Raspberry Pi Linux Yükleme

Bu gün bilgi işlemci abiye pi1 çok yavaş diye biraz ağlayıp üzerinde 64gb sd kart olan pi 4 2gb raspberry'i aldım. Bu cihazda aşağıdaki resimdeki gibi birşey var. Ne olduğunu bilmiyorum.
Ben şimdi buna hangi komutlarla mysql, php, apache gibi prohramları kuracağım?

20200914_184128.jpg

Direkt formatla sdcard'ı senin imajı tekrar yükle yav. Onun üzerindeki imajda kim bilir neler yapıldı.

@taydin abi raspberry nin 64 bit sürümünü bulamadım. Ubuntunun 64 bitini yükleyeyim mi?

ubuntu.png

Bu 3'ünden birini yüklemem gerek. Üsttekinde server diyor alttakilerde core 18 yazıyor

ubuntu2.jpg

Debian yok mu?

Nasıl yok? Raspberry Pi Desktop zaten Debian üzerine kurulu...

Debian with Raspberry Pi Desktop is the Foundation’s operating system for PC and Mac. You can create a live disc, run it in a virtual machine, or even install it on your computer.

Nasıl yok? Raspberry Pi Desktop zaten Debian üzerine kurulu...

Debian with Raspberry Pi Desktop is the Foundation’s operating system for PC and Mac. You can create a live disc, run it in a virtual machine, or even install it on your computer.
evet öyleymiş ama 64bit yok. 32bit var

debian.png

RAM'in 2 GB olduğu için çok da sorun etme. Sonuçta aynı anda en fazla 3 cihazla 5-10 satır haberleşecek server olarak sorunsuz çalışır.

Bende bir yandan uzun zamandır sunucu bakınıyorum, aşağıdakine denk geldim. Aslında şunu bir yere koyabilsem, ıvır zıvır ile hiç uğraşmaya gerek yok. Ev için özellikle kışın çok gürültülü olabilir.

Bende bir yandan uzun zamandır sunucu bakınıyorum, aşağıdakine denk geldim. Aslında şunu bir yere koyabilsem, ıvır zıvır ile hiç uğraşmaya gerek yok. Ev için özellikle kışın çok gürültülü olabilir.
Evde olmaz bu ya. Fanların hem sesi rahatsız eder hemde kışın çok üfler donar insan. Daha böyle pc tipi serverlar var onlardan baksan olmaz mı?
Şunun gibi birşey;

Konuyu sulandırmak istemem, bu da çok farklı sayılmaz. Gönderdiğimde kapalı iken bile uzaktan erişim gibi farklı avantajlar var. Bir de sunucu için bu tip kasaları hiç sevmiyorum... :D

Konuyu sulandırmak istemem, bu da çok farklı sayılmaz. Gönderdiğimde kapalı iken bile uzaktan erişim gibi farklı avantajlar var. Bir de sunucu için bu tip kasaları hiç sevmiyorum... :D
Sen yarın bir gün kabin de sokarsın eve :D
Eskiden olsa çok ucuz fiyatlara alırdım bilgisayar dı, sunucuydu. Patronum ihale ile envai çeşit alıp revize edip satıyordu. O işte iyi para var. 100tl ye alıp 1000tl ye satıyorsun. Ben mesela şuan orada çalışsam ve bu serverin gelişi 100tl olsa verir alırdım. Patronum benden 101tl bile istemezdi. O zamanlar şimdiki hevesim yoktuki alayım.
Hurdaya çıkmış upsler alırdık onlarca. Ve fişe takınca çalışmayanı direk hurdaya verirdik. Hiç tamirle filan uğraşmazdık. Zamanında onların içinden 2 trafo alsam şimdi mis gibi amfi yapardım.
Anılarım depreşti yav. :(

Ben 8-10 yıl önce hurdacıdan 100 tl projeksiyon almıştım. İlk hevesle birkaç defa kullandım. Şimdi çöp gibi duruyor bir köşede. 800x640 çözünürlük var. Hurda deyince aklıma geldi :)

@taydin @uyesercan Rasbian kurulumu tamam.
sudo apt-get update ve sudo apt-get upgrade de yaptım.
Şimdi server kurma kodlarına ihtiyacım var. Ama özellikle taydin abinin huyunu biliyorum sadece komut satırından işleyeni kurdurur bana :D
O yüzden program olarak kurulanların kodlarını söyler misiniz?

Sunucu kuracaksanız, WAMP ile uğraşmayınız. Apache HTTP Server, PHP ve MariaDB kurabilirsiniz. Bu bağlantıdan gerekli paketlerin adlarına bakabilirsiniz:

https://www.debian.org/distrib/packages

Bu bağlantıdan bakmak yerine herhangi bir paket adı aramak için

Kod:
apt search (Paket Adı)

komut satırını kullanabilrisiniz. Paket adı yerine istediğniz kelimeyi yazınız.

Apache HTTP Server için apache2 paketini kurabilirsiniz.
php için php7.4 paketini kurabilirsiniz.
Mariadb sunucusu için mariadb-server paketini kurabilirsiniz. MariaDB sunucusuyla birlikte istemci de kurulmaktadır.

Linux, Apache, MariaDB ve PHP'nin olduğu sunucuya LAMP sunucu da denir. MariaDB yerine MySQL de kullanılmıştır ve kullanılmaya devam etmektedir. MariaDB'yi kullanmanızı öneririm.

Paketleri kurmak için

Kod:
apt install apache2
apt install php7.4
apt install mariadb-server

komut satırlarını kullanabilirsiniz.

Kurulumdan sonra Apache HTTP Server'i, PHP'yi ve MariaDB'yi yapılandırmanız gerekebilir. İnternet'te birçok kaynakta Linux sunucu kurulumuyla ilgili yazılar vardır. Arama motorlarından "Linux web server", "Linux LAMP server" gibi anahtar kelimelerle arayarak kaynakları bulabilirsiniz.

Son düzenleme:
@Gokrtl Raspberry Pi'nin ilk modellerini kullanıdğınız için günümüzün Raspbian işletim sistemini yavaş çalışır. En iyisi en azından Raspberry Pi 2 almaktır. 64 bit ARM desteği için Raspberry Pi 3 B'yi deneyebilirsiniz. Bende Raspberry Pi A+ ve Raspberry Pi 3 B var. Birkaç sene önce Raspberry Pi A+'ya Raspbian yüklemiştim ve yavaş çalışmıştı. Yaklaşık 8-9 ay kadar önce Raspberry Pi 3 B'ye Raspbian yükledim ve güzel çalışıyor.
Şu anda bende pi 4 var ama benim değil. Bir süreliğine ödünç aldım. Bu sıralar NodeMcu projemle çok uğraştığım için onunla ilgilenemedim.
Bir tane Raspberry Pi 3 B+ var. Sıfır kutusu açılmamış. 300tl ye satılıyor. Cihazın benden başka talibi yok. Bende de 300tl yok. :D
Sonunda bana nasip olacak bakalım bekliyoruz.
Onu aldığımda NodeMcu ile yaptığım projeyi geliştirip ürün eklemeyi sesli komut ile yapacağım.
Fırsat kovalıyorum. Hayırlısı...

Sunucu kuracaksanız, WAMP ile uğraşmayınız. Apache HTTP Server, PHP ve MariaDB kurabilirsiniz. Bu bağlantıdan gerekli paketlerin adlarına bakabilirsiniz:

https://www.debian.org/distrib/packages

Bu bağlantıdan bakmak yerine herhangi bir paket adı aramak için

Kod:
apt search (Paket Adı)

komut satırını kullanabilrisiniz. Paket adı yerine istediğniz kelimeyi yazınız.

Apache HTTP Server için apache2 paketini kurabilirsiniz.
php için php7.4 paketini kurabilirsiniz.
Mariadb sunucusu için mariadb-server paketini kurabilirsiniz. MariaDB sunucusuyla birlikte istemci de kurulmaktadır.

Linux, Apache, MariaDB ve PHP'nin olduğu sunucuya LAMP sunucu da denir. MariaDB yerine MySQL de kullanılmıştır ve kullanılmaya devam etmektedir. MariaDB'yi kullanmanızı öneririm.

Paketleri kurmak için

Kod:
apt install apache2
apt install php7.4
apt install mariadb-server

komut satırlarını kullanabilirsiniz.

Kurulumdan sonra Apache HTTP Server'i, PHP'yi ve MariaDB'yi yapılandırmanız gerekebilir. İnternet'te birçok kaynakta Linux sunucu kurulumuyla ilgili yazılar vardır. Arama motorlarından "Linux web server", "Linux LAMP server" gibi anahtar kelimelerle arayarak kaynakları bulabilirsiniz.

Forum mesajımı değiştirdim. Mesajı değiştirmeden önce önceki mesajları pek okumadım.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,285
Üyeler
2,939
Son üye
Cano

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back