılıyım.
Bir değişkeni 2 koca günde birleştiremedim. Biraz macera gibi olur o iş. O yüzden 186tl yerine 230tl verip normal pi alabilirim. Tabi para bulunca :D

Sen şimdi dersin ki "al terminalden kodlarma yaparsın" :D

Nereden bildin öyle diyeceğimi :D

İyi bir programcı editörü kullanırsan, Orange pi'daki her dosyayı sanki senin bilgisayarındaymış gibi düzenleyebilirsin, yani ekrana ihtiyacın olmaz çünkü senin masaüstü bilgisayarının ekranı var. Mesela ben emacs kullanıyorum ve ssh üzerinden bütün kartlardaki dosyaların düzenleyebiliyorum.

Mesela şurada, benim evdeki linux makinasından, İstanbul Turhost'ta bulunan forum sunucusundaki apache yapılandırma dosyasını düzenliyorum :) (port numaralarını kararttım)

Screenshot_20200911_141024.png

Nereden bildin öyle diyeceğimi :D

İyi bir programcı editörü kullanırsan, Orange pi'daki her dosyayı sanki senin bilgisayarındaymış gibi düzenleyebilirsin, yani ekrana ihtiyacın olmaz çünkü senin masaüstü bilgisayarının ekranı var. Mesela ben emacs kullanıyorum ve ssh üzerinden bütün kartlardaki dosyaların düzenleyebiliyorum.

Mesela şurada, benim evdeki linux makinasından, İstanbul Turhost'ta bulunan forum sunucusundaki apache yapılandırma dosyasını düzenliyorum :) (port numaralarını kararttım)

5355 eklentisine bak
Ben daha o dosyaların yerini bulamıyorum :D
Şimdilik arayüzü olan birşey alayım. Sonra kodlama işine bakarız. Bilgi işlemci abide sıfır pi3 b+ var. Para ayarlarsam ikinci el fiyatına satmaya razı edebilirim belki :D Normalde al kullan dedi ama "ben güzele güzel demem, güzel benim olmayınca".

Raspberry Pi nereden çıktı şimdi? Tablete wamp kurmadın mı zaten?

Raspberry Pi nereden çıktı şimdi? Tablete wamp kurmadın mı zaten?
Kurdum. Şuan tableti kullanıyorum. Ama ilersi için Raspberyy düşünüyorum. Tablette sorunlarım var.
Mesela tüm uyku ve ekran kilit modlarını kapatmama rağmen uyuyor alet.
Sonra reset attığımda wamp'ın otomatik çalışması için windows'un başlangıç klasörüne exe'sini taşıdım olmadı. Zamanlanmış görevlerden başlangıçta wamp'ı çalıştır diye görev atadım yapmadı. Hizmetlerden çalışmasını otomatik yaptım o da olmadı. Ne yapsam banamısın demiyor alet.
Birde @taydin abinin bahsettiği IP olayı var. Bende statik ip olmadığından sık sık güncelleme yapmam gerekecek. ama taydin abinin dediğine göre ip yi otomatik tanıyan bir program varmış. Kısacası uzun vade de Raspberry şart gibi görünüyor.

Benim dediğim MDNS olayı sadece lokal ağda işe yarar. İnternet için normal DNS kullanman lazım, bunun için de alan adı satın alman gerekir.

Benim dediğim MDNS olayı sadece lokal ağda işe yarar. İnternet için normal DNS kullanman lazım, bunun için de alan adı satın alman gerekir.
Sadece alan adı yetmez ama değil mi? Host da almak lazım. Sonuçta modemin ipsini alan adına yazsak ip değişince yine bağlantı kopacak

@taydin bahsettiği ev ağındaki cihazlar ip adresi girmeden bağlansın diye kullanılıyor. Yani 192.168.1.10 yerine www.siparis.com adresinden aynı sunucuya bağlanmak içini Dışarıdan bağlantı için değil!

Sadece alan adı yetmez ama değil mi? Host da almak lazım. Sonuçta modemin ipsini alan adına yazsak ip değişince yine bağlantı kopacak

Hosting firmasına göre değişiyor. Bazıları sadece alan adı alsan bile DNS kaydı yapmana izin veriyor. Benim Turhost'ta 4 tane alan adım var, sadece alan adının yıllık bedelini ödüyorum. Hepsi için DNS kaydı yapabiliryoum. Ama başka firmalar hosting hizmeti de almanı gerektiriyor.

Eğer statik IP satın almadıysan, sürekli internet IP sini takip etmen lazım ve değiştiyse hosting firmasındaki DNS kaydını güncellemen lazım. Hosting firmasının böyle uzaktan DNS güncelleme özelliğinin olması lazım.

O zaman ben eninde sonunda domain + hosting alırım.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back